İKV neden öldü?Buyrun içeri.

Tüm İKV oyuncularının ortak paylaşım alanı
Reyiz
Salgın Koruyucusu
Salgın Koruyucusu
Sunucu: Sancak

İKV neden öldü?Buyrun içeri.

Mesaj gönderen Reyiz »

Uzun zamandır(15 senedir) mmo oynayan bir insanım.İkvyi aktif olarak 3 yıl,ardından dön bırak olarak 2 sene daha oynadım.Sizlere ikv'nin neden öldüğünü ve öleceğini,mantıklı ve basit kurtarma yöntemlerini anlatmayı planlıyorum.

Öncelikle;Bildiğimiz üzere kimsenin 39 ve 49(gbler gelmeden önce) döneme dair şikayeti yoktu.Çünkü bu oyun buydu,kimse 39 zamanındayken ''bu ne abi item dizemiyoruz 39 olduk oyun bitti yeni patch getirin plz'' demiyordu.Çünkü biz alışmıştık,meteorda lodos sancaktan arz kaleye kadar bi taraf kovalar keser diğer taraf kovalar keserdi ve ozamanlar gerçekten ikv'nin altın çağıydı ve bayada oyuncusu vardı.Zaman ilerledikçe ikv hiçbir gelişim gösteremedi fakat kimse takmıyordu çünkü ortalarda hala metin2,knight tarzı oyunlar dönüyordu.49 zamanı geldi,hiçbir zaman 39 gibi olamadı ve çok oyuncu kaybetti.Bunun nedeni gelen şaheser eşyalardır.Ozamanlar sadece ejder asa,latif,ecel,ashab vardı tabii.Çünkü üretim reçeteleri çok saçmaydı arkadaşlar.Üretimde sizden 2 tane kadim hidra pençesi vs istiyor ama siz sadece 1 defa kadim alabiliyorsunuz.Yani sizden 2. bir yan karakter açmanızı istiyordu oyun.Ayrıca istediği eşyalarda gerçekten çok uçuk fiyatlıydı.Uçuk fiyat neyden kaynaklandı biliyor musunuz?Oyunda adam gibi bir gold(yani burdaki adıyla para)kasma yeri olmadığı için.Diyeceksiniz yeraltında cin dönülüyordu hayır cin dönmeden bahsetmiyorum.Siz yeraltında cin dönerek 1 saatte en fazla 500 bin kasabiliyordunuz ama o menekşelerin tanesi ozamanlar 20 m falandı yani 40 saat yeraltı cin farmı ile ancak 1 menekşe alabilirdiniz ki bu derece bir oyunda(kimse kusura bakmasın ikv bir wow değil,bir guild wars değil bunu bırakın bir metin 2 bile değil.) kimse okadar uğraşmazdı.39 zamanında loxolar vardı ve siz 1 saatte 250 bin falan kasabilirdiniz ama en baba en en kral itemin fiyatı 7-8 m di zaten pantalonun babası karakürk görevinden veriliyordu yani 49 zamanındaki 1 menekşe parasına siz bütün üstünüzü kral gibi diziyordunuz.Zaten sunucuda bir kaç tane ''kral'' oyuncu vardı okadar.Mesela ben sancakta oynamış bir insanım benim zamanımda Çılgıntürksoner,Ruffles,Karagümrük,Türkgücü,Jackall vs vs vardı.Koskoca sunucuda toplasan 5 kişi vardı kral olan ki zaten onlara saygı duyulurdu onlarda örneğin komutandaki örste gidipde 10 level arzı teklemezdi yada deparlayıp kimseyi kesmeyen insanlardı.Her neyse durum böyle olunca çoğu oyuncu bıraktı ve ordan bir metin2 tayfası doğdu oralara yönlendi.Ama oyun hala kan kaybetmiş sayılmazdı çünkü gene muhabbet falan vardı bankada vs falan atabilirdiniz kolaylıkla.Sonra gbler geldi,ikv'nin kanser günleri başlamış oldu.Çünkü sizden gb'ye girmeniz için ejder isteniyordu ve sizde ejder yoktu ayrıca sığınak ejdersiz gerçekten dönülmeyecek kadar zordu.Oyunun developer tayfası gerçekten berbat bir hal almıştı örneğin full ejder bir tayfa sığınağı 15 dakkada dönüyorsa ejdersiz azat asalı bir takımın 20-25 dakkada dönmesi gerekirdi.Ama öyle değildi yırtına yırtına zar zor milyon tane pot içerek 1 saat 10 dakkada falan dönülebiliyordu ki bu gerçekten çok uzun bir süreydi.Ozamanların ilk başı gene biraz iyiydi çünkü bi ejder üretiyordunuz sığınak migrat cart curt gene bişeyler oluyordu eğer loncanız falan varsa.Sonra çemberlitaş geldi ve oyun gerçekten bitti.O zamanlar ejder üretip çembere ejderle girenlere bitmedi ama oyuna yeni başlayanlar için bitti.Çünkü bakın bir oyun oynayan tayfayı beslerken aynı zamanda alttan gelen tayfayada yol açmalı.Bunun normali mmo oyunlarda şu şekildedir:Ya uzak doğu dediğimiz(metin 2 silkroad vs gibi)oyunlarda level almanız zordur,her 15-20 levelde bir eşya yenilemeniz gerekir ki 15-20 level atlayana kadar zaten yeterli parayı çıkartıp o eşyaları alırsınız ki bu ikv'nin mantığına uymuyor,yada avrupa tarzı oyunlarda son seviye olmanız çok kolaydır lakin item kasmanız zordur.O yüzden belli bir seviye düşük dungeon(yani burdaki gb)den başlayıp üstünüzü yavaş yavaş dizersiniz.Örnek vermek gerekirse diyelimki eşyaların renkleri olsun ve Mavi>mor>turuncu şeklinde artsın siz son seviye olunca üstünüzdeki dandik eşyalarla mavi item atan dungeona girip mavi set dizince mavi setle mor item atan dungeona girersiniz ordanda turuncuya gider eşyalarınız tamamlarsınız ama ikvde öyle değildi.Çünkü sizin eşya çıkartmak için çemberliye girmeniz lazım fakat sizi almak için çemberli itemi isteniyor ne saçma değil mi ? Üretim yoluna gitseniz en az 4-5 ayınızı bir asaya harcayacaksınız ki artık buda yeterli değil çünkü m1 diye bişey isteniyor.Oyunda şu olsaydı piyasa ölmezdi,örneğin mavi item atan dungeona girdiğinizde günde 1 defaya mahsus bitirme ödülü olarak 3m para verse,hem oyuncular gitmez her gün o dungeona girerdi hemde piyasa düzelirdi.Yada maden çekme %si gerçekten tam bir rezalet.O 2 senelik dön bırak dönemimde tam 1 ay boyunca sarraf ve lokman arttırıcı ile sabah 8 akşam 10 maden gezdim.Hangi kafayla gezdim bilmiyorum ama içimde ikv aşkı vardı.Sonuç? 2 tane 4 yapraklı yonca 3 tane mavi topaz çekebildim sadece.Mesela mavi topazın %si bence iyileşti çünkü şu aralar mavi topaz 100 bin falan.Menekşe ve 4 yapraklı %leride okadar olsa gayet güzel bir oyun olacaktı.Her neyse oyun böyle bitti,peki nasıl bitmeyebilir idi?

1.Ya arkadaş şu oyunda w,a,s,d kontrolü niye yok?Oyuna başlayıp bırakan tayfanın %50si kesinlikle bu nedenden bırakmıştır.Oynanabilirlik çok az. Tamam zıplama zor bir olay oyunlar için,çünkü dokuya tamamen ters düşüyor ve bütün mapleri ona göre dizayn etmeniz lazım ama w,a,s,d kontrolu gerçekten zor birşey değildi ve yapılabilir idi.

2.Dediğim gibi ekonomi düzelseydi,şu an piyasada archeage,gw2,wow gibi devlere rağmen ikv hala oynanabilirdi çünkü herkes kolaylıkla setini dizecek,banka önü vsleri devam edecekti.

3.Oyunun community'si.HATTA BÜYÜK HARFLERLE YAZAYIM ÇÜNKÜ BU EN ÖNEMLİ KISMI,OYUNUN İNSAN TOPLULUĞU REZALET.Sığınağa y2 isteyenler,sen azat asalısın senin bilmemne diye saydıranlar yada takmayanlar vs muhabbet sıfırlanmış durumda.Milyon tane apaçi doldu oyuna gerçekten.Size bir hatıramı anlatayım,sancakta Çobanoğlu diye bir insan var sevdiğim bir abim idi kavga etmeden önce,ve jackalbruce adlı adını unuttuğum bir abi daha var.İkisininde yaşları 40-45 çoluklu çocuklu adamlar ve jackalbruce saatteki xenotimde çobanın kasmasına izin vermediği için kavga ettiler birbirlerine ana avrat küfürler telefon istemeler vs vs.Yahu bukadarmı bu oyun ya ?Her birinin üstünde 3 tane set var tılsımları tam artık başka karakteri kasmaya uğraşıyorlar o bile bitmiş sırf zevk için ırka gidiyorlar onda bile kavga nolurdu 2 niz bir kasılsanız?Buda başka bir saçmalık bu büyük hol olayı ile saat resmen çeteleşti ve 5 kişi 1 full taş kanat 1 şifa 3 y2li büyücü gidip oraya el koyuyor saatlerce bırakmayıp kasılıyorlar.Hatta bilirsiniz makro olayları oldu gece makroya bırakıp saatlerce lp ve xeno kastılar orda.

4.Serverlerde yan map.Örneğin sancaktaki saat dolu mu ? aynı serverin başka bir mapine seni atabilirdi.Ama bunun için oyunun dolu olması lazım tabiki 10 kişi olan serverde 5 kişi için ayrı map açılamaz tabiki.

5.Saçma sapan buglar ve ufak arayüz sorunları.Belkide sırf bu hallolsa gene oyuncu kaybetmeyecekti ikv.Şu itemleri tek tek satmak nedir?Sırf 45 dk çanta doldurma 15 dk boşaltma sürüyordu cinlerde.sağ tık satma olsa direk çat çat çat çat diye satsak fena mı olurdu?Cin derisi ceketi 3de 1 fiyatına satmak istiyormusunuz evet istiyorum istiyormusunuz istiyorum sürükle istiyormusun istiyorum olayı ne kadar kötüydü.Daha neler neler vardırda unuttum.

6.Piyasayı alt üst eden,oyunu mahveden tayfayı destekleyen çete takımı.Örneğin naylon kp ile mareşal olup piyasası zamanında 30-35 m olan gözlükleri şu an 4-5 m ye alıpda neyini beğenmiyorsunuz sayelerinde ucuza alıyosunuz'cu tayfanın perma ban yemesi lazımdı.Tabi bu üstteki olaylar düzelmeden bu olayın halledilmesi imkansız ama oyunda haksız kazanç elde edenleri desteklemek ve bunu normal görmek çok saçma.

İkv'nin artıları nelerdi?

1.Hikaye.Kesinlikle hikayesi çok çok çok başarılı bugüne kadar birsürü mmo oynadım wow'un bile böyle bir hikayesi yok bence.Şu büyük hol olayı tamamiyle hikayeyi batırmış olsada.Büyük holle noldu çembere girdik vücudumuza erg girdi bizde zamanla o ırklar gibi olacağız erg basıncı beynimizi patlatacak aslında gaffar bey haklı teşkilat hainlerle dolu hainlerin başı agah bey ve bizde erg sayesinde taraf değiştireceğiz.Hatta şu tangriss bi gelseydi onla finali koyacaklardı ama hikaye gerçekten saçmaladı büyük hol ile.Kuklacı falan noldu hacı ne iş karaköy falan gelcekti göya.Şu oyunun toplasan 2-3 sene ömrü kaldı ondada eğer büyük bir ekip ikv'ye el koymazsa böyle bitecek ne karaköyü arkadaş daha tangriss gelmeden?Herneyse hikaye zaten benim ve %5lik bir mmo oyuncusu için önemli diğer kısım hikayeye bakmaz bile oyununa bakar.

2.Müzik.Müzikleri gerçekten hoş ama bir süre sonra adamı psikopata bağladığını,ve depresyon yaptığını gerçekten söylemeden edemeyeceğim.Hatta bu konuda kötü bile sayılır.İkv'nin müziklerini dinledikten yarım saat sonra arkamdan bir katil çıkıp bıçaklayacakmış gibi paranoya yapıyordum resmen.Genede hoştu müzikleri.

Herneyse bu konuda bukadar arkadaşlar.Eğer oyunda bir loncanız muhabbet etcek tayfanız yoksa bırakın başka oyunlara yelken açın.Çünkü oyunun gerçekten ömrü kalmadı ve bunun en büyük sorumlusu akçe sistemi geldikten sonra 5. kasamı alıyım 10 tane +5 yetenek alıyım madem para kasamıyom 5 bin akçe alıyımda klandan 5 bin elma satılır diyim hem chat ban yemiyim hem akçemi satıyımcı tayfadandır.Halbuki büyük bir çoğunluk biz akçe falan almıyoz kardeşim diyip direk bıraksaydı,belkide ttnet ''noluyoruz abi'' olcaktı ve oyunu geliştirmeye devam edeceklerdi.
Kullanıcı avatarı
BlackHatCadillac
İri Fare Avcısı
İri Fare Avcısı
Sunucu: Eminönü

Re: İKV neden öldü?Buyrun içeri.

Mesaj gönderen BlackHatCadillac »

Uzun zamandır dan sonrasını okumadım
Süper güçlerim olsa süper marketin yolunu tutardım
Reyiz
Salgın Koruyucusu
Salgın Koruyucusu

Mesaj gönderen Reyiz »

3. maddedeki açıklamamı kanıtlar nitelikte arkadaşın yorumu.
Kullanıcı avatarı
IIHYPNOSII
FareAdam Düşmanı
FareAdam Düşmanı
Sunucu: Kuklacı
Klan: Arzın Çocukları
Lonca: Raiders of Anatolia

Mesaj gönderen IIHYPNOSII »

Bide emek verip yazmışsın şunu yahu :) bildiğimiz şeyler var bilmediğimiz şeyler var yorum yapmak saçma gibi geliyor :)
Raiders of Anatolia

IHYPNOSI
Frontofthesun
IIIHYPNOSIII
IVHYPNOSIV
Kullanıcı avatarı
BlackHatCadillac
İri Fare Avcısı
İri Fare Avcısı
Sunucu: Eminönü

Mesaj gönderen BlackHatCadillac »

Reyiz yazdı:3. maddedeki açıklamamı kanıtlar nitelikte arkadaşın yorumu.
Sondan 2. maddede senin bi psikoloğa gorunmeni kanıtlar nitelikte :)
Süper güçlerim olsa süper marketin yolunu tutardım
Reyiz
Salgın Koruyucusu
Salgın Koruyucusu

Mesaj gönderen Reyiz »

IIHYPNOSII yazdı:Bide emek verip yazmışsın şunu yahu :) bildiğimiz şeyler var bilmediğimiz şeyler var yorum yapmak saçma gibi geliyor :)
Bilinmeyecek ne var ki?Oyun piyasası böyle yürür hatta hizmet sektörü böyle yürür arz-talep olarak sen birşey arz edersin hizmet veren taraf bunu karşılar karşılığında senden hizmet parası alır.Bi oyun oynarsın örneğin bilmemne kılıcına bir miktar para verirsin o sana kılıcı verir.Sen oyundan birşey istersin onlar eklenti paketi getirir ama sen para vermeye devam edip karşılığında birşey istemezsen adamda haklı paranı almaya devam eder.Sadece birkaç birşey anlatmak istedim ama koskoca bir yazıda müziklerin benim psikolojimi bozmasına takılan birileri varken boşa yazmış gibi hissediyorum gerçekten umarım yeni bir firma ikv'yi alırda ikv 2 diye bi oyun çıkartır :D
Kullanıcı avatarı
DuMaNisTT
Dış Şehir Gezgini
Dış Şehir Gezgini
Sunucu: Beyaz Köşk
Lonca: Talebe-i Tevarih

Mesaj gönderen DuMaNisTT »

Başınız Sağolsun Tanıdığınız Mıydı ?
Reyiz
Salgın Koruyucusu
Salgın Koruyucusu

Mesaj gönderen Reyiz »

DuMaNisTT yazdı:Başınız Sağolsun Tanıdığınız Mıydı ?
3. maddenin 2. kanıtı arkadaşta bu :D Zannediyosunuz ki laf çarpınca adam olunuyor büyük insan oluyoruz acaba şu oyun kapanınca nereye göç edip o oyunu bitireceksiniz merak konusu :D Hadi beyler siz gidip akçe çekin sivas kangal falan alın o keser sizi
Kullanıcı avatarı
NATHAN
Teşkilat Neferi
Teşkilat Neferi
Sunucu: Teşkilat
Klan: Arzın Çocukları

Mesaj gönderen NATHAN »

Reyiz yazdı:3. maddenin 2. kanıtı arkadaşta bu :D Zannediyosunuz ki laf çarpınca adam olunuyor büyük insan oluyoruz acaba şu oyun kapanınca nereye göç edip o oyunu bitireceksiniz merak konusu :D Hadi beyler siz gidip akçe çekin sivas kangal falan alın o keser sizi
ya zaten oyuncu kitlesinin %90 ya da 95'i bu. özürlü bu adamlar ciddiyim. forumdan hareket ederek söylüyorum, 3 satırdan daha uzun yazıyı okuyabilen insan sayısı beş. ahahah ya aqun sünepeleri, oyuna 20 yaş sınırı falan gelmeli aslında ama dediğim gibi bi avuç insan kalır. Çocuk seninle benimle aynı oyunu oynuyor aynı foruma giriyor diye kendini insan yerine koymuş, üstüne bir de laf yetiştirmeye çalışıyor s2k s2k
BlackHatCadillac yazdı:Uzun zamandır dan sonrasını okumadım
yazık cidden söylüyorum yazık tek haneli sayıda IQ'ya sahip sünepeler
bNATHAN
PINKFLOYD

NATHANs
NATHANb
Reyiz
Salgın Koruyucusu
Salgın Koruyucusu

Mesaj gönderen Reyiz »

NATHAN yazdı:
Reyiz yazdı:3. maddenin 2. kanıtı arkadaşta bu :D Zannediyosunuz ki laf çarpınca adam olunuyor büyük insan oluyoruz acaba şu oyun kapanınca nereye göç edip o oyunu bitireceksiniz merak konusu :D Hadi beyler siz gidip akçe çekin sivas kangal falan alın o keser sizi
ya zaten oyuncu kitlesinin %90 ya da 95'i bu. özürlü bu adamlar ciddiyim. forumdan hareket ederek söylüyorum, 3 satırdan daha uzun yazıyı okuyabilen insan sayısı beş. ahahah ya aqun sünepeleri, oyuna 20 yaş sınırı falan gelmeli aslında ama dediğim gibi bi avuç insan kalır. Çocuk seninle benimle aynı oyunu oynuyor aynı foruma giriyor diye kendini insan yerine koymuş, üstüne bir de laf yetiştirmeye çalışıyor s2k s2k
BlackHatCadillac yazdı:Uzun zamandır dan sonrasını okumadım
yazık cidden söylüyorum yazık tek haneli sayıda IQ'ya sahip sünepeler
haklısın ama biraz daha sakin olmamız gerek istediğini yapsın boşver sen doğru olmadıktan sonra onlarıda düzeltemezsin.Ayrıca 3. maddeyi büyük puntolar ile OYUNUN EN BÜYÜK SORUNU yazmıştım o 2 arkadaşta farkında olmadan bunu kanıtladılar aslında.

“Genel Etkileşim” sayfasına dön