sadece bana yazdığın konuya cevap veriyim bilmeden konuşuyorsun kardeşim ben türk krallarının hayatını okudum hepsi cesaretli ve korkusuz olmaları bir avuc askerle tüm dunyaya karsı koyduklarını gördüm . Benim geçek adım Atilla Ve bu TANRININKIRBACI lakabı mitolojiden fırlamadı İslamiyetten önceki eski tük Avrupa Hun kralı Atilla nın bütün Hristiyan ordusuna tek başına diz çöktürdüğü için hiristiyanların böyle bir güç sadece tanrı tarafından bize ceza olarak düsünmelerinden dolayı verilmiştir tarihini okuyup cık karsımaCertusCerva yazdı:Oyun, vakit geçirmek için oynanan bir bilgisayar programıdır. Kişinin ne kadar oynayıp para yatırıp yatırmayacağını ancak kendisi belirler.
Bu oyunu oynayan Ankara'da hukuk, Erzurum'da öğretmenlik okuyan, öğretmelik görevine devam eden abilerim arkadaşlarım varKuklagiller yazdı:Hadi bana 100.000 kişiden kaç tanesinin hem bu oyunu oynayıp hem de iyi bir mevkiye, makama geldiğini söyleyin ?
Ben de bu oyunu 2008 den beri oynuyorum. Ve şimdiye kadar oyuna yatırdığım toplam para 500-600 TL arasında bir fiyattır hatta bu kadar para yatırdığım için benimle dalga geçen arkadaşlarımda varKuklagiller yazdı: Peki bu 5-6 senede neler yapılabilirdi ?
5 yıllık bir askeri lise bitirebilir ya da 6 yıllık tıpta okuyabilir iyi bir konuma gelebilirdik. Ya da aylık 1000 tl dan 6 yılda 72.000 lira kazanabilirdik.Biz ne yaptık,aylık 100 tl dan toplamda 7200 TL oyuna para yatırdık + zaman kaybımız.Üstelik Allah'ın 99 isminden biri olan Gaffar'ı öldürmeye çalışmamız ne kadar da tuhaf . Şimdi biri çıkar der ki ne alakası var ?. benimde cevabım şu olur: Sen hala oynatılmaya , uyutulmaya devam et benim akıl sahibi kardeşim...![]()
Kuklagiller yazdı:Beni kendiniz küfürbazlarla karşılaştırmayın . Allah'tan korkan, onun yarattğına kötü söz söyleyebilir mi ? ya da kırıcı bir harekette bulunabilir mi ?[/color]
- Allah'tan korkan Allah'ın isimlerinden birini bir oyuna yansıtıldığını düşünebilir mi
- namazla direnişi aynı kefeye koyabilir mi ?.
- Bir fikrine aykırı cevap verenlere türlü hakaretler edebilir mi ?
Karakterlerinden birinin adını mitolojiden fırlama "TANRININKIRBACI" koymak zoruna gitmedi de Allah' ın isimlerinden birini oyunda görmek mi zoruna gitti.Barbarosxhizir yazdı:bu konuda arkadasa katılıyorum oyun kurucuları oyunun senaryosunu kurarken baska isim mi bulmaktan acizdiler
O zaman çocuklarının adınıda Allah'ın isimlerinden seçen iman dostu kişiler de aynı günahı işliyor gidip onlara sorun bir bu ismi çocuğuna niye koydun veya bu ismi size niye verdiler diye bakın ne cevap alıyorsunuz
Kuklacının Oyunu
- Barbarosxhizir
- Tılsım Tanığı
- Sunucu: Meran
- Klan: Arzın Çocukları
- Lonca: Vuslatt
Re: Kuklacının Oyunu

- Kuklagiller
- İskele Babası
- Sunucu: Eminönü
Soru 1) Kaç tane okuyan abilerin arkadaşların var ?CertusCerva yazdı:Oyun, vakit geçirmek için oynanan bir bilgisayar programıdır. Kişinin ne kadar oynayıp para yatırıp yatırmayacağını ancak kendisi belirler.
Bu oyunu oynayan Ankara'da hukuk, Erzurum'da öğretmenlik okuyan, öğretmelik görevine devam eden abilerim arkadaşlarım varKuklagiller yazdı:Hadi bana 100.000 kişiden kaç tanesinin hem bu oyunu oynayıp hem de iyi bir mevkiye, makama geldiğini söyleyin ?
soru 2) Onların kaç tanesi iyi bir mevkiye , makama geldiler ?
Soru 3) Kimin oyunda ne kadar zaman harcayacağını ben belirlerim dedim mi ?
istersem bu soruların devamını da getirebilirim !!!
İmzanızda büyük ölçekli resimler kullanmayınız.
Gizlenmiş İçerikGöster
- Sonxavatar
- Işık Hanım'ın Elemanı
- Sunucu: Kuklacı
1- Türklerde kral yoktur.
2- Begenmiyosan oyunu bırak sanane benim paramdan
-
- Salgın Koruyucusu
- Sunucu: Beyaz Köşk
- Klan: Lodos
Günümüzün siyasetçileri gibi birbirinizin açığını bulmaya çalışarak atışmak ne demek ya. Amacınız onlar gibi olmak mı yoksa adam gibi oyun oynamak mı?
- Barbarosxhizir
- Tılsım Tanığı
Arkdslar yorum yaparken adeta saldırıyor mecburen acıklama yapıyoruzDOBROVECER yazdı:Günümüzün siyasetçileri gibi birbirinizin açığını bulmaya çalışarak atışmak ne demek ya. Amacınız onlar gibi olmak mı yoksa adam gibi oyun oynamak mı?

-
- Salgın Koruyucusu
- Sunucu: Beyaz Köşk
- Klan: Lodos
kuklagiller içindi bu lafımBarbarosxhizir yazdı:Arkdslar yorum yaparken adeta saldırıyor mecburen acıklama yapıyoruzDOBROVECER yazdı:Günümüzün siyasetçileri gibi birbirinizin açığını bulmaya çalışarak atışmak ne demek ya. Amacınız onlar gibi olmak mı yoksa adam gibi oyun oynamak mı?
- Barbarosxhizir
- Tılsım Tanığı
pekiDOBROVECER yazdı:kuklagiller içindi bu lafımBarbarosxhizir yazdı:Arkdslar yorum yaparken adeta saldırıyor mecburen acıklama yapıyoruzDOBROVECER yazdı:Günümüzün siyasetçileri gibi birbirinizin açığını bulmaya çalışarak atışmak ne demek ya. Amacınız onlar gibi olmak mı yoksa adam gibi oyun oynamak mı?

- Kuklagiller
- İskele Babası
- Sunucu: Eminönü
Amacım kimseyle atışmak değil bilakis aslında dönen büyük oyunun farkına varılmasını sağlamaktır. Sen oyun oynadığını sanarsın halbuki seninle oynuyorlar da hala farkında değilsin.DOBROVECER yazdı:Günümüzün siyasetçileri gibi birbirinizin açığını bulmaya çalışarak atışmak ne demek ya. Amacınız onlar gibi olmak mı yoksa adam gibi oyun oynamak mı?
Kimileri gencecik yaşında kendi emeğiyle bir servet sahibi olur ya da bir şehri fetheder. Kimileri de hala adam gibi oyun oynamaktan bahseder . Ne kadar da vahim bir tablo !
Kimsenin 2 kuruş parasına muhtaç değilim. :arrow: Benim vekilim bana yeter. :idea: Ayrıca oyunu çoktandır oynamıyorum.
İmzanızda büyük ölçekli resimler kullanmayınız.
Gizlenmiş İçerikGöster
- Barbarosxhizir
- Tılsım Tanığı
Türklerde kral yokmudurSonxavatar yazdı:1- Türklerde kral yoktur.

- SeyhulMuverrih
- Sahaf Yardımcısı
Selamun Aleyküm;
Söze başlamadan önce yazılanları satır satır okuduğumu belli etmek isterim. Satır satır da yorumlayacağım, okumaya üşenen yeni jenarasyonumuz hiç okumasınlar yazımı daha hayırlı olur.
Kuklacı kimdir, nedir? Oyun tarihçesinden alıntılarla cevaplayalım;*
Kukla gibi oynatılıyoruz demişsin Kuklagiller kullanıcı adlı arkadaşım, evet kukla gibi oynatılıyoruz. Ama bu oyunda değil, yaşadığın yüzyılın Türkiye'sinde. Siyasete girmeyeceğim adetim değildir, ama Mehmet Akif Ersoy'un şu mısrasıyla cevap vereceğim,
Nebi'ye atf ile binlerce herze uydurdun, Yıktın da dini mübini yeni bir din kurdun... **
Daha fazla söz söylememe lüzum yok sanırım? Ha bu mısralarda manasını bilmediğin kelime var ise üç numaralı dipnotta belirttiğim Osmanlıca Türkçe lugatta*** bulabilirsin.
Demişsin ki 6 yılda neler yapılabilirdi, 6 dakikada sizlere burada 600 sayfadan fazla tutan eser isimleri saydım ve bunları okumanız 6 günden fazla alır, bu feyz kıymetini bilen insana 60 yıldan daha fazla gider... Yani demek istediğim, 6 yılını buraya gömen bir insan bomboş çıktım diyemez, en azından bir bilgi, bir fikir, bir söz öğrenir ve hayatı boyunca bunu kullanabilir, farklı fikirler dünyamızı zenginleştirir ve güzelleştirir diye bir söz anımsıyorum, bilemedim kime aitti...
Kaldı ki, bu bir oyun, adı üstünde, bir vakitler köy kıraathanelerinde oynatılan perde oyunları misali, günün yorgunluğunu atmak isteyen insanlar gider, oyununu izler, eğlenir güler, ve akabinde perde kapandı mı fasıl biter, evli evine köylü köyüne gider. Oyunu perdede bırakmayıp yaşantısına nakşedene zaten oyuncu denir. Mesleği haline gelir. Şartları günümüze endekslediğimiz zaman sen bu oyunu bilgisayarda bırakmayıp yaşam tarzın haline getirdiysen o da senin müşkülatındır. Oyuncu yani oyunu tasarlayan olamadığına göre, "oyunkolik" gibi yeni bir terim sizler için türetiliyor. Nice kesimden erbabtan insanlar oynuyor bu oyunu, beyin cerrahı bir doktordan tut, müzisyenine, akademisyenine, mühendisine varana kadar... Eğer bu oyuna sen 7.200 TL yatırdıysan, bence iki elinin arasına başını al ve bir düşün... Bunu sen yaptın, o başa kimse silah dayamadı zorla ver diye. Vermeyen nasıl vermiyor, nasıl ayda 10 lira hatta hiç masraf etmeden bu oyunu oynuyor? Bunun cevabını bir ara bence, hırsın mı sana bunu yaptıran, yoksa akıl yanından fukaralık mı?
Gelelim meselenin en can alıcı noktasına, Gaffar bey... Cenab-ı Hakk'ın her bir ismi muhakkak ki mukaddestir. Amiyane bir tabirle bir örnekleme yapacağım. Bugün Müslümanlığı yoğun bir şekilde savunan apayrı bir kesim var toplumumuzda. Saygı duyuyorum ve gıpta ederek izliyorum bu topluluğu. Fakat bazen gerçekten fikirleri çok dar oluyor ve beni hayretler içerisinde bırakıyorlar. Bu konu da bunlardan birisi. Allah'ın her ismi mukaddestir doğru mu? Peki neden çıkıp da Hristiyanların veyahut Yahudilerin kullandığı isimlere müdahale edip tepki göstermiyorsunuz? Cenab-ı Hakk Ayet-i Kerime'sinde açıkça buyurmuyor mu, esteuzubillah; "Benim ismim Allah'tır" diye? Neden müşriklerin ve münafıkların, Tanrı, God, Dieu demesine müdahale edilmezken gelinip bu oyunda Allah'ın bir isminin kullanılmasına karşı çıkılıyor? Kaldı ki Allah'ın isimlerinden bir çoğu dün atalarımıza verildi, bugün bizlere veriliyor, ve yarın da evlatlarımıza verilecek. O vakit sümme haşa şirk mi koşmuş oluyoruz bu fiiliyattan ötürü? Kazan kazana dibin kara demiş, seninki benden kara... Misali...
Resme iyice bak denilmiş, evet birinde oyundan bir kare, arka kısımda bulunan tabloda bir el ve kukla misali oynatılan bir insan, tarihçeye ve oyun örgüsüne uygun bir manzara. Tarihçeyi okurken zihnimizde canlandırdığımız hayalin oyuna nakşedilmiş hali. Diğerinde ise Elif, Lam, Gayın, Fe, Elif ve Re harflerinden mürekkep üzerine harekeler serpiştirilmiş nefis bir sülüs yazı*** örneğiyle Allah'ın isimlerinden biri. nasıl bir bağlantı kurdun, şaştım doğrusu... Diyeceklerim bu kadar, umarım şu at gözlüğünüzü çıkarır ve temsil ettiğin kesime yaraşır laflar edip, davranışlar sergilersin.. Şayet bir kesime mensupsan tabi...
Sana gelince Barbarosxhizir, Türklerde ne bir kral oldu, ne de Türk ismi küçük harfle yazılacak kadar acizleşti.. En eski Türk hükümdarlarının ünvanı da Kral değil, Hakan veyahut Kağan'dır.**** Git evvela lugatını düzelt, daha sonra millete tarih oku de, ben bir Müverrih yani Tarihçiyim, bu da aklında bulunsun. İşin rast gelsin.
Boş lakırdı etmem, bol keseden de atmayı sevmem. Metodoloji bilgisi olmayan genç arkadaşlarım için söylüyorum, (*) işareti ile belirttiğim her mısrada bir dipnot vardır, dipnotlarda bu yazdıklarımı aldığım kaynak isimleri mevcuttur, dileyen bir şekilde temin edip okuyabilir. Yazımı okuma lütfunda bulunanlara teşekkürler, iyi forumlar.
* İstanbul Kıyamet Vakti Tarihçesi - Beyaz Köşk ve Mansur Bey Dönemi (1957-1963).
** Mehmet Akif Ersoy, Safahat, Ankara, 1911.
*** Muharrem Ergin, Osmanlıca Dersleri, İstanbul, 2009.
**** İbrahim Kafesoğlu, Türk Milli Kültürü, İstanbul, 1997.
Söze başlamadan önce yazılanları satır satır okuduğumu belli etmek isterim. Satır satır da yorumlayacağım, okumaya üşenen yeni jenarasyonumuz hiç okumasınlar yazımı daha hayırlı olur.
Kuklacı kimdir, nedir? Oyun tarihçesinden alıntılarla cevaplayalım;*
Yani anlayacağınız Kuklacı namıyla bilinen adam gerçekten de kukla oynattığı için bu ünvana nail olmuştur. Burada bir art niyet, bir ima, bilinç altımıza gönderilen gizli bir bilgi var mı? Var da ben mi göremiyorum? Oyun tarihçesinden yaptığım alıntıyı okuyan arkadaşlar cevaplasın bu soruyu.1957 yılında meteor felaketinin ardından şehre gelen yabancılardan biri olan Kuklacı, Eminönü'nün limanlarında bir takım kukla ve küçük büyü gösterileri yapıyor, halkı etkileyerek para kazanıyordu. Daima maskeli olan yüzü ve insanları şaşırtan numaralarıyla eğlenceli ve heyecan verici, aynı zamanda da ürkütücü bir kişilikti. İstanbul'da felaketten kurtulan az sayıda sanatkardan biri olan ressam Mansur Bey hatırı sayılır bir servete sahipti. Servetini İstanbul'un yaratıklarla mücadelesi için idareli bir şekilde kullanıyordu. Mansur Bey'in aynı zamanda İstanbul içinde önemli bazı çevreler üzerinde nüfuzu vardı. Sözü dinlenen bir kişilikti. Verdiği mücadelelerde genellikle kendi geliştirdiği çözümleri uygular, başkalarının bulduğu çıkış noktaları üzerine para ve emek harcamak istemezdi.
Kukla gibi oynatılıyoruz demişsin Kuklagiller kullanıcı adlı arkadaşım, evet kukla gibi oynatılıyoruz. Ama bu oyunda değil, yaşadığın yüzyılın Türkiye'sinde. Siyasete girmeyeceğim adetim değildir, ama Mehmet Akif Ersoy'un şu mısrasıyla cevap vereceğim,
Nebi'ye atf ile binlerce herze uydurdun, Yıktın da dini mübini yeni bir din kurdun... **
Daha fazla söz söylememe lüzum yok sanırım? Ha bu mısralarda manasını bilmediğin kelime var ise üç numaralı dipnotta belirttiğim Osmanlıca Türkçe lugatta*** bulabilirsin.
Demişsin ki 6 yılda neler yapılabilirdi, 6 dakikada sizlere burada 600 sayfadan fazla tutan eser isimleri saydım ve bunları okumanız 6 günden fazla alır, bu feyz kıymetini bilen insana 60 yıldan daha fazla gider... Yani demek istediğim, 6 yılını buraya gömen bir insan bomboş çıktım diyemez, en azından bir bilgi, bir fikir, bir söz öğrenir ve hayatı boyunca bunu kullanabilir, farklı fikirler dünyamızı zenginleştirir ve güzelleştirir diye bir söz anımsıyorum, bilemedim kime aitti...
Kaldı ki, bu bir oyun, adı üstünde, bir vakitler köy kıraathanelerinde oynatılan perde oyunları misali, günün yorgunluğunu atmak isteyen insanlar gider, oyununu izler, eğlenir güler, ve akabinde perde kapandı mı fasıl biter, evli evine köylü köyüne gider. Oyunu perdede bırakmayıp yaşantısına nakşedene zaten oyuncu denir. Mesleği haline gelir. Şartları günümüze endekslediğimiz zaman sen bu oyunu bilgisayarda bırakmayıp yaşam tarzın haline getirdiysen o da senin müşkülatındır. Oyuncu yani oyunu tasarlayan olamadığına göre, "oyunkolik" gibi yeni bir terim sizler için türetiliyor. Nice kesimden erbabtan insanlar oynuyor bu oyunu, beyin cerrahı bir doktordan tut, müzisyenine, akademisyenine, mühendisine varana kadar... Eğer bu oyuna sen 7.200 TL yatırdıysan, bence iki elinin arasına başını al ve bir düşün... Bunu sen yaptın, o başa kimse silah dayamadı zorla ver diye. Vermeyen nasıl vermiyor, nasıl ayda 10 lira hatta hiç masraf etmeden bu oyunu oynuyor? Bunun cevabını bir ara bence, hırsın mı sana bunu yaptıran, yoksa akıl yanından fukaralık mı?
Gelelim meselenin en can alıcı noktasına, Gaffar bey... Cenab-ı Hakk'ın her bir ismi muhakkak ki mukaddestir. Amiyane bir tabirle bir örnekleme yapacağım. Bugün Müslümanlığı yoğun bir şekilde savunan apayrı bir kesim var toplumumuzda. Saygı duyuyorum ve gıpta ederek izliyorum bu topluluğu. Fakat bazen gerçekten fikirleri çok dar oluyor ve beni hayretler içerisinde bırakıyorlar. Bu konu da bunlardan birisi. Allah'ın her ismi mukaddestir doğru mu? Peki neden çıkıp da Hristiyanların veyahut Yahudilerin kullandığı isimlere müdahale edip tepki göstermiyorsunuz? Cenab-ı Hakk Ayet-i Kerime'sinde açıkça buyurmuyor mu, esteuzubillah; "Benim ismim Allah'tır" diye? Neden müşriklerin ve münafıkların, Tanrı, God, Dieu demesine müdahale edilmezken gelinip bu oyunda Allah'ın bir isminin kullanılmasına karşı çıkılıyor? Kaldı ki Allah'ın isimlerinden bir çoğu dün atalarımıza verildi, bugün bizlere veriliyor, ve yarın da evlatlarımıza verilecek. O vakit sümme haşa şirk mi koşmuş oluyoruz bu fiiliyattan ötürü? Kazan kazana dibin kara demiş, seninki benden kara... Misali...
Resme iyice bak denilmiş, evet birinde oyundan bir kare, arka kısımda bulunan tabloda bir el ve kukla misali oynatılan bir insan, tarihçeye ve oyun örgüsüne uygun bir manzara. Tarihçeyi okurken zihnimizde canlandırdığımız hayalin oyuna nakşedilmiş hali. Diğerinde ise Elif, Lam, Gayın, Fe, Elif ve Re harflerinden mürekkep üzerine harekeler serpiştirilmiş nefis bir sülüs yazı*** örneğiyle Allah'ın isimlerinden biri. nasıl bir bağlantı kurdun, şaştım doğrusu... Diyeceklerim bu kadar, umarım şu at gözlüğünüzü çıkarır ve temsil ettiğin kesime yaraşır laflar edip, davranışlar sergilersin.. Şayet bir kesime mensupsan tabi...
Sana gelince Barbarosxhizir, Türklerde ne bir kral oldu, ne de Türk ismi küçük harfle yazılacak kadar acizleşti.. En eski Türk hükümdarlarının ünvanı da Kral değil, Hakan veyahut Kağan'dır.**** Git evvela lugatını düzelt, daha sonra millete tarih oku de, ben bir Müverrih yani Tarihçiyim, bu da aklında bulunsun. İşin rast gelsin.
Boş lakırdı etmem, bol keseden de atmayı sevmem. Metodoloji bilgisi olmayan genç arkadaşlarım için söylüyorum, (*) işareti ile belirttiğim her mısrada bir dipnot vardır, dipnotlarda bu yazdıklarımı aldığım kaynak isimleri mevcuttur, dileyen bir şekilde temin edip okuyabilir. Yazımı okuma lütfunda bulunanlara teşekkürler, iyi forumlar.
* İstanbul Kıyamet Vakti Tarihçesi - Beyaz Köşk ve Mansur Bey Dönemi (1957-1963).
** Mehmet Akif Ersoy, Safahat, Ankara, 1911.
*** Muharrem Ergin, Osmanlıca Dersleri, İstanbul, 2009.
**** İbrahim Kafesoğlu, Türk Milli Kültürü, İstanbul, 1997.

Avaro omnia desunt inopi pauca sapienti nihil !