İstanbul kıyamet vakti camiasında her yıl geleneksel olarak yapılan fanart yarışmasının sunumuyla ilgili rahatsızlıklarımı daha önce de dile getirdim.Sobee bu yıl her zamankinden daha iddalı bir yarışma yaptı ama yine her zamanki gibi yarışmanın sunumundaki eksikliler yarışmanın güvenirliği açısından eksiler içeriyor.
Ben bu konuda ne nasıl yapılması gerekirdi diye bir yazı yazayım dedim.
Genel olarak geniş kitlelere duyrulan yarışmalarda bulunan kriterler şunlardır.
YARIŞMA KATILIM ŞARTLARI.
Bu kategoride yarşmaya katılacak eserlerde aranan şartlar ifade edilir.Kaça kaç boyutunda olmalı vs.
ÇALIŞMALARIN GÖNDERİLMESİ
Çalışmaların nasıl gönderileceği söylenir
TELİF HAKLARI
Emeğe saygı!
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışmanın hangi tarihler arasında olacağı
ÖDÜLLER
Görüldüğü gibi ödüller.
SEÇİCİ KURUL
Sobeenin en büyük eksiklerinden birisi seçici kuruldur.Seçici kurul yarışmada başarılı olan eserlerin elenmesinde görevli kişilerdir.Bu kurulda bulunan kişiler yarışmanın saygınlığını ve güvenini arttırır.İkv fanart ta hiç bir tarihte secici kurul oluşturulup olusturulmadığı konusunda bir bilgi verilmedi.
Fanart a katılacağım diye düşündüğüm zaman çalışmamın ayaklarını sandalyeye dayamış sökülen çorabından parmağı fırlamış bir kişi geliyor gözlerimin önüne. Oysa oyuncular büyük bir ciddiyetle bu yarışmaya katıldığı kanısındayım.
Umarım bir sonraki sefere Fan art ta secici kurul yayımlanır.
Her kategorinin altında zaten şartları bulunuyor: Boyut, dosya formatı vs. Eserlerin hangi kanal aracılığıyla, ne şekilde gönderileceği belirtiliyor. Eserlerde kullanılan materyaller, genellikle İKV kaynaklarından elde edildiği için telif hakkı Sobee'ye ait. Yarışmanın ne zaman başlayıp ne zaman biteceği hakkında tarihler açık olarak veriliyor. Ödülleri söylemeye gerek bile yok. Jüride ise Sobee'nin üst yetkilileri, adaletli bir şekilde en güzel eserleri seçmeye özen gösteriyor.
Seçici kurul yayıyımlanması daha etik olurdu.Ben zaten asıl olarak secici kurulun yazmadığına dikkat çektim.Bir çok kişi secici kurul olmadığı için katılmadı.Birebir görüştüğüm kişilerden aldığım tepkilere dayanarak yazıyorum.Ve tabiki benim katılmama sebebimde bu.Eğer böyle giderse yarışma pirimitif çalışmalarla devam edecektir.Eğer yarışmanın seviyesini arttırmak istiyorlarsa bu yapılmalı