trexi yazdı: ↑09 Eki 2025 14:36
Biraz daha detay verir misin hocam tam olarak bu nerenin modellemesi
Selamlar,
Bu resimde gördüğünüz Sultanahmet Camii modelimiz. Oyunun base map'ini Sultanahmet ve Ayasofya'dan başlatıyor olacağız. Bu da ilk büyük assetimiz. Henüz işi bitmedi. Ancak ciddi bir yol katettik diyebiliriz.
Bir diğer başlıkta yazdığınız konuyla ilgili olarak şunu söyleyebilirim. Bir oyun yapmak bir kenara, bir MMORPG oyunu yapmak cidden meşakkatli bir iş. Online tabanlı olması kod yükünü arttırdığı gibi ciddi bir teknik altyapı da gerektiriyor. Oyunu oynanabilir bir hale getirdiniz, yerel ağınızda çalıştırdınız diyelim. Bunu bir de bir server'a yüklemeli, güvenliği elden bırakmamalı ve oyunu ayağa kaldırmalısınız. Yalnızca server maliyetleri, 270 bin oyuncu için aylık 1 milyon tl civarında (üstelik bu minimum). Yani tüm teknik taraflar halledildiği takdirde dahi ciddi bir maddiyat da gerekli. (270 bin oyuncu Mevlüt Dinç abimizin bir demecinde belirttiği oyuncu sayısı idi bir zamanlar.)
Bu nedenle bizden önce bu işe kalkışan ve vazgeçmek durumunda kalan arkadaşlarımızı çok iyi anlıyoruz. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki böyle bir oyun için günümüzde yapay zeka desteği ile yıllar alacak bir süreç değil artık. Umuyoruz ki bir hüsran yerine bu kez bir zaferle bu işin altından kalkacağız.
270 bin oyuncu anlık değildir. toplamda giren çıkanların sayısıdır. kaldı ki günümüzde çıkmış dünya devi amazonun oyunu bile server başına max 2000 oyuncu destekliyor.
Selamlar,
Aslında öyle değil hocam. Bu serverler sizin ne beklediğinize göre şekillenebiliyor. Amazon Game Lift dediğiniz altyapı anlık 8 milyon oyuncuya hizmet verebilecek serverlara sahip. Fakat fiyatlandırması kur farkını hesaba katınca büyük bir problem. Öyle ki 10 bin kişilik bir cpu için aylık ödemesi 27bin USD. Bu nedenle yerli çözümler önceliğimiz. Kaldı ki oyunu globale taşımadan Amazon Game Lift'e geçmek gereksiz görünen bir maliyet.
Gangbangg yazdı: ↑17 Eki 2025 08:08Sultanahmetten yayilan bir erg ? Veya Teslanin modeliyle alternator elektirik akimimi ?
Oyunun hikayesi kıyametin hemen ardından hayatta kalan insanların Bursa ili çevresinde toplanmaya başlaması üzerine kurulu. Öyle ki ciddi göçler neticesinde bu bölgede ciddi bir ayaklanma çıkıyor ve Hanlar Meclisi bu isyanı bastırmak isterken kendisini kanlı bir çatışmanın ortasında bulacak! Bu çatışmanın ardından Arayışçıların önde gelen bilim adamları, Sultanahmet bölgesinden yayıldığı tespit edilen radyo sinyallerini keşfedecekler. Ayaklanma neticesinde artık Bursa'da kalamayacaklarını anlayan büyük bir grup içinde Açık Hat, Muhafızlar Birliği ve Arayışçılar'ın liderleriyle birlikte büyük bir göç hareketini başlatacaklar.
Bu gönderide görmekte olduğunuz kısım Sultanahmet Camii'nin birebir ölçüde modellenmesi sonucu elde ettiğimiz görüntüdür. Önceki gönderilerimde de bahsettiğim sanat akımı kavramının temelleri burada da görülmekte. Camii'yi çevreleyen paslı borular, dizel jeneratörler, her an bozulacakmış gibi duran devasa makineler ile tanıdık ancak yenilenmiş bir evren inşa ediyoruz.
Gangbangg yazdı: ↑17 Eki 2025 08:08Sultanahmetten yayilan bir erg ? Veya Teslanin modeliyle alternator elektirik akimimi ?
Oyunun hikayesi kıyametin hemen ardından hayatta kalan insanların Bursa ili çevresinde toplanmaya başlaması üzerine kurulu. Öyle ki ciddi göçler neticesinde bu bölgede ciddi bir ayaklanma çıkıyor ve Hanlar Meclisi bu isyanı bastırmak isterken kendisini kanlı bir çatışmanın ortasında bulacak! Bu çatışmanın ardından Arayışçıların önde gelen bilim adamları, Sultanahmet bölgesinden yayıldığı tespit edilen radyo sinyallerini keşfedecekler. Ayaklanma neticesinde artık Bursa'da kalamayacaklarını anlayan büyük bir grup içinde Açık Hat, Muhafızlar Birliği ve Arayışçılar'ın liderleriyle birlikte büyük bir göç hareketini başlatacaklar.
Bu gönderide görmekte olduğunuz kısım Sultanahmet Camii'nin birebir ölçüde modellenmesi sonucu elde ettiğimiz görüntüdür. Önceki gönderilerimde de bahsettiğim sanat akımı kavramının temelleri burada da görülmekte. Camii'yi çevreleyen paslı borular, dizel jeneratörler, her an bozulacakmış gibi duran devasa makineler ile tanıdık ancak yenilenmiş bir evren inşa ediyoruz.
en çok senın bu oyunu merak edıyorum ama bıze biraz bilgi verırsen hanı hangı aşamadasın veya bir sayfa açıp bir kaç görsel paylaşırsan biz de meraklarımızı gidermiş olurduk
Merhaba BLITZKRIEG
Çalışmalarını ve bazı konulara yaptığın yorumları ilgi ile takip ediyorum. Öncelikle atmosfere ve oyuncusuna bağlılığın için teşekkür ederim.
Müsaden ile senin yürüttüğün işle alakalı İKV'yi de kapsayacak şekilde birkaç eleştiri/tavsiye vermek istiyorum.
Mevlüt Dinç'in kitabını okumanı tavsiye ederim. Ekiple ve piyasayla yaşadıklarını, bunlara bulduğu yaklaşım ve çözümleri iyi incelemeni ve ona göre bir tutum sergilemeni rica ediyorum. Zira piyasa ve talebinden eksik kalmamak için mevcut emeğini, mevcut emeğinden eksik kalmamak için ekibini (bana göre) ilgisiz bırakmış. Vs. vs bir sürü kendimce notlarım ve malesef konu hepimizin çok sevdiği İKV olunca sert eleştirilerim var. İntel, Ubisoft, Sony, Vestel gibi kendi bölge ve branşlarında çok başarılı ve büyük şirketlerle çalışıp iş birliği kurmasına karşın, oyunu güncel bir altyapı vb. ortama taşıma, geleceğe hazırlama gibi kısımlara yönelmemiş. Haliyle para kazandığı işe yatırım yapmayınca(maddi), geliri ilave projelerde aramış(İCF, Kader M., SüperC.) ve asıl kitlesini kendini ilgilendiren açıdan günden güne kaybetmiştir.
Yönetime uzun yıllar girmeye çalıştım ve son güncellemede(Karaköy) içlerinde bulundum. İyi ki bulundum. Hem en güzel hem en kötü günlerimi yaşadım. 39 dan buna yana oyuna 1 kere girmemiş insanların 59 Karaköy güncellemesinde üst yetkide bulunduğunu gördüm. Normalde burnundan kıl aldırmayan GM vb. kadronun ne kadar cana yakın ve içten olduğunu gördüm. Bu başlıkla alakalı tavsiyem; Oyun içi ilişkiyi, samimiyeti ve güvenilirliği sağlayabilecek kişileri tercih ettiğinden emin ol. Unutmayalım ki hem 39 hem 49 zamanında bu oyunun oyuncu kaybetmesinin en büyük nedeni yönetim ekibinin tutumları olmuştu. Güven kaybedildiği için her yaptıkları taraflı kabul ediliyordu. Bugün arkasından iyi bahsedilen yöneticilerimiz 10 ise kötü bahsedilen 20 dir. "Karpuz değil içini açıp bakasın" diyebilirsin. Ama erken müdahele sonuç getirir. Neticede biz oyuncular olarak 29 zamanı henüz bu kadar takvim vb. platformlarda paylaşılan etkinlikler yokken kendimiz ödüllü turnuvalar düzenler Mısır Çarşısı yanındaki eski klan bölgesinde 10larca oyuncu etkinlik yapardık. Sonuçları ise eski forumda paylaşırdık. Oyuncu oyuncudan güvensizlik duymazken yöneticiden duyar hale geldi. Sebebi ise oyun içinde neler yaptığını neler yazdığını bildiğimiz insanların yönetime alınmasıydı. Ve çevrelerine olan faydaları (yönetime aldırma gibi referans olma işleri).
Oyuncu tarafında ise oyunun sonunun boss'lara ve boss'lardan düşen eşyalarla tekdüze eşya diziliş ve görünümüne çıkması, İKV'yi çıkmaz sokağa ÇT zamanı sokmuştu. Bir şans daha verilip Karaköy ile tekrar dirilmesi herkes tarafından içten içe umut edilirken bu kez oyuncularında tercihi ile grup bölgesi yerine açık harita geldi fakat boss sistemi değişmedi. Gruplaşma veya Lonca(!) işi bizim halkımıza uygun değil bir kere. Bu kötü niyeti direk öne çıkarır. ÇT zamanı Tılsım güncellemesinden sonra oyun anormal nüfus kaybetmişti. Sebebi ise o lanet 6 kişinin içine alınamamak. Bunu engellemek için bireysel farm yapabilmek mümkün olmalıydı. Ama bu kezde yönetimin de dediği gibi ACTOR'un sınırları zaten doldurulmuştu. Üstelik biz bu haritayı çok küçük bulmamıza rağmen!
Tasarım kısmına da değinmek istiyorum. Her ne kadar Youtube'da Batuhan çoğu emektar DEV'imizi ağırlamış olsada, bize bu oyunu sevmemizi devam ettirip, poster ve illüstrasyonlarını evimizde ÇT ve Derindeki Sır Kutuları ile gördüğümüz bir isim henüz konuk edilmedi. Ve bana kalırsa tüm bu zırh, silah, harita vb.(tam olarak başlık başlık rol aldığı kısımları bilmiyorum) tasarımlarının tabiri caizse belirli bir modaya uydurulması bu isim sayesinde oldu.
ALİ TUNÇ
Yanlış bilmiyorsam şuanda Supercell'de görev alıyor. Kendisi ile yazışma, sohbet etme şansım oldu. Ve tavsiyeleri ile bana yardımcı oldu. (Bu görüşümü değiştirmez). Ve çoğu yerde isminden bahsedilmez. Ben kendisi savunmak için yazmıyorum ama şu bana göre önemli. Her ne kadar MASAL müziğinde bayan sesinden hepimiz fare keserken EÖ'de dolanırken etkilenip bugün överek anlatıyorsak, Çemberlitaş ile gelen herşey de bana göre Masal kadar değerli. Senden ricam bu tarz sanatçılarla çalışman. Buradaki eleştirim: Karaköy'de gördüğümüz kalınlığı/derinliği olmayan flama tipi silahlar oyuncuyu çabuk soğutur.
Bu konu altında daha nice eleştiri ve değerlendirmeler gelmesini temenni ederim. Senin de bu veya başka bir konu başlığı altında yapmakta olduğun işle alakalı bizi sıcak tutup kendini unutturmamanı rica ediyorum.