Merhaba,
Öncelikle, istemciyi özgür olacak şekilde yeniden yazma gibi bir amacım yok sadece bu konuda yapılabilecek "işler" konusunda haber vermek ve üzerine tartışma oluşturmak istediğim için konuyu açtım.
IKV gibi kapalı kaynak ve sahipli oyunların özgür (veya sadece açık kaynak) klonları yapılabiliyor. MMO'larda ise sadece klon değil aynı dünya ile haberleşecek istemciler oluşturulabiliyor. IKV'de ses, grafik, modeller gibi lisanslı/sahipli içerikler bulunuyor. Bunları harici olarak kullanıcının indirmesini isteyip kullanabiliyoruz. Burada lisansa aykırı bir durum yok.
Kısaca; kullanıcının IKV dosyalarının yerini belirterek oynayabileceği özgür (veya sadece açık kaynak) istemci oluşturulabilir. Bu lisansa aykırı değil diye biliyorum. Çünkü lisanslı içerik yine lisans sahibi tarafından kullanıcıya teslim ediliyor.
Lisansa aykırı olduğunu düşünenler bu konuda aydınlatırsa sevinirim. Böyle bir istemci olması efor açısından sizce gereksiz mi? Neler yapılabilir, iyi bir fikir mi? Bu konularda bir tartışma ortamı oluşturabiliriz diye düşünüyorum.
Örnek olarak bakabilecekleriniz:
Açık Kaynak İstemci ve Lisans Durumu
- aydineray
- Cin Avcısı
- Sunucu: Beyaz Köşk
- Klan: Lodos
- Lonca: Türk Harekat Timi
Açık Kaynak İstemci ve Lisans Durumu
Beyazköşk: Raun, Raunn, Raunxşifa, Bagatur
Eminönü: Raun
Projeler: IKVNefer (Durduruldu) - IKVNefer Mobil (Durduruldu)
- Producer
- Sahaf Yardımcısı
- Sunucu: Eminönü
- Klan: Arzın Çocukları
Re: Açık Kaynak İstemci ve Lisans Durumu
Oyunun farklı bir IP adresine yönlendirilmesinden mi söz ediyoruz? Bunun yasak olduğunu okumuştum.

- aydineray
- Cin Avcısı
Yok hayır, yine IKV'nin sunucusuna bağlanacak şekilde olması gerekiyor. Sadece istemci farklı oluyor (motor, fizik kontrolleri, arayüz, aksiyonlar vs farklı ama resmi sunucunun kabiliyetlerine göre). Konu mesajında yer alan örnekler gibi.
Selam, bu terminolojilerden anlamadım. Farklı bir oyun motoru ile bir ikv yapmakdan mı bahsediyoruz
- aydineray
- Cin Avcısı
Farklı bir oyun motoru veya kütüphane ile ikv'nin istemcisini (client) yapılabilir olduğundan bahsediyoruz. Birçok oyun için (MMO olanlar dahil) bu yapılan bir durum.
- Alicavus
- FareAdam Düşmanı
- Lonca: Saygı Or Sevgi
Merhaba,
Yine bir soru, fikir ve öneri daha cevapsız olarak askıda kalacaktır.
Yine bir soru, fikir ve öneri daha cevapsız olarak askıda kalacaktır.
Eski oyunu ve oyuncuları mum ışığıyla arıyoruz...
Güvenilir olmayan ve 1 lvl carlarla aktarım veya üretim yapmayınız.
Karakter sahibi olmak asil insanlara mahsustur.Asiller hep kıskanılmıştır.
ALİÇAVUŞ
Saygı Or Sevgi / Sevgi Or Saygı
(S.O.S)
Güvenilir olmayan ve 1 lvl carlarla aktarım veya üretim yapmayınız.
Karakter sahibi olmak asil insanlara mahsustur.Asiller hep kıskanılmıştır.
ALİÇAVUŞ
Saygı Or Sevgi / Sevgi Or Saygı
(S.O.S)
Şimdi burada ne avukat gibi savunabiliriz nede savcı gibi suçlayabiliriz. Bir dava açılır buna en iyi kararı hakim verir. Bildiğim kadarıyla anlattığın gibi bir durumla ilgili bir dava henüz açılmadı. Fikrimi söyleyecek olursam eğer, bunu ön güzel örnekle anlatabilirim. Sen bir Iphone alıp dış kasasını tamamen anakarttan ayırıp başka bir dış kaplama yapıyor olduğunda neticede içi Iphone olduğu için suçlu sen olacaksın.
Ha dersen ki ben Iphone'a özel bir kılıf yapıyorum. İsteyen kılıfımı alır Iphone'a takabilir. Bu da başka bir konu oluyor. Tam olarak amacını anlamadığım için örnek vermek durumunda kaldım. Sen oyun dosyaları ile oynayarak oyunu görselleştiriyorsan bir sorun yok. Yok eğer oyunun veritabanı'nı veya görselini kopyalarak veya bir kısmını kullanarak bir gelir elde ediyorsan. İşte burada bir illegal bir durum oluyor.
Tabi bu benim görüşüm ve bildiklerimdir. Doğruyu sapıtıyor da olabilir. Anlayan bulmak pek kolay olmayacaktır.
Ha dersen ki ben Iphone'a özel bir kılıf yapıyorum. İsteyen kılıfımı alır Iphone'a takabilir. Bu da başka bir konu oluyor. Tam olarak amacını anlamadığım için örnek vermek durumunda kaldım. Sen oyun dosyaları ile oynayarak oyunu görselleştiriyorsan bir sorun yok. Yok eğer oyunun veritabanı'nı veya görselini kopyalarak veya bir kısmını kullanarak bir gelir elde ediyorsan. İşte burada bir illegal bir durum oluyor.
Tabi bu benim görüşüm ve bildiklerimdir. Doğruyu sapıtıyor da olabilir. Anlayan bulmak pek kolay olmayacaktır.
...
- aydineray
- Cin Avcısı
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Konuda da belirttiğim gibi burada bir "amaç" değil "fikir" üzerine konuşuyoruz. Bu konuda zaten şuan harcayabileceğim bir efor/iş gücü yok.DavuTT yazdı: ↑09 Tem 2021 01:22 Şimdi burada ne avukat gibi savunabiliriz nede savcı gibi suçlayabiliriz. Bir dava açılır buna en iyi kararı hakim verir. Bildiğim kadarıyla anlattığın gibi bir durumla ilgili bir dava henüz açılmadı. Fikrimi söyleyecek olursam eğer, bunu ön güzel örnekle anlatabilirim. Sen bir Iphone alıp dış kasasını tamamen anakarttan ayırıp başka bir dış kaplama yapıyor olduğunda neticede içi Iphone olduğu için suçlu sen olacaksın.
Oyunun görsellerini veya bir kısmını kullanarak yapılan özgür istemcilerden bahsediyoruz. Burada bir gelir elde etme veya amaç bulunmuyor. Konuda birkaç büyük MMO ve AAA oyunlar için örnekler verdim. Bunlar da özgür geliştiriciler tarafından topluluk olarak geliştirilmeye devam ediyor. (wow, final fantasy, osrs gibi MMO'larda da var)
Buna benzer olarak IKV için de özgür topluluklar tarafından geliştirilen bir oyun istemcisi (client) oluşturulabilir. Bildiğim kadarıyla ve örneklere bakarak; bu bir lisans sorunu oluşturmaz. Bu konuda diğer oyuncuların fikirlerini merak ediyorum. Konu hakkında bilgisi olanların da bu "özgür klon" / "özgür istemci" meselesi hakkında onayını veya yanlış bildiğimiz kısımları düzeltmesini bekliyorum.
-
- Sahaf Yardımcısı
- Sunucu: Eminönü
- Lonca: Asker O Şimdi
lisans durumundan pek haberdar değilim ama yıllar önce oyun dosyaları içerisinde oynama yapılabiliyordu basit bir şekilde C++ / C# / Python kullanılmadan not defteri ile bu basit oynamaların bile önüne bir şekilde geçildi dosyalar exe'ye gömüldü bu durumdan mütevellit İKV yöneticileri bu tür açık kaynak kodlarını / dosyalarını paylaşmayı pek uygun görmüyorlar bence ya da şirket izin vermiyordur ama client'i farklı bir şekilde kullanan birini gördüm hatta ve hatta sanırsam o kişinin elinde açık kaynak kodları da var. bariz bir şekilde oynama yapmıştı, 3D modellemelerde iyileştirme, belirli oyun hatalarını düzeltme gibi.
Destekten pek istediğin tarzda cevap geleceğini düşünmüyorum twitterda nozpay nihat beye yazabilirsin özel mesajı kapalı direkt tweetle onun sayfasına cevap verir 1-2 gün içinde