trexi yazdı: ↑09 Eki 2025 14:36
Biraz daha detay verir misin hocam tam olarak bu nerenin modellemesi
Selamlar,
Bu resimde gördüğünüz Sultanahmet Camii modelimiz. Oyunun base map'ini Sultanahmet ve Ayasofya'dan başlatıyor olacağız. Bu da ilk büyük assetimiz. Henüz işi bitmedi. Ancak ciddi bir yol katettik diyebiliriz.
Bir diğer başlıkta yazdığınız konuyla ilgili olarak şunu söyleyebilirim. Bir oyun yapmak bir kenara, bir MMORPG oyunu yapmak cidden meşakkatli bir iş. Online tabanlı olması kod yükünü arttırdığı gibi ciddi bir teknik altyapı da gerektiriyor. Oyunu oynanabilir bir hale getirdiniz, yerel ağınızda çalıştırdınız diyelim. Bunu bir de bir server'a yüklemeli, güvenliği elden bırakmamalı ve oyunu ayağa kaldırmalısınız. Yalnızca server maliyetleri, 270 bin oyuncu için aylık 1 milyon tl civarında (üstelik bu minimum). Yani tüm teknik taraflar halledildiği takdirde dahi ciddi bir maddiyat da gerekli. (270 bin oyuncu Mevlüt Dinç abimizin bir demecinde belirttiği oyuncu sayısı idi bir zamanlar.)
Bu nedenle bizden önce bu işe kalkışan ve vazgeçmek durumunda kalan arkadaşlarımızı çok iyi anlıyoruz. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki böyle bir oyun için günümüzde yapay zeka desteği ile yıllar alacak bir süreç değil artık. Umuyoruz ki bir hüsran yerine bu kez bir zaferle bu işin altından kalkacağız.
Önceki konuya gönderdiğiniz mesajı ve bu başlığı da okuyunca epeyce araştırma yapmış ve ardından işe koyulmuşsunuz izlenimine vardım. Dolayısıyla sizi ciddi gördüğüm için ben de bir şeyler yazmak istedim.
MMORPG türü sizin de söylediğiniz üzere yapması ve sürdürmesi en zor oyun projelerinden biri, belki de doğrudan en zoru. Bunun birçok sebebi var, bir sebebine de değinmişsiniz. Diğer önemli sebebi ise kârlılık. Geçtiğimiz yıllarda, İKV ekibinden çeşitli isimlerin verdikleri demeçlerde bu konuya değindiklerine defalarca şahit olmuştum. İKV'nin ilk birkaç yıl hiçbir şey kazandırmadığından bahsetmişlerdi. Elbette günümüzde sektör dinamikleri daha farklı işliyor, reklam süreçleri proje yayınlanmadan çok daha önce başlatılıyor ve gelişen araçlar sayesinde reklamları hedef kitleye sunabilmek daha mümkün oluyor. Yine de hyper-casuallerin, idle clickerların çokça popüler olduğu, kimsenin oynadığı oyuna uzun süre emek vermek istemediği bir dönemdeyiz. Elbette MMORPG kitlesi her zaman mevcut fakat eski popülerliği olmadığı da aşikar. Dolayısıyla bu şartlar altında projeden kâr etmek de daha zor. Projeden kâr edemeyince de projeyi sürdürmek imkansız.
Yukarıda yazdıklarımı olumsuz veya karşıt görüş olarak algılamayın. Sadece sizin için erken uyarı sistemi vazifesi görmek istedim. Belki de bunları siz çoktan düşünmüş ve ona göre önlemlerinizi almışsınızdır.
Başarılar dilerim.
Bitmez görünen mücadelede bir adım daha ilerlemek için... Tılmesa