Vicdaninizi bu tarz yollarla rahatlatmaktan artik vazgecin. Insanlarin iyiligini dusunuyorsaniz daha gercekci, somut, bilimsel yollara basvurun.Reiz yazdı:
Burjuva Acimasi
Iki hafta kadar once Bilkent Universitesi ogrencileri bir kampanya baslatmislardi. Bu pet siselerin kapaklarini toplayip belli bir miktar elde edince bir engelli icin tekerlekli sandalye elde ediliyormus sanirim. Kampanyada cok yakin arkadaslarim da bulundu. Karakteri duzgun kisilerdir. Kampanya da cok iyi niyetli. Lakin o ogrenci toplulugunun goremedigi ya da dusunemedigi kavramlar var bu girisimin altinda.
Facebooktaki sayfalarinda biraz asagilayici biraz igneleyici biraz da ogretici bir sekilde ne anlama geldigini aciklamaya calistim; ancak cok ilginc tepkilerle karsilastim. Neyse liseliliklerine veriyorum.
Oncelikle tarihe baktigimiz zaman bu tarz sosyal etkinliklerin ozellikle ticaretle zenginlesen ve yonetimde soz sahibi olmaya baslayan burjuvalarca, halkin yararina is yaptiklarini ve onlardan yana olduklarini gostermek icin fakirlere, sakatlara, evsizlere vs yardim cercevesinde faaliyetler duzenlenerek baslatildi. Fransiz Burjuva Devrimi'nden itibaren uretim iliskilerinin degismesiyle-yani kolelik duzeninden ucretli kolelige gecisle- beraber iktidarini saglamlastirmak icin cesitli yollara basvurdu. Demokrasi denen kavramin icini bosaltti, Lenin de dedigi gibi sadece kendilerine ozgurluk tanidilar. Eskiden hukumdarin Tanri'nin eli olduguna inanan halk cehaletin yavas yavas ortadan kalkmaya baslamasiyla yeni elit kesime inandi. Iste burjuvanin halki elde etme cabalarindan biri de sosyal yardimlasmadir.
Burjuvalarin diline doladigi bir laf vardir. Dogada guclu olan kazanir. Insani vicdani olmayan diger canlilar icin bu dogrudur. Zayif dusen kaybeder. Akla ve vicdana sahip olan, evrimleserek gelisen insanoglu yeryuzunu daha yasanabilir daha insafli hale getirmek icin suni yollar uretmektedir. Kapitalist sistem, cografi kesiflerle somurdugu halklara simdi ulasma cabasinda. Bunun en guzel orneklerini Afrika kitasinda gormekteyiz.
Bu sorunun kesin cozumu nedir? Bilimsel sosyalizmin kurulusundan itibaren tek cikar yolun mulkiyetin kaldirilmasi oldugu net bicimde yuzumuze vurulmakta. Para denen metayla insanin insana ustunlugunun olmayacagi, emegin ustunlugunun insanligin bekasi icin tek yuce deger oldugu halklar tarafindan anlasilinca gereken yapilacaktir.
Simdi bu Bilkentli arkadaslara sorarim. Herkese adalet herkese esitlik herkese calistigi kadar demek icin tum mulkiyetinizi elinizden aldik desek kabul edecekler mi? Tabi ki hayir. Sozde iyiliksever olan bu arkadaslar tarihte gordugumuz gibi kaplan kesilirler. Her zaman ki argumanlari olan, insanlar esit dogmaz, nerde demokrasi bidi bidilarini yapacaklar.
Vicdaninizi bu tarz yollarla rahatlatmaktan artik vazgecin. Insanlarin iyiligini dusunuyorsaniz daha gercekci, somut, bilimsel yollara basvurun.
alıntı:
http://cdtylmz.blogspot.com
ne güzel demiş değilmi?
Arkadaşlar ülkedeki engellilere yardım hükümetin görevidir ve bunu tabiri caizse eş... gibi yapmaları lazım. Ancak biz olayı başka şekilde çözmeye çalışıyoruz tabi buda onların işine geliyor.
Bir arkadaşımız demişki ben 1750 kapak topladım. Bana ödül olarak 250 tl verdiler ve bunun 50 tlsini su aldım kapaklarını tekrar oraya götürdüm. Bunu yapacağına o 50 tlyi direk olarak bir engelliye yada engelli derneğine bağışta bulunsa daha güzel olmaz mıydı?
Vicdaninizi bu tarz yollarla rahatlatmaktan artik vazgecin. Insanlarin iyiligini dusunuyorsaniz daha gercekci, somut, bilimsel yollara basvurun.
gercekten daha gercekçi ve daha somut yollar seçmek lazım.