Manideki kural

Tüm İKV oyuncularının ortak paylaşım alanı
Kullanıcı avatarı
inoky
Demirci Çırağı
Demirci Çırağı
Sunucu: Eminönü

Manideki kural

Mesaj gönderen inoky »

Mani yarışmasında yazılan manilerden 7'li hece ölçüsüne uymayanlar elendi denilmiş diğer forum sayfalarında fakat bir mani dizesi 4-5-8-10-14 hece ölçüsünde de olabilir.Ayrıca manilerin yazılışında kesin bir ölçü kullanılmamıştır ve kullanılması şart koşulmamıştır, halk edebiyatı ürünü olan mani tamamen serbesttir kafiye düzenine uyulmuştur sadece.Adı üstünde Koşa olarak biliniyor kafiye yapısından dolayı bu isim verilmiştir.140 veya kaç kişiyi direk yarışmadan eledilerse tamamen haksızlık yapılmıştır manide ki kesin tek kural kafiyedir.

Vikipedi de yazanı kopyalayıp yazanı yapıştırmışlar fakat anlamını çıkaramamışlar orda hece ölçüsünde kesin bir ifade yazmıyor genellikle olanı söylüyor yüzlerce hece ölçüsüz mani var.Divan edebiyatında aruz ölçüsü arar gibi mani de hece ölçüsü aranmış.

Çoğunlukla kelimesi hepsi demek değildir kelimenin anlamı belli neye göre uyulmuş kurala ?
MAVİEJDER

SİYAHEJDER

BEYAZEJDER
Kullanıcı avatarı
SkyBlue
Dış Şehir Gezgini
Dış Şehir Gezgini
Klan: Arzın Çocukları
Lonca: Donquixote Family

Re: Manideki kural

Mesaj gönderen SkyBlue »

Selamlar,

İki tarafında haklı tarafları var.
Fakat yazılan manilerden bir kaç tanesine göz gezdirdim hece ölçüsünü bıraktım kafiye yapamayanlar var.
aaxa şeklinde olan kafiye örgüsünü aaaa şeklinde veya aabb şeklinde yapan onlarca mani var.

Herkes kendi manisinin güzel olduğunu, birincilik onun hakkı olduğunu falan söylüyor.
Sorarsak "Benim ki birinci olacak değildi, ama ..." ile başlayan türlü türlü cümleler kurmaya başlıyorlar.

Birde kazanan arkadaşlara lafımız yok, tebrikler diyenler var.
Lafın yoksa, tebrik ediyorsan bırak Yönetim'de tebrik etsin, ödüllerini versin.

Tekrar söylüyorum UFACIK bir mani yarışması için ne kadar konuyu büyüttünüz.

İyi Forumlar...
~ Donquixote Family ~
~ Mihawk ~
Kullanıcı avatarı
inoky
Demirci Çırağı
Demirci Çırağı

Mesaj gönderen inoky »

Bu arada vikipedi de kafiye dizilişi aaxa veya aaaxa dır deniliyor neden bu kuralda baz alınmadı elemelere dereceye giren arkadaşların zararı için söylemiyorum fakat ne tür bir saçmalıktır bu derecede ki maniler bu kurala uymamış !!

Örnek; Sana davetim olsun-----a
Kalan son teşkilattan-----x
Eminsen kararından------x
Bekler seni komutan-----x

Sadece bir dörtlükte değil isterseniz bütün manileri inceleyin ben örnek olarak yazdım saçmalığı gördünüz mü şimdi arkadaşlar.
Vikipediden alıntı yapılırken hece ölçüsü kuralına göre eledik deniliyor kafiye düzeni kesin kuralı bunun için eleme yapılmıyor TDK değiliz diyorsunuz ee bu yaptığınız ne bir şeyi baz alıp diğerini baz almamak ya hepsini değerlendirmeye alın yada hiç birini.Mani de önemli olan da kafiyedir Koşu(Goşu) bu yüzden denilmiştir yazıyor vikipedi alıntınızda da hatta değil mi??
MAVİEJDER

SİYAHEJDER

BEYAZEJDER
Kullanıcı avatarı
Rotary
FareAdam Düşmanı
FareAdam Düşmanı

Mesaj gönderen Rotary »

SkyBlue yazdı:Selamlar,

Fakat yazılan manilerden bir kaç tanesine göz gezdirdim hece ölçüsünü bıraktım kafiye yapamayanlar var.
aaxa şeklinde olan kafiye örgüsünü aaaa şeklinde veya aabb şeklinde yapan onlarca mani var.

Herkes kendi manisinin güzel olduğunu, birincilik onun hakkı olduğunu falan söylüyor.
Sorarsak "Benim ki birinci olacak değildi, ama ..." ile başlayan türlü türlü cümleler kurmaya başlıyorlar.

İyi Forumlar...
Burada taraf yok. Elinde sonsuz yetki gücü olanla yetki gücü mesaj yazma ve şikayet etme olan bir taraflık oluşturamaz. Bazen küçük şeylerden de büyük kazanımlar elde edilebilir. Bkz. Ağaç ;)
IIIıPEACEıIII / IIIIıPEACEıIIII / peace / Rotary
Kullanıcı avatarı
inoky
Demirci Çırağı
Demirci Çırağı

Mesaj gönderen inoky »

SkyBlue yazdı:Selamlar,

İyi Forumlar...
İki tarafında haklı tarafları var diyorsan ee o zaman neden bir kural baz alınıyor hece ölçüsü kuralı nedir ya 7 li hece ölçüsü kuralı nedir maninin diğer ismi Koşu kafiyeli olduğu için denişmiştir öyle yazıyor alıntı yaptıkları vikipediden buna cevap versinler neden bu kafiye kuralını esas almıyorlar maninin aslını yani.Alıntı yaptıkları vikipedide ki yazan şey yanlış mı yani
MAVİEJDER

SİYAHEJDER

BEYAZEJDER
Kullanıcı avatarı
inoky
Demirci Çırağı
Demirci Çırağı

Mesaj gönderen inoky »

Halk kültüründe Goşa (Koşa) olarak da bilinir.[1] Goşa sözcüğü Türkçede çiftlenmiş (ikili) demektir ve maninin kafiye yapısından dolayı bu ad verilmiştir.

Kural olarak baz aldıkları sitede bu yazıyor kim haklı bu durumda ?

Selam arkadaşlar,
Toplam 140 mani hece ölçüsüne uygun olmadıkları için elendikten sonra 7 li hece ölçüsüne uyan kalan mani sayısı 14 tür. Toplamda 154 mani incelenmiştir.Dolayısı ile bu 14 mani içerisinde en değerlendirilebilir olan maniler derecelendirilmiştir.
İyi eğlenceler!

Sayın Zifan ın yazdığı bu ; Maninin aslı da hece ölçüsünden önce kafiyedir adından ötürü!
MAVİEJDER

SİYAHEJDER

BEYAZEJDER
Kullanıcı avatarı
SkyBlue
Dış Şehir Gezgini
Dış Şehir Gezgini

Mesaj gönderen SkyBlue »

Rotary yazdı:Burada taraf yok. Elinde sonsuz yetki gücü olanla yetki gücü mesaj yazma ve şikayet etme olan bir taraflık oluşturamaz. Bazen küçük şeylerden de büyük kazanımlar elde edilebilir. Bkz. Ağaç ;)
Küçük yatırımlar, küçük şeyler falan filan...
Bu güne kadar aklınız neredeydi?
Ya da neden bugün?

Yanlış anlamayın yönetimle hiçbir bağım yok.
Hiçbirisini de tanımıyorum.
Fakat yorumlarınızı okuduktan sonra bir tarafı savunma istediğim uyandı.
Kazanan arkadaşlara tebrikler deyip, sonra yönetimi suçlamak 2 yüzlülük değil midir?
~ Donquixote Family ~
~ Mihawk ~
Kullanıcı avatarı
Rotary
FareAdam Düşmanı
FareAdam Düşmanı

Mesaj gönderen Rotary »

SkyBlue yazdı:
Rotary yazdı:Burada taraf yok. Elinde sonsuz yetki gücü olanla yetki gücü mesaj yazma ve şikayet etme olan bir taraflık oluşturamaz. Bazen küçük şeylerden de büyük kazanımlar elde edilebilir. Bkz. Ağaç ;)
Küçük yatırımlar, küçük...
Bu güne kadar aklınız neredeydi?
Ya da neden bugün?

Yanlış anlamayın yönetimle hiçbir bağım yok.
Hiçbirisini de tanımıyorum.
Fakat yorumlarınızı okuduktan sonra bir tarafı tutma istegi duydum
arkadaşlara tebrikler deyip, sonra yönetimi suçlamak 2 yüzlülük değil midir?
Bugüne kadar aklınız neredeydi lafına anlam veremedim. Şahsi tartışmaya dönüşen konuların kapatildigini hepimiz biliyoruz. Bunun icin size birkaç şey diyeceğim. Herhangibir şekilde bize haksızlık yapıldığını düşündüğümüzde yetkili mercilere bunu bildiririz. Bu bir insani haktır. Benim yorumlarim kimseyi bağlamaz ve taraf oluşturacak şekilde değildir. Bu sizin tanınızdır. Haksızlık düşüncesi olan bir insanın erken yada geç sikayet belirtmesi haksızlığı haklı kılmaz. Tekrar belirteyim kazanan arkadaslari canı gönülden kutluyorum.
IIIıPEACEıIII / IIIIıPEACEıIIII / peace / Rotary
Kullanıcı avatarı
SkyBlue
Dış Şehir Gezgini
Dış Şehir Gezgini

Mesaj gönderen SkyBlue »

Neyse cevap vermeyeceğim.
Konu dışına çıkılmasın.

İyi Forumlar...
~ Donquixote Family ~
~ Mihawk ~
yunus11
Salgın Koruyucusu
Salgın Koruyucusu
Sunucu: Beyaz Köşk
Klan: Lodos

Mesaj gönderen yunus11 »

her şey'de böyle yapıyorlar resim yarışması mani piyango etkinlik herşey'de belli kişiler kazanıyor.

ayrıca adam şiir yazmış bunlara mani diye kitlemişler.

acaba bu manileri inceleyen ekip kim kimlerden oluşuyor çünkü herşeyde bir şeyler oluyor bizler boşuna itiraz etmeyiz.

YÖNETİM İSTİFA!!!!!
Kilitli

“Genel Etkileşim” sayfasına dön