SeLam... Tarihten Bir biLgi Aşagıda ismi Geçen Birisi Agâh Efendi Bilmiyorum oyundaki Agâh Efendi ile Bir alakası varmıdır yada isim benzerligimidir küçük bir bilgilendirme yapayım dedim okadar iyi forumlar. Agâh Efendi :
İlk Türk gazeteci Yozgat doğumlu Çapanzade Agâh Efendi'dir. İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'ı da kendisi çıkarmış ve 6 yıl ayakta tutmayı başarmıştır. Tercüman-ı Ahval'ın baş yazarı ise Şinasi'dir. Tercüman-ı Ahval : Tercüman-ı Ahvâl, İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir.
22 Ekim 1860'ta Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarıldı. Önceleri pazar günleri çıkan gazete 22 Nisan 1861'deki 25. sayısıyla birlikte haftada üç gün yayımlanmaya başladı. Gazete zamanla Ceride-i Havadis gazetesiyle rekabet edebilmek için yayınını beş güne çıkardı. Bahçekapı'da bir matbaada basılan gazete, matbaanın altındaki bir tütüncü dükkânından satılıyordu.
Ahmed Vefik Paşa, Ziya Paşa, Refik Bey'in sık sık bu gazetede yazıları yer aldı. Bu yazılarda Osmanlı toplumunun geri kalma nedenleri ve ülkede olup bitenler tartışılıyordu.Ancak 24. sayısından sonra Şinasi ayrılmıştır.
Ayrıca edebi eserlerin de yayımlandığı gazetede, batılı anlamda ilk Türkçe oyun olan Şinaşi'nin Şair Evlenmesi de (1860) dizi olarak yayınlamıştı.
Gazete, Ziya Paşa'nın kaleme aldığı sanılan ve eğitim sistemine sert eleştirilerde bulunan bir yazı yüzünden Mayıs 1861'de iki hafta süreyle kapatıldı. Bu olay Türk basınında yayın durdurmanın ilk örneği oldu. 792 sayı yayımlanan Tercüman-ı Ahval 11 Mart 1866'da yayınına son verildi.
Umarım Bu konuda Diger konu (iLk uçanlar) gibi kapanmaz ...İKV yönetimine şimdiden teşekürler.
[C]oşsun ırmaklar kavuşsun denizine [E]rteleme bu aşkı gel şu garip gönlüme [R]esmen istiyorum sevgini ver yüreğime [E]şine rastlanmayacak bendeki bu sevginin [N]eylersn bitanem gönül ister hep bak gözlerime ѕέиіиім≠ѕέиѕіž●göℓgє нαяαмιℓєяι●çocukŞURUbu
Bu Konu " Âgah Efendi " ile alakalıdır. Herkes'in bildiği gibi, Oyuna ilk başladığımızda gördüğümüz ve bize yol gösteren kişi de "Âgah Efendi "den başkası değildir. Bize bunlarla gel. Diğer Konu'nun " İKV " ile hiç bir âlakası olmadığından Konu Dışı'na atılmıştır.
ne dersiniz ?
NATHAN yazdı:Bilmiyorum ne dersiniz ancak burda Agah efendinin 1860 da gazete çıkardığı söyleniyor; nerden baskanız 1830 civarı doğumu var
Fakat oyunda baktığımızda 2000'li yıllardayız. Agah efendi hala yaşıyor. 200 yaşına yakın olduğu çıkıyor ortaya...
ne dersiniz ?
Şahıs zaten aynı değil ama 1860 da Agah bey ilk gazeteyi çıkararak yol gösteriyor. ikv de ki Agah Efendi de oyuna ilk başlayanlara yol gösteriyor düşünce bakımından aynı olabilir.
okuyup yorum yaptıgınız için ben teşekkür ederim...
[C]oşsun ırmaklar kavuşsun denizine [E]rteleme bu aşkı gel şu garip gönlüme [R]esmen istiyorum sevgini ver yüreğime [E]şine rastlanmayacak bendeki bu sevginin [N]eylersn bitanem gönül ister hep bak gözlerime ѕέиіиім≠ѕέиѕіž●göℓgє нαяαмιℓєяι●çocukŞURUbu