topsakallidede yazdı:ISTANBULFATIHI yazdı:Lise mezunusunuz ve bir cümleye başlarken karşınızdakilere sesleneceğiniz Hitap cümlesini bilmiyorsunuz !
Ne çabuk ilk okul yıllarında öğretilen ; Sevgili dostum , Canım Anneciğim , Merhabalar, Hayırlı bayramlar ! diye başlayan hitap cümlelerini ?
Kuralıcımıyım ? Evet . Sizde lütfen Olumsuzlukları konuşup tartışmayalım.
Bak düşününce çalışıyor saksı değil ya bu beyin. Gelelim kuralcı kolpamıza. Öncelikle cümlelerinizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Bakınız edebiyatla çok az ilgili, amatör olarak şiir yazan birisi olarak bir kaç eleştirim olacak. Hitap cümlesi demişsiniz. "Merhaba", cümle değil kelimedir.
Ardından kurduğunuz cümleye bir bakalım.Bu cümlede eksik olan bir şeyler var. Hay Allah! Nerede yanlış yaptım acaba. Evet. İlkokul yıllarında başlar Türkçe eğitimi. O zamanlar öğrettiler bize yüklemi. Yüklemsiz cümle olmaz diye söylediler. Burada gizli yüklem var. Mesajı atan arkadaşımızın yeni buluşu. Ben buradaki yüklemin süper kahraman olduğunu düşünüyorum ki görünmez adam modunda olduğuna eminim.Kod: Tümünü seç
Ne çabuk ilk okul yıllarında öğretilen ; Sevgili dostum , Canım Anneciğim , Merhabalar, Hayırlı bayramlar ! diye başlayan hitap cümlelerini ?
Son cümlede de anlam bozukluğu olduğunu görmekteyiz. Ne söylenmek istemiş acaba?Seviyeli olabileceğimi göstererek, sizlerin bu anlayışa layık olmadığınızı bildiriyorum. Mesajımı zaman zaman duyduğumuz bir sözle bitiriyorum. "İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır."Kod: Tümünü seç
Sizde lütfen Olumsuzlukları konuşup tartışmayalım
Bir de "Ekinler baş vermeden, kör buzağı topallamazmış." var. Ama konuyla ilgisi yok. İyi forumlar.[/b][/color]
Yanlışlarımı bana gösterdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.
Allaha emanet olunuz