Son dönemde yaşanan sunucu lag problemleri, bot/makro kullanımı ve haksız rekabet gibi konular artık görmezden gelinemeyecek seviyeye ulaşmış durumda. Bu nedenle hem teknik hem de oyun içi dengeyi koruyacak kapsamlı bir öneri sunmak istiyorum.
Öncelikle mevcut sistemde oyun sunucusunun doğrudan internete açık olması, birçok saldırı ve istismar girişimini kolaylaştırmaktadır. Bunun yerine araya bir koruma katmanı (protection layer / proxy sistemi) eklenmesi gerekmektedir.
Önerilen yapı: Oyuncu → Koruma Sunucuları → Oyun Sunucusu
Bu sistem sayesinde:
DDoS saldırıları daha oyun sunucusuna ulaşmadan engellenir
Brute force ve benzeri girişimler filtrelenir
SQL injection gibi kritik açıklar korunur
Bot trafiği büyük ölçüde ayıklanır
Böylece oyun sunucusuna sadece temiz ve doğrulanmış trafik ulaşır.
Bu sistemin sağlayacağı avantajlar:
Sunucu çökme ve ani lag sorunlarının azalması
Gerçek IP’nin gizlenmesi ile ekstra güvenlik
%99.9 uptime ile daha stabil oyun deneyimi
Yoğun saatlerde bile dengeli performans
Ancak sadece ağ güvenliği yeterli değildir. Günümüzde birçok oyunda ek olarak uygulanan sistemler de bulunmaktadır:
1. VPN ve Proxy Engelleme
Birçok modern oyunda VPN ve proxy kullanımı tamamen engellenmektedir. Bu sayede:
Multi hesap açılması zorlaşır
Bot ve farm hesapları azalır
Haksız kazanç elde eden sistemler engellenir
2. Launcher Tabanlı Güvenlik Sistemi
Bazı oyunlarda launcher açıldığında sistem detaylı şekilde kontrol edilmektedir. Özellikle:
Sanal PC (Virtual Machine) kullanımı tespit edilir
Arka planda çalışan sanal servisler engellenir
Sanal sunucuda oyun açılmaya çalışıldığında direkt uyarı verilir
“Bu oyun sanal ortamda çalıştırılamaz” gibi uyarılarla erişim tamamen kısıtlanır.
Bu tarz önlemler sayesinde:
Makro ve otomasyon sistemleri ciddi oranda düşer
çoklu Farm engellenir
Gerçek oyuncuların emeği korunur
Şu anki temel problem:
Aynı oyuncuların sürekli kaynakları kontrol etmesi
Maden ve farm alanlarında adaletsizlik
Bot ve yan hesapların oyunu domine etmesi
Gerçek oyuncuların oyundan soğuması
Bu sorunların büyük bir kısmı teknik önlemlerle azaltılabilir.
Kısacası:
Altyapıyı tamamen değiştirmeden, eklenecek:
Koruma katmanı (proxy / firewall sistemi)
VPN/proxy engelleme
Launcher tabanlı güvenlik kontrolleri
ile hem sunucu güvenliği hem de oyun içi adalet ciddi şekilde iyileştirilebilir.
Bu sadece teknik bir iyileştirme değil, aynı zamanda makro vs, önleyecek kritik bir adımdır.
Gereğinin değerlendirilmesini rica ederim.
Tarafsız bir oyuncu | Oyunu oynar, fikrini söyler. Yapıcı eleştirir. Kimseyle bağlantısı olmayan “az insan çok huzur”
Oyunun. hatalarını eleştiririm, tavrım yönetime veya oyunculara değildir.
IP bazlı engelleme (tek hesap) sistemi önerisi aklıma geliyor ancak bunun doğrudan uygulanması oyuncular tarafından tepkiyle karşılanabilir ve her zaman sağlıklı sonuç vermeyebilir.
Bu nedenle daha dengeli bir çözüm olarak; IP bazlı kontrol sistemi getirilirse aynı IP üzerinden maksimum 2 client açılmasına izin verilebilir.
tamamen yasaklamak yerine kontrollü bir sınır koymak, hem adalet hem de oyuncu memnuniyeti açısından daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Tarafsız bir oyuncu | Oyunu oynar, fikrini söyler. Yapıcı eleştirir. Kimseyle bağlantısı olmayan “az insan çok huzur”
Setereolove yazdı: ↑11 Nis 2026 19:40hocam ilk cümleni okuyan yönetim seni manipülasyon yapıyor diye görüyor. yazık değil mi bu kadar insanın emeğine parasına ve zamanına?
Tam olarak neyin manipülasyonu olduğunu anlamadım. Benim oynadığım nickler belli, bulunduğum lonca belli. Gizli saklı bir durumum yok.
Ben sadece farklı oyunlarda gördüğüm güvenlik sistemlerini ve koruma yöntemlerini örnek göstererek buraya aktarıyorum. Amacım kimseyi yönlendirmek ya da algı oluşturmak değil; oyunu nasıl daha iyi hale getirebiliriz, nasıl daha fazla oyuncu çekebiliriz, bunu tartışmak.
Burada paylaştığım her şey:
Oyunun daha güvenli olması
Haksız rekabetin azalması
Gerçek oyuncuların emeğinin korunması
için yapılan önerilerdir.
Kimsenin emeğini, parasını ya da zamanını çaldığım yok. Aksine bu oyuna yıllarını vermiş biri olarak daha iyiye gitmesini isteyen bir oyuncuyum.
Eğer yanlış anlaşıldıysam da amacım nettir:
Oyunu geliştirmek, korumak ve daha adil hale getirmek.?
bu arada sanal pc nasil engelediğini noktasına değindim sanırım bunlar art niyetli kişiler tarafından sevilmemiş olabilir
Ustrahs yazdı: ↑11 Nis 2026 22:54ChatGPT Plus alınmış. Güzel manzume olmuş.
ChatGPT mi? Sesli güldüm Görsel ve anlatım düzenlenmiş olabilir ama önerilerin tamamı bana ait. Farklı oyunlarda gördüğüm koruma sistemlerini örnek alıp öneri olarak sunuyorum.
Hazır bir şey zannetmek kolay, araştırıp üretmek biraz zahmetli geliyor herhalde.
Önerilerimizin dikkate alınması güzel ama bu tek başına yeterli değil. Oyunun gerçekten düzelmesi için bazı konularda daha sert ve net adımlar atılması gerekiyor.
Özellikle sanal PC (VM) kullanımı konusunda yönetimin tavrı sert olmalıdır Bu durum açıkça suistimal ediliyor ve oyunun dengesini bozuyor.
Artık uyarı değil, doğrudan yaptırım uygulanmalı. Vpn kullanımı engellendi arkadaşın Wp grubuna attığı fotoğraf
sonsuzadek45 yazdı: ↑02 May 2026 17:47
Önerilerimizin dikkate alınması güzel ama bu tek başına yeterli değil. Oyunun gerçekten düzelmesi için bazı konularda daha sert ve net adımlar atılması gerekiyor.
Özellikle sanal PC (VM) kullanımı konusunda yönetimin tavrı sert olmalıdır Bu durum açıkça suistimal ediliyor ve oyunun dengesini bozuyor.
Artık uyarı değil, doğrudan yaptırım uygulanmalı. Vpn kullanımı engellendi arkadaşın Wp grubuna attığı fotoğraf
Muhtemelen güvensiz sayılan VPN'lere karşı alınmış bu önlem, hepsini kapsamıyor. Cloudflare Warp ile girdiğimde sorun olmadı.
RIPPER yazdı: ↑02 May 2026 19:06
Muhtemelen güvensiz sayılan VPN'lere karşı alınmış bu önlem, hepsini kapsamıyor. Cloudflare Warp ile girdiğimde sorun olmadı.
Cloudflare zaten dünyadaki öncü networking firmalarından biri, bunda hemfikiriz. Bu tür sistemlerle birçok erişim kontrolü sağlanabiliyor. Cloudflare warp engellenebilir yönetim tarafından warp vpn+dns ile giriyor dnslerini engellemek lazım
Öte yandan en sevdiğim haber ise Türkiye’de VPN sağlayıcıları için lisans dönemi başlıyor. Log verisini Türkiye ile paylaşmayan ve lisans almayan uygulamaların erişimi tamamen engellenebilecek.
Bu da özellikle VPN kullanımını ciddi şekilde kısıtlayacak gibi görünüyor.