Daha önce belirtmedim ancak,bu konularda önemli bir uyarı yapmam lazım.Benim yazdığım her taktik Ceviz-Petcarar ortaklığı ile gerçekleştirilmiştir.Kadim Kesiminden Savaşçı Meditasyonuna, Büyücü takımlarından, iyileştirmesiz şifacı kasma yöntemlerine kadar,kulakları çınlasın
Bu konuyu ilk tasarladığımda Klan-Kasma olarak ayırmayı planlıyordum.ancak şu an birbirlerinden ayıramayacağımı fark ettim.
Yetenekler:
Ben yetenekleri eski çağ- yeni çağ büyüleri olarak ayırmıştım eskiden.Bunlar hakkında bir etimolojik açıklama bile yapabilirim.
Yeni çağ büyüleri ise, yeni bir oluşum kapsamında oluşturulmuş büyüler idi.Bunlar etkimesi için süre gereken büyüleri yıkabilme gücüne sahipti.(büyü bozma) fakat kendisi bu etkiye hiçbir zaman yakalanmadı.Ateş ve yıldırımı bozamazsınız.
Neyse kısa bir etimolojik açıklamadan sonra yetenekleri açıklamaya geçelim.
-Meteorit: eskinin büyü-savaş karma takımlarında çok işe yarayan bir yetenek idi.şu an rekor kırmak isteyenler için işe yarar bir yetenek, boss kesimlerinde çemberden sonraki en iyi dps yeteneği,hasarı diğerlerinden fazladır.o yüzden tek başınıza kaldığınızda çok işe yarayan bir yetenektir.bu yüzden ve en erken açılan büyü yeteneği olmasından en çok tercih edilen yetenektir.Ofansif-defansif olayından sonra klanda da en kullanılabilir yetenek olmuştur.Zayıf yönleri,bozulabilmesi,buz yıldırım ateş gibi kolay bonus kazanamaması.
-Buz: yavaşlatma özelliği vardır.bu yüzden büyücünün yakın dövüş karakterlerine karşı savaşta en büyük desteğidir.Avantajları: hareket hızı avantajı sağlar,hız kesmeyen bir bonus artırımı yeteneğine sahiptir(direnç kırma) zayıf yönleri: toplu olarak hasarı artmaz,menzili kısa,etkimesi için süre gerekir(büyü bozma ile bozulabilir)
UYARI:
Gece Takipçisi gibi yaratıkların öldürülmesindeki en kolay yol sadece buz atarak kaçmaktır.Dönüşleri iyi alırsanız asla yakalanmazsınız.Bir zamanların tabusu olan Gece Takipçisi kesimi tarafımda bu yolla gerçekleştiriliyor idi.Daha sonraki güncellemeler daha kolay kesilebilir hale getirdi o ayrı mesele.O zamanlar tabii hasar falan yoktu 45 saniye dönüyorduk yaratığın önünde
UYARI-2:
Yavaşlatma özelliğine kanıp bosslara karşı sakın kullanmayın.Bosslar yavaşlamazlar.Bosslara karşı meteorit/yıldırım yeteneklerinden hangisi daha çok işliyorsa onu kullanın.Tek büyü taktiğini sakın unutmayın.Tek büyüyü iyi kavrarsanız Azul'unuzu kendi başınıza keser, 30 seviyede Şah Kobra dahil Meteor yılanlarının hepsini tek başınıza temizlersiniz.Tek büyü taktiğinin esprisi şuradan gelir, bunu da not edelim: büyücünün en önemli avantajı uzaktan büyü atabilmesidir.Menzili korumak çok önemlidir.Her kullandığınız büyü için belli bir süre hareketsiz kalmanız gerekir.İki büyü kullanırsanız yakın dövüş yaratıklarının %90'ına yakalanırsınız.Tek büyü kullanırsanız bazı yaratıklara yakalanırsınız ancak cinden,yılanlardan hatta belki kemik kafadan kaçabilirsiniz.
UYARI-3:
Bu şartlar normal karakterler içindir.Eğer maraton gözlüğünüz,ayakkabınız ya da iksiriniz varsa bize pek birşey demek düşmez.Unutmayın, büyücü hangi büyü kullanırsa kullansın hareket hızı efsunları en büyük dostudur.Fazladan bir parça hareket hızı efsunu sizi kral edebilir.
Ateş Çemberi: Oyunda en az kullanılan büyüdür.Ancak hakkını vermek gerekir.Mükemmel bir büyüdür.Birincisi, ateş çemberi kullanırken durmazsınız.İkincisi, ateş çemberi oyunda en yüksek hasarları veren iki yetenekten biridir.(öbürü yıldırım) Üçüncüsü, ATEŞ ÇEMBERİ GRUP YETENEĞİDİR.
Mesela yaratıkların canını 10 olarak düşünelim.Siz 3 yaratığa birden 1 vurduğunuzda bu sizin için bir anlam ifade etmez.Çünkü hiçbirini öldüremeden kudretiniz biter.O yüzden daha az kudret yiyip daha seri kullanılan büyüleri tercih edersiniz.Onlarla 1 1 vurup yaratığı çok kısa sürede öldürürsünüz.Ancak 6 kişi olduğunuzda işler değişir.Siz tek başınıza 15 birim zamanda 3 yaratık kesersiniz.Seri büyüleri kullanırsanız 5 birim zamanda 1 yaratık kesersiniz.Bu açıdan denk gibi görünüyor hatta peşinizde fazla yaratık olduğu için daha fazla risk altındasınız o açıdan çember zararda bile görünüyor.6 kişilik bir grup olduğunuzda seri büyüleri kullanırsanız 1 birim zamanda 1 yaratık kesersiniz.Fakat çember kullanırsanız 1 birim zamanda 3 tane yaratık indirirsiniz.Yani çemberde hasar meteor ve buzculardaki gibi kişi sayısına göre sabit bir artış yapmaz.6 kişi bir kişiye göre 6 kattan çok daha karlıdır.O yüzden çember kullanarak grupta seviye kasmak çok mantıklı.Hele şu zamanlarda gruba giren her kişi %10 tecrübe artırıyor.Bileşik orantı olmasa bile %150'yi 6'ya böldüğünüzde 1/6 yı yani 0,16666 yı değil 0,25'i bulacaksınız.6 yaratık değil, 4 yaratık kestiğinizde 1 yaratık kesme tecrübenizi alacaksınız.
Buraya kadar çemberin yaratıklardaki özelliğini konuştuk.Çember vslerden hiç mi işe yaramıyor? Bir kanıya göre, çember hiçbir vsde ve klanda işe yaramaz.Gelin görün ki, gerçek bunun çok dışındadır.Çember, kudretin önem arzettiği şifacı düelloları ve büyü avcısı tank-şifacılar ile olan savaşlar dışında hemen her OkO savaşında İŞE YARAR!
Bir çemberci takım nasıl olmalı?
4 Çemberci 1 Savaşçı 1 Şifacı
Çembercilerin ikisinde direnç kırma olmalı, öbürleri vermese de olur.Puan israfına gerek yok.
15 Ateş 15 Bilgi 15 Direnç Kırma 15 Büyü Bozma 15 Meditasyon 15 Zihin 1 Tesla Küresi 1 Kutup (OMG niye 98 puan yok?!?! dediğinizi duyar gibiyim.birazdan açıklayacağım.)
Diğer iki çembercinin dizilimi de:
15 Ateş 15 Bilgi 15 Büyü Bozma 15 Meditasyon 15 Zihin 15 Tesla Küresi 1 Meteorit 1 Kutup
Şimdi sorular:
-?- Neden 98 puan vermedin?
-!- Büyücü için en önemli şeyin hareket hızı olduğunu söylemiştim.İKV dünyasında yönetici olmayan bir karakter en yüksek hareket hızına 46 seviyede ulaşır.Yaklaşık 3.1 gibi bir hız bonusunuz olur.Maraton Adam gözlüğü ve Maraton ayakkabı gerekli bunun için.
-?- Neden bir menzilli büyü koymadın?
-!- Meteorit koyduk ya tabi işin şakası bu.Menzilli bir büyü koymamanın mantığını şöyle açıklayabilirim.Mükemmel bir hareket bonusunuz ve mükemmel büyü bozmalarınız olduğu için menzilli büyüyü kullanmanız gereken büyücü savaşlarında rakibi çok kısa bir sürede yakalayacaksınız.
-?- Küre?
-!- Büyümüzün olmama sebebini açıkladım.Ancak yine de işi sağlama alma gereği duydum.4 tane 500 vuran küre üstü full azat dizili olan bir yıldırımcı büyücü kadar hasar verecektir.Ayrıca taktiksel geri çekilmelerde büyücülerden bir şok beklenebilir.Mesela peşinizde 4 tane savaşçı var.Arkadan büyücüler sizi kovalıyor.Kimse o sırada küreye vurmayı düşünmez.Küreleri kurup önceden belirlediğiniz (teamspeak kullanmak verimi mükemmel derecede artıracaktır.) bir büyücüye yönlendirirseniz şifacı bile hiçbir şey anlamadan büyücünün 30-40 canı gidecektir.Bu sırada 4 de değil, takımınızdaki büyücülerden iki cengaver zaten size doğru gelen bir büyücüye 2 kat hızla varıp hemen öldürebilir.Kaos dönüşü...
-?- Bu uygulanamazki.
-!- Aslına bakarsanız, uygulanması gerçekten zor.İş sistematize edildiğinde ortalığın karıştığına ben de katılıyorum.Büyü bozmaların kime atılacağı vs. ayarlanması çok zor.Bu yüzden gruptaki savaşçı sayısı bire indirilip yerine bir şifacı konulması uygun olur.
Gruptaki savaşçıda durdurma dikkat dağıtma kanatma sarsılmaz süpürme bulunabilir ancak en önemlisi 15 ZİHİN TOPLAMA olmasıdır.Durdurmalara zaten yakalanmayacaksınız(eğer durdurma yemeden önce bir yere tıkladıysanız, onu bozmadan oraya kadar ilerleyebilirsiniz.) ancak insanlık hali, birşey olursa o savaşçı sizin koruyucu meleğiniz... Bunun dışında 15 süpürmesi bulunup bir maksimum kudret (başka bir konuda açıklamıştım) ve ucuza kaçmak açısından (direnç kırma olduğu için hasardan ödün vermeyeceksiniz) element(zehir asit hariç!) takımı bulunması mükemmel olur.
Destek şifacı dizilimlerinde usta değilim.Ancak yaptığınıza yakalanmamanız için, 15 Element 15 Fizik 15 Can Kurtaran 15 Çember 15 Bilgi 15 iyileştirme 1 büyü bozma 1 çağrı 6 meditasyon (şifacıyı 49 yapıp ayağına maraton ayakkabı taksanız yeter.)yapmanız iyi olur.Yüksek direnç büyücüleşen ikvde sizi birçok şeyden kurtarır.Dizebilirseniz Kıyamet Alevi zırh kolye yüzük çifte tarshass ceket ejder ve ayakkabı haricinde (hemen tüm eşyaları da saydık ama
Yapılacağını kısa özetlersek:
1-Şifacı direnç açar.
2-Savaşçı önde(muazzam bir direncle) büyücüler gerisinde ilerler.
3-Rakip büyücüler savaşçıya vururlar.
4-Arkadaki büyücüler savaşçıya büyü bozarlar.Bozamadıkları büyüler de bin bile vuramadığı için ortada bir tehlike yoktur.
5-Rakip büyücüler akıllanıp 2 büyücüye indirmeye başlarsa takımdaki büyücüler meteoritleri bozar.Öbür büyülere dirençleri zaten yüksektir.Şifacı iyileştirme çemberini kullanır ve enerji açığı kapatılır.
6-Adamların üstünde element direnci varsa saldırıya geçilmez.Kaos dönüşü yapılır.Bu olay kısaca şöyle özetlenir: takım kendini gösterir, sonra kaçmaya başlar.Bu sırada küreler kurulup bir kişiye yönlendirilir.%50 direnci varsa rakibin küreler ortalama 1000 1000 indirir.Büyücünün canı %60 görüldüğünde şifacıları zihinlenir.Tank savaşçıları savuşturmaya çalışır.Büyücüler hızları yüksek olduğu için kolay sıyrılıp düşmanı yakalarlar.%40 ateş direnci olan bir büyücü 4 çemberi ensesinde bulduğunda ağzını açamadan rahmetlik olur.
not:eğer yapabiliyorsanız rakibin direnç süresini not edin.böyle bir hesabı yapmak oyun ortamında çok çok zor olsa da yaptığınız taktirde yıkılmaz düşmanları ezip geçmeniz mümkün olur.
7-Eğer yoksa, bir büyücü Kutup rüzgarı kullanır ve Kutup Yürüyüşü* yaparsınız.Rakip şifacısınız zihinlersiniz ve kaçış için bir kutup yürüyüşü yaparsınız.
8-Şifacı ile menzil açılmıştır.Şifa zihinden kurtulsa bile size yetişmesi zordur.Siz savaşçılar ardınızdayken çemberi atarsınız.Çemberin en güzel özelliklerinden birisi budur.Yakın dövüş yeteneğidir, ancak rakibin silah mesafesine girmeden hasar verebilirsiniz.Zaten 4 kişi kıyamet alevcisi olarak en az 4 bin vurur.Ortalama hasarı 7 bin gibi bir rakama çıkartır bu da.Binlerde birlik ihtimaller gerçekleşmezse savaşçılar ilk çemberlerde ölecektir.Savaşçılar ölünce büyücüler kaçışa başlayacaklardır.Onları zihinleyin ve geride bıraktığınız şifacı ve başka gruplardaki artık savaşçıların yanına gidin.Onları da öldürdükten sonra sizinle sizin güvenli bölgeniz aranızdaki büyücülerin etekleri tutuşmuş vaziyettedir.Eğer geri döndüğünüzde hala oradalarsa öldürün. daha sonra geri dönüp kudret depolayın.
taktikte her zaman 2 büyücünün meditasyonunun açık olmasına dikkat edin.2 büyücü meditasyon açsın onların meditasyonu bitince öbürleri açsın.bu kritiklerinizde düzen sağlayacaktır.
sanırım çember hakkında çok çok çok fazla konutşum bugün büyücü rehberi oldu ateş çember rehberi. yarın yıldırım hakkında da birkaç şey çiziktirip kısa bir süreliğine emekli olacağım.kimya kitabı bitirmem gerekiyor. daha 1 sayfa anca okuyabildim.
neyse yararlı olabildiysek ne mutlu.sorunuz olursa cevaplamaktan kıvanç duyarım.
Başka bir konuda görüşmek ümidiyle.