Yeni eklenti paketinin gelmesinden bu yana hemen hemen herkesin şikayet ettiği bir konu.Bu şef yaratıkları kim,neden kaçırıyor?Ege Ü. öğretim üyesi Yrd. Doç. SIDIKA YILMAZ ın verdiği referanslar doğrultusunda konuyu derinlemesine araştırdım.
21.y.y bile oyun kaba tabirle "boş zamanları değerlendirmek,zaman öldürmek"gibi önyargılı yaklaşımlarla bakar toplum.Lakin Hollanda asıllı Huizingo hiç bir dijital oyunun olmadığı bir çağ olan 19.y.y da bu konu hakkında araştırmalar yapar.""Oyun en basit biçimlerinde ve hatta hayvanlarda bile fizyolojik bir olgudan veya fizyolojik psişik bir tepkiden daha fazla bir şeydir" der.insanoğlu oyun oynamaya 3 aşama ile gelmiştir ona göre. Birincisi akıllı insanın gelişimi ikinci olarak imalat yapan insanın gelişmesiylede son olarak "HOMO LUDENS" yani oyun oynayan insan gelişmiştir.Huizingoya göre dinden,ekonomiden,ideolojiden ve hatta etnik kimliğimizden bile önce oyun gelir.Daha kundakta bir bebekken yani hiç bir kimliğimiz yokken annemiz bize oyun oynayarak yedirir yemeği.Çocukken yetişkin birinin "... mış gibi" yaptığını bilmemize rağmen büyük bir ciddiyetle onunla oynarız.Oyun kültürün bir parçası değil.Kültür oyunun parçasıdır.
Peki yetişkin bir insan oyunu neden oynar?
Oyun serbesttir, oyun özgürlüktür .Oyun gündelik veya asıl hayat değildir.Oyun bu hayattan kaçarak kendine özgü eğilimleri olan geçiçi bir faaliyet alanına girme bahanesi sunmaktadır.Bir işten, eşinizden çocuğunuzdan kaçarsınız oynayarak.Gerçek hayatta deneyimleyemediğiniz şeyleri deneyimleme fırsatı bulursunuz.
Gelelim konumuza.Yaa hu bu şefleri neden kaçırıyorlar?
Huizingo bu "Oyun bozanlar mızıkçıları" şöyle aktarmakta.
Gerilim oyunun en önemli unsurlarındandır.Belirsizliği,riski bir meseleyi nihayete erdirmek için karar vermek gerekliliğini temsil eder.Her oyuncu bir zorunluluğun üstesinden gelmek gerilimi sonlandırmak ister.Kumar ve spor oyunları gerilimin en yüksek olduğu oyunlardır(Hakirin 10 canda olduğu zamanki gerilimimiz..).İşte tam burada Huizingodan cevabı alıyoruz. "Böylelikle gerilim unsuru oyuncunun azimlilik,dürüstlük,doğrululuk ve paylaşım gibi davranuşlarını sınar.bu durumda oyuna etik değerler katılmış olur.Çünkü oyuncu kazanma isteğine karşın oyun kurallarına uymak zorundadır.Bu kuralların en küçük ihalali oyunu bozar,oyunun niteliğini ve değerini yok eder.Kurallara karşı çıkan veya bunlara uymayan oyuncu bir oyun bozandır.Bu oyuncu oyundan atılmalıdır çünkü oyuncu topluluğunu tehdit eder.
Peki oyuncu neden kurallara uymamaktadır?
Oyuncu kaybetme,dışlanma gibi hislerden dolayı oyun bozanlık yapmaktadır.Herkes oyunu oynarken o izleyici konumda olup oyun evrenindeki çemberden dışlanmıştır.O artık sizinle aynı oyunu oynamıyordur.Çemberin dışında farklı bir oyun oynamakta o da "şef kaçırmaca"dır.
Eee kardeşim bize ne bundan?
MMOPRG oyun tarzında böyle bir kural ihlali asla oyundan atılma olamaz.Çünkü oyunun içine ticaret girmiş ve bu durum oyunu zaten bozmuştur.Oyun bozan hakeme para vermiş ve oyundan asla çıkartılamamaktadır.Hal böyleyken bu durumun önüne şöyle geçebiliriz.Oyun bozanı oyuna davet etmek ile.. Oyun bozanı arkadaş çevrenize mümkünse loncanıza alarak onu kurallara uymak zorunda bırakabilirsin.Çünkü artık çemberin içinde sizinle aynı oyunu oynamakta ve çemberden atılma korkusu yaşamaktadır.
Konu evreni inanılmaz genişlikte olduğu için özetleyebildiğim kadar özet ve akla en uygun teoriyi aktarmaya çalıştım.Çalışmanın hem deneysel,somut olması hemde akademik camiada kabul görmesi açısında uygun buldum.
İnsan kelimenin tam anlamıyla söylemek gerekirse, ancak insan olduğu zaman oynar ve oyun oynadığı zaman tam insan olur.” Schiller
Şef yaratıklar neden kaçırılıyor?(CEVAP)
Re: Şef yaratıklar neden kaçırılıyor?(CEVAP)
Yanlışıkla önizleme yerine göndere basmam üzerine ekleyemediğim bir diğer teorisiyide eklemek isterim.
Oyun hakkında teori ortaya atan tek kişi Huizinga değildir.Hatta ekonomi,felsefe,matematik gibi bir çok bilim dalının ayrı bir oyun teorisi vardır.Bunlardan biriside ünlü matematikçi Nashin denge teorisidir.Akıl Oyunları filminde gayet net bir şekilde özetlendiği için anlatmadan direk linki atıyorum;
[YouTube]https://www.youtube.com/watch?v=8YuJDxSvL8I[/YouTube]
Oyun bozanlar hakirde mi toplandı? O zaman maden çekmeye giderek şefin değerini düşürebiliriz.Klan savaşları yaparakta.Bir zaman sonra değeri düşen bu şefi kaçırmak o kadar zevkli olmayacak.Karakürkü keser gibi keseceksiniz.
Oyun hakkında teori ortaya atan tek kişi Huizinga değildir.Hatta ekonomi,felsefe,matematik gibi bir çok bilim dalının ayrı bir oyun teorisi vardır.Bunlardan biriside ünlü matematikçi Nashin denge teorisidir.Akıl Oyunları filminde gayet net bir şekilde özetlendiği için anlatmadan direk linki atıyorum;
[YouTube]https://www.youtube.com/watch?v=8YuJDxSvL8I[/YouTube]
Oyun bozanlar hakirde mi toplandı? O zaman maden çekmeye giderek şefin değerini düşürebiliriz.Klan savaşları yaparakta.Bir zaman sonra değeri düşen bu şefi kaçırmak o kadar zevkli olmayacak.Karakürkü keser gibi keseceksiniz.
haha takipteyim forumu mesaj atmak için girdim saçma mesajlar gelmeden yapıcı bir bakış açısı demek istiyorum 
- SalurBeyi
- Labirent Rehberi

- Sunucu: Teşkilat
- Klan: Lodos
- Lonca: Dostlar Kıraathanesi
Nihal Atsız demiş ki "Bu memleket ruh hastaları ile doludur." Bahsettiği hastaların çoğu İKV oynuyor işte, durum bundan ibaret.
ölüm tatlı bir hayal oldu artık
Aynı Nihal Atsız çerkeslerin aptal arnavutların hain olduğunuda söylemiştir.Aynı Nıhal Atsız oğluna bıraktığı mektupta düşmanın çin,amerika,rusya olduğunu buna göre davranması gerektiğini söylemiştir.Aynı Nihal Atsız 21. y.y da bile monarşiyle yönetilme taraftarı olup cumhuriyet düşamınıdır.Aynı Nihal Atsız farkı etnikleri ötekileştirip homojenliği ortadan kaldırarak bölücülüğe benzin dökmüş bir yazaramızdır.Konuyu saptırmamak için uzatmıyorum.Her türlü eleştiriye açığım lakin mantıklı olana.
- SalurBeyi
- Labirent Rehberi

- Lonca: Dostlar Kıraathanesi
Kardeş bir ironi yapayım dedim konuyu nereye çektin.
ölüm tatlı bir hayal oldu artık
- Kskberkay
- Sahaf Yardımcısı

- Sunucu: Beyaz Köşk
- Lonca: Börteçin
Konuyu tartışmaya açık bir hale getirmek gerekmiyordu ve gördüğüm en saçma insansın bu iletinlekhan yazdı: ↑31 Mar 2018 22:10Aynı Nihal Atsız çerkeslerin aptal arnavutların hain olduğunuda söylemiştir.Aynı Nıhal Atsız oğluna bıraktığı mektupta düşmanın çin,amerika,rusya olduğunu buna göre davranması gerektiğini söylemiştir.Aynı Nihal Atsız 21. y.y da bile monarşiyle yönetilme taraftarı olup cumhuriyet düşamınıdır.Aynı Nihal Atsız farkı etnikleri ötekileştirip homojenliği ortadan kaldırarak bölücülüğe benzin dökmüş bir yazaramızdır.Konuyu saptırmamak için uzatmıyorum.Her türlü eleştiriye açığım lakin mantıklı olana.
BerkayBey
StormRage
Beyazköşk sunucusu
StormRage
Beyazköşk sunucusu
- turkoxHAMSTER
- Praetorian Piyadesi

Gayet keskin ve kanıtlarla konuşan bir arkadaşa saçma insan demek biraz zorlama olmuş. Sizin gibi düşünmeyen insanlara önyargılı davranmamalısınız bence. Ayrıca konuyu açan arkadaş da önyargılı davranarak kendisine ithaf edilmeyen bir söze alınmış. Neyse hakemliğim bu kadar maça devamKskberkay yazdı: ↑01 Nis 2018 00:28Konuyu tartışmaya açık bir hale getirmek gerekmiyordu ve gördüğüm en saçma insansın bu iletinlekhan yazdı: ↑31 Mar 2018 22:10Aynı Nihal Atsız çerkeslerin aptal arnavutların hain olduğunuda söylemiştir.Aynı Nıhal Atsız oğluna bıraktığı mektupta düşmanın çin,amerika,rusya olduğunu buna göre davranması gerektiğini söylemiştir.Aynı Nihal Atsız 21. y.y da bile monarşiyle yönetilme taraftarı olup cumhuriyet düşamınıdır.Aynı Nihal Atsız farkı etnikleri ötekileştirip homojenliği ortadan kaldırarak bölücülüğe benzin dökmüş bir yazaramızdır.Konuyu saptırmamak için uzatmıyorum.Her türlü eleştiriye açığım lakin mantıklı olana.