Merhaba.
Gün içerisinde oyuna ayırdığım zamanın çoğunu forumda geçiriyorum ve hemen hemen gün içerisinde açılan tüm konuları okuyorum.Küçük bir gözlem yaptım ve dilimizi "tamamiyle" doğru kullanan kişi sayısı oldukça az.
Günümüzde ortaokul mezunu bir ABD'li öğrenci 70.000 kelime dağarcığını sahipken,bir Türk öğrencisi sadece 7.000 kelime dağarcığına sahiptir.(TÜBİTAK)
Kısa bir örnek vermek gerekise ; "nezibimin , vecizdemisn , terkifimin , batiremin neyidir bu olay?"
Türkçe'si sizce ne olabilir ? çeşit çeşit cümlereler düşündünüz mutlaka.İşte bu cümlenin Türkçe karşılığı "Neyimin,neyimin,neyimin,neyimin neyidir bu olay?"
Evet,görüyorsunuz 4 tane Osmanlıca kelime.Hepsini farklı anlam zannetiniz değil mi ? Belki de hepiniz.İşte kelime dağarcığımız bu kadar küçük.
Bir ABD öğrencisi 2010 yılında,16. yy ait bir eser önüne konulduğu zaman %4 hata ile kendi diline çevirebilmektedir.Ancak Türkiye'de bir ortaokul mezunu öğrenci,Nazım Hikmet'in şiirlerini okumakta güçlük çekmektedir.
Türkçe'miz yok oluyor arkadaşlar.Sahip çıkalım..!
"Bir milleti yok etmek isterseniz,önce dilinden başlayın..."
Her şey gayet açık ve net...Umarım zihinlere birşeyler aşılayabilmişimdir.
Dilimize sahip çıkalım..!
- Sheytanist
- FareAdam Düşmanı
- Sunucu: Eminönü
- Klan: Lodos
Dilimize sahip çıkalım..!
Hakkımda ne düşünüyorsan Allah 10 katını versin..
"Önce kafasına sıkın.Deyin ki bu bir uyarıdır.Daha sonra ayağına sıkacağız."
Sheytanist*
Sheytanist*
- RiamaX
- Işık Hanım'ın Elemanı
- Sunucu: Tılsım
- Klan: Arzın Çocukları
Re: Dilimize sahip çıkalım..!
Katılıyorum türkçemizi bozuyorlar. Bazıları var l harfini L diye büyük harf ile bazıları k harfini q diyerek yazıyor türkcemizi düzgün kullanalım lütfen.
Beni görüpte kendini sınama sadece göre bildiğin kadarım!
Eğer hayat bir kumar ise. Zarları ben atarım.
Ben RaptiM c0k maNtık tePtiM HiC deiL hepTim koyu kaRamsaR reNktim veLhasıL ciFtesiNde peKtim biNLerCesiNe kar$ı tektiM!
Eğer hayat bir kumar ise. Zarları ben atarım.
Ben RaptiM c0k maNtık tePtiM HiC deiL hepTim koyu kaRamsaR reNktim veLhasıL ciFtesiNde peKtim biNLerCesiNe kar$ı tektiM!
- Sheytanist
- FareAdam Düşmanı
- Sunucu: Eminönü
İşte bunların düzelmesi için bu yazıyı ulaştırabildiğiniz yerlere ulaştırın.RiamaX yazdı:Katılıyorum türkçemizi bozuyorlar. Bazıları var l harfini L diye büyük harf ile bazıları k harfini q diyerek yazıyor türkcemizi düzgün kullanalım lütfen.
Hakkımda ne düşünüyorsan Allah 10 katını versin..
Sheytanist*
Sheytanist*
Konu açmışsın konuya tamamen katılıyorum ama sende katılsan ..
Mesela ismini düzeltebilirsin Sheytanist yerine Seytanist ..
Mesela ismini düzeltebilirsin Sheytanist yerine Seytanist ..

- StoryLine
- FareAdam Düşmanı
Dilimize sahip cıkmak istiyorsan eğer kendindeki kusurları bularak bu harekete başlamalısın

GodFreyxKorsaNx
"Bir ABD öğrencisi 2010 yılında,16. yy ait bir eser önüne konulduğu zaman %4 hata ile kendi diline çevirebilmektedir."
Bu ve benzeri argümanları çok sık duyarız. Biz neden yapamıyoruz sorusu sorulur.
Cevabını hepimizin bildiğine eminim ama nedense aklımıza gelmediğindenmidir yoksa başka bir amaç taşıdığındanmıdır bir türlü anlamamışımdır. Aşağıda bir alıntı verecem;
"Cumhuriyet Dönemi'nin en önemli inkılâplarından birisi de Harf İnkılâbı'dır.
Türkler, tarih boyunca değişik alfabeler kullanmışlardır. Türklerin kullandığı ilk alfabe, Göktürk Alfabesi'dir. Bu alfabe aynı zamanda ilk millî alfabemizdir. Bundan sonra Uygur Türkleri kendilerine mahsus bir alfabe kullandılar. İslâmiyet'in kabulünden sonra Arap Alfabesi kullanılmaya başlandı. Arap harfleri, Türk Dili için uygun değildi.
İlerlemenin önündeki en büyük engel cehaletti. Milleti bu durumdan kurtarmaya kararlı olan Mustafa Kemal, kurtuluşun yolunu da şu sözü ile gösterdi: "Büyük Türk milleti, cehaletten az emekle kısa yoldan ancak; kendi güzel ve asil diline kolay uyan böyle bir vasıta ile sıyrılabilir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Lâtin esasından alınan Türk alfabesidir."
Okur-yazarlığı yaymak ve cehaleti kısa zamanda gidermek için, Atatürk'ün emriyle bir komisyon kurulup yeni Türk alfabesi hazırlandı. Harf İnkılâbı'nın ilk müjdesini Mustafa Kemal 8 Ağustos 1928'de, İstanbul'daki Sarayburnu Parkı'nda halka şöyle duyurdu: "Arkadaşlar, bizim güzel ahenkli zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendini gösterecektir. ... Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik ve milliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde sekseni bilmezse, bundan insan olanlar utanmalıdır."
Bundan sonra yeni Türk harflerinin yaygınlaştırılması için bir seferberlik başlatıldı. Başöğretmen Atatürk, yurt seyahatine çıkıp, kara tahta başında yeni Türk harflerini vatandaşlara öğretti. Ankara'da toplanan öğretmenler birliği kongresinde, öğretmenler, Atatürk'ün açtığı bu yeni yolda sabırla çalışacaklarına ant içtiler. Üç ay gibi kısa bir zamanda inkılâp gerçekleşti
1 Kasım 1928'de, yeni Türk harflerinin kabulüne ilişkin kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Kanunun kabul edilmesinden sonra geniş halk kitlelerine okuma yazma öğretmek üzere "Millet Mektepleri" açıldı"
Bizim ortaokul öğrencimizin yazılı tarihi okuyamamasının nedeni budur. Günümüz insanımızın yazılı tarihinin miladı 1 Kasım 1928 dir. Kelime dağarcığımızın az olmasının nedeni teknolojiyi geriden takip etmemizden kaynaklanmaktadır bunun bir diğer nedenide bu işle ilgili kişilerin konuya sahip çıkmayıp kolaycılığa kaçmasıdır. Television = Televizyon misali.
Gelelim diğer mevzuya, yabancı kelime kullanmak veya yabancı kelime bilmek bizim türkçe olarak kelime dağarcığımızın azlığını örtbas etmez. Konuyu açan arkadaşımızın yabancı isim kullanması bu konuya duyarsız kalmasını gerektirmez. yabancı isim kullanıyor diye yargılamak biraz insafsızlık olur. Bir düşünün yabancı kökenli birisinin Türk dili hakkında bir araştırma yapması ve ortaya çıkan bu durumu kamuoyu ile paylaşması sonucunda bizler ona sen önce yabancı olan bu ismini değiştir Türkçe yap sonra bize bu konudan bahsetmi diyeceğiz. Arkadaşımız şundan bahsediyor. Bana verilen eğitim yetersiz gerekli sayıda Türkçe kelime bilmiyorum bana öğretin diyor.
Bu ve benzeri argümanları çok sık duyarız. Biz neden yapamıyoruz sorusu sorulur.
Cevabını hepimizin bildiğine eminim ama nedense aklımıza gelmediğindenmidir yoksa başka bir amaç taşıdığındanmıdır bir türlü anlamamışımdır. Aşağıda bir alıntı verecem;
"Cumhuriyet Dönemi'nin en önemli inkılâplarından birisi de Harf İnkılâbı'dır.
Türkler, tarih boyunca değişik alfabeler kullanmışlardır. Türklerin kullandığı ilk alfabe, Göktürk Alfabesi'dir. Bu alfabe aynı zamanda ilk millî alfabemizdir. Bundan sonra Uygur Türkleri kendilerine mahsus bir alfabe kullandılar. İslâmiyet'in kabulünden sonra Arap Alfabesi kullanılmaya başlandı. Arap harfleri, Türk Dili için uygun değildi.
İlerlemenin önündeki en büyük engel cehaletti. Milleti bu durumdan kurtarmaya kararlı olan Mustafa Kemal, kurtuluşun yolunu da şu sözü ile gösterdi: "Büyük Türk milleti, cehaletten az emekle kısa yoldan ancak; kendi güzel ve asil diline kolay uyan böyle bir vasıta ile sıyrılabilir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Lâtin esasından alınan Türk alfabesidir."
Okur-yazarlığı yaymak ve cehaleti kısa zamanda gidermek için, Atatürk'ün emriyle bir komisyon kurulup yeni Türk alfabesi hazırlandı. Harf İnkılâbı'nın ilk müjdesini Mustafa Kemal 8 Ağustos 1928'de, İstanbul'daki Sarayburnu Parkı'nda halka şöyle duyurdu: "Arkadaşlar, bizim güzel ahenkli zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendini gösterecektir. ... Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik ve milliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde sekseni bilmezse, bundan insan olanlar utanmalıdır."
Bundan sonra yeni Türk harflerinin yaygınlaştırılması için bir seferberlik başlatıldı. Başöğretmen Atatürk, yurt seyahatine çıkıp, kara tahta başında yeni Türk harflerini vatandaşlara öğretti. Ankara'da toplanan öğretmenler birliği kongresinde, öğretmenler, Atatürk'ün açtığı bu yeni yolda sabırla çalışacaklarına ant içtiler. Üç ay gibi kısa bir zamanda inkılâp gerçekleşti
1 Kasım 1928'de, yeni Türk harflerinin kabulüne ilişkin kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Kanunun kabul edilmesinden sonra geniş halk kitlelerine okuma yazma öğretmek üzere "Millet Mektepleri" açıldı"
Bizim ortaokul öğrencimizin yazılı tarihi okuyamamasının nedeni budur. Günümüz insanımızın yazılı tarihinin miladı 1 Kasım 1928 dir. Kelime dağarcığımızın az olmasının nedeni teknolojiyi geriden takip etmemizden kaynaklanmaktadır bunun bir diğer nedenide bu işle ilgili kişilerin konuya sahip çıkmayıp kolaycılığa kaçmasıdır. Television = Televizyon misali.
Gelelim diğer mevzuya, yabancı kelime kullanmak veya yabancı kelime bilmek bizim türkçe olarak kelime dağarcığımızın azlığını örtbas etmez. Konuyu açan arkadaşımızın yabancı isim kullanması bu konuya duyarsız kalmasını gerektirmez. yabancı isim kullanıyor diye yargılamak biraz insafsızlık olur. Bir düşünün yabancı kökenli birisinin Türk dili hakkında bir araştırma yapması ve ortaya çıkan bu durumu kamuoyu ile paylaşması sonucunda bizler ona sen önce yabancı olan bu ismini değiştir Türkçe yap sonra bize bu konudan bahsetmi diyeceğiz. Arkadaşımız şundan bahsediyor. Bana verilen eğitim yetersiz gerekli sayıda Türkçe kelime bilmiyorum bana öğretin diyor.
Öncelikle seni canı gönülden tebrik ederim.
Gayet güzel ve mantıklı bir konuya değinmişsin.
Türkçe'miz dünya üzerine gelmiş ve kullanılan en güzel ve bir o kadar da zor bir dildir.
Tarihimiz gibi dilimizin tarihi de çok eskilere dayanır.
Bu da dilimize verilmesi gereken önemi artırır.
Evet dilimiz güzeldir.
Günümüz de konuşulan Türkçe'miz farklı bölgelerde farklılık gösterir.
Bu da şive ile açıklanabilir.
Her bölgenin Türkçe yi kullanımı farklıdır.
Aslında bu da Türkçe'nin güzelliklerini ortaya çıkarır.
Sanal alemde kullanılan Türkçe de dili ve yazımı kullanan şahıslara göre farklılık gösterir.
Bu da dilimizin kulanımını bozar.
Örneğin ; Selamün aleyküm yerine (slm) nasılsın yerine (nbr) vs.. gibi .
Burda iş , bizlere düşmektedir.
Herkes kendi hatasını düzeltme yoluna giderse , zamanla Türkçe ' miz düzelme yoluna girecektir.
iyi Forumlar...
Gayet güzel ve mantıklı bir konuya değinmişsin.
Türkçe'miz dünya üzerine gelmiş ve kullanılan en güzel ve bir o kadar da zor bir dildir.
Tarihimiz gibi dilimizin tarihi de çok eskilere dayanır.
Bu da dilimize verilmesi gereken önemi artırır.
Evet dilimiz güzeldir.
Günümüz de konuşulan Türkçe'miz farklı bölgelerde farklılık gösterir.
Bu da şive ile açıklanabilir.
Her bölgenin Türkçe yi kullanımı farklıdır.
Aslında bu da Türkçe'nin güzelliklerini ortaya çıkarır.
Sanal alemde kullanılan Türkçe de dili ve yazımı kullanan şahıslara göre farklılık gösterir.
Bu da dilimizin kulanımını bozar.
Örneğin ; Selamün aleyküm yerine (slm) nasılsın yerine (nbr) vs.. gibi .
Burda iş , bizlere düşmektedir.
Herkes kendi hatasını düzeltme yoluna giderse , zamanla Türkçe ' miz düzelme yoluna girecektir.
iyi Forumlar...
Dilimizi sahip cıkalım da Hangi dış ülke de bir okul da TÜRK' çe ders veriliyoR varmı bileN Ama bizim TÜRKİYE De ingilizce almanca gibi dersler veriliyoR peki nedeN ?
Şİmdiki coğu bürolarda vb yerlerde ATATÜRK resmi asılı olanlaR kaldırıyoR.Nedense Şimdiki baştakileR ATalarımıza karşı ...
Ama onlar karşı olsuN biz yaşadıkca Atalarımız yaşaycakdıR..
Kısa bir örnek anayasa değişikliği ?
Bence ilk bunlara sahip cıkmalıyız !!!
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!
Şİmdiki coğu bürolarda vb yerlerde ATATÜRK resmi asılı olanlaR kaldırıyoR.Nedense Şimdiki baştakileR ATalarımıza karşı ...
Ama onlar karşı olsuN biz yaşadıkca Atalarımız yaşaycakdıR..
Kısa bir örnek anayasa değişikliği ?
Bence ilk bunlara sahip cıkmalıyız !!!
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!
Sunucu:TıLsım
Karekter:Savaşçı
KıLan:ArzınCocukLarı
Lonca:Hunx
Ayhilal ~~Çığlıkx ~~EMO~~
Şakağımdaki kansa,
O benim gülüşümdür,
Namert sürünmektense,
Erkekçe ölüşümdür...
Karekter:Savaşçı
KıLan:ArzınCocukLarı
Lonca:Hunx
Ayhilal ~~Çığlıkx ~~EMO~~
Şakağımdaki kansa,
O benim gülüşümdür,
Namert sürünmektense,
Erkekçe ölüşümdür...
- Kaptanmagaradami
- Çınaraltı Müdavimi
Sana kesinlikle katılmıyorum.Bizim okullarımızda ingilizce öğretiliyor çünkü ingilizce evrensel bir dildir.Ayrıca fazladan birkaç dil bilince türkçeye sahip çıkamıyor muyuz ? Neden dil bilmeyi kötülüyorsun.Ayrıca kendi yazına bak veriliyor ve neden derken son harfları neden büyük yazma gereği hissettin ?ayhilal yazdı: Hangi dış ülke de bir okul da TÜRK' çe ders veriliyoR varmı bileN Ama bizim TÜRKİYE De ingilizce almanca gibi dersler veriliyoR peki nedeN
CaSqueRoA - Kaptanmağaradamı / Tılsım
Raiders of Anatolia
[Tılsım Kanadı'nın Basit Bir Üyesi
]
www.anadoluakincilari.com
Raiders of Anatolia
[Tılsım Kanadı'nın Basit Bir Üyesi
www.anadoluakincilari.com
- cansever18181
- FareAdam Düşmanı
Sheytanist yazdı:Merhaba.
Gün içerisinde oyuna ayırdığım zamanın çoğunu forumda geçiriyorum ve hemen hemen gün içerisinde açılan tüm konuları okuyorum.Küçük bir gözlem yaptım ve dilimizi "tamamiyle" doğru kullanan kişi sayısı oldukça az.
Günümüzde ortaokul mezunu bir ABD'li öğrenci 70.000 kelime dağarcığını sahipken,bir Türk öğrencisi sadece 7.000 kelime dağarcığına sahiptir.(TÜBİTAK)
Kısa bir örnek vermek gerekise ; "nezibimin , vecizdemisn , terkifimin , batiremin neyidir bu olay?"
Türkçe'si sizce ne olabilir ? çeşit çeşit cümlereler düşündünüz mutlaka.İşte bu cümlenin Türkçe karşılığı "Neyimin,neyimin,neyimin,neyimin neyidir bu olay?"
Evet,görüyorsunuz 4 tane Osmanlıca kelime.Hepsini farklı anlam zannetiniz değil mi ? Belki de hepiniz.İşte kelime dağarcığımız bu kadar küçük.
Bir ABD öğrencisi 2010 yılında,16. yy ait bir eser önüne konulduğu zaman %4 hata ile kendi diline çevirebilmektedir.Ancak Türkiye'de bir ortaokul mezunu öğrenci,Nazım Hikmet'in şiirlerini okumakta güçlük çekmektedir.
Türkçe'miz yok oluyor arkadaşlar.Sahip çıkalım..!
"Bir milleti yok etmek isterseniz,önce dilinden başlayın..."
Her şey gayet açık ve net...Umarım zihinlere birşeyler aşılayabilmişimdir.
Öncelikle cok onemlı bir konu actıgın ıcın teseekkur edıcem ama peki bu konuyu actık veya cevap verdık sadece bunu belirtmekle kalmayalım uygulayalım mesela konuyu acan arkadas affına sıgınarak söylüyorum
Giris ismin sheytanist ama normalde şeytanist olması gerekmıyormu ... ş yi she olarak yazıyorsun pekı bu daha uzun degilmi...
BirZamanlar Timurlarxşifacı Şimdiki Adım xMeSuTxTR Saygılarr.