Kendimi bildim bileli,gözüme sürekli batan ve her defasında karşıma çıkan bir sorunu dile getirmek istiyorum sizlere.
Oda,"Dilimizin Yozlaşması"dır.
Dünya üzerinde yaklaşık 6bin çeşit dil vardır.Her milletin vatandaşlık sorumluluklarından biriside ana dili olan lisanı konuşmasıdır bana göre..
İster sokakta,ister internet ortamında bu tür bozukluklar ile o kadar çok karşılaşıyorum ki bu durum iyiden iyiye canımı sıkmaya başladı diyebilirim.
Sokakta yürür iken şöyle bir göz gezdiriyorum da dükkanlarda,satış mağazalarında,vs. işletmelerde birçok çarpıklıklar ile karşılaşıyorum.
Örneğin;kafe tipi olan işletmelerin adı tabelada atıyorum,Güneş Cafe veya bu tip işletmelerin;"İxir Cafe",internet kafelerin ise,"Millenium Cafe" gibi isimlerle adlandırılması dilimizin yozlaşmasının örneklerinden biridir.
Bunlar bir yana özellikle çevremde tanık olduğum;Msn,Facebook ve İKV gibi sanal ortamlarda arkadaşlarımda gözlemlediğim yazım kuralları son zamanlarda oldukça gözüme batmış durumda,bunu söylerken parantez içinde belirtmek isterim ki burada hiçbir şekilde kötü bir niyet barındırmadığımı,sadece düşüncelerimi ve bu durumdan rahatsız olduğumu dile getirdiğimi bilmenizi isterim.
Neyse,dediğim gibi bu tür sanal ortamlarda en rahatsız olduğum durumlar,alfabemizdeki "q" harfinin "k" veya "g" harfi olarak nitelendirilmesi,"l" harfinin cümle içerisinde "L" olarak yazılması;Örneğin "seLam" şeklinde yazılması;gerçi o kadar kısaltmalar kullanılıyor ki genelde "Selam" yazılacağı yerine "slm","nbr","ii","bb" gibi terimlerle karşı karşıya kalıyorum çoğu seferde.Bunlarla birlikte,Ünlem işareti (!) nin cümle içerisinde "İ" harfi olarak kullanılması,veya Euro para biriminin sembolü olan € yerine alfabemizdeki "E,e" olarak kullanılması ve bir kişiye "Görüşürüz" veya "Bay bay" (Çoğunlukla "Bye" olarak yazılır ) teriminin "ßß" olarak yazılması ki "ß" harfi Almanca alfabesinden bir harftir ve cümle içerisinde "ss" anlamına gelir.
Bunların yanı sıra cümledeki sesli harflerin çoğunlukla kullanılmaması,örneğin;"Örs" kelimesinin "Ors" olarak yazılması yani "i,ö,ü" harflerinin yerine "ı,o,u" harflerinin kullanılması gözüme çarpan sorunlardan birisidir.
Bu tür yanlışlıkların kişiler tarafından benimsenip normal bir yazma stili haline gelmiş gibi düşünmesi oldukça yaygın.Bu durum gençler arasında tabiri caizse artık "Özentilik" durumuna gelmiştir.Madem ki bir ana dilimiz var,madem ki bu dil vatandaşlık görevlerimizden biri olan bu kutsal değeri yazılı iletişim sağlarken layıkıyla kurallarına göre yazmak boynumuzun borcuysa,bu özentiliği bir yana bırakıp Türkiye Cumhuriyeti gencine yakışır bir şekilde ana dilimiz olan Türkçe'yi en güzel biçimde yazmamızın sorumluluklarımızdan biri olduğunu hatırlatmak isterim.Sizlere göre ister gereksiz olsun,ister boş konu olsun gençlerimizin durumu budur :!:
İyi forumlar dilerim...
[ NOT:İlk açtığım konu forum yetkilisi tarafından nedense "Konu Dışı" olarak gösterilmiştir.Bunun sebebini anlayabilmiş değilim.Eğer Türkçe bir oyun oynuyorsak,ve Türkçe dilini her ne kadar batırılsa da oyun içinde kullanıyorsak,bunun konu dışı olarak görülmesini gerekçe olarak görmüyorum.]
Merhabalar öncelikle şunu dile getirmek istiyorum. Bazen görüyorumki yabancılar noktalama işaretlerine kadar dikkat ediyorlar bizler ise kendi dilimize sahip çıkamıyoruz elbet bu durum benide üzüyor mesela
l harifi büyük L k harfi q şeklinde vs vs arkadaşlar lütfen dilimize sahip çıkalım.
Öncelikle Onur paşa , ellerine ve yüreğine sağlık.
Böyle bir konuda insanları bilinçlendirici yorumlar da bulunmak , hepimizin görevi.
Bu yüzden bu görevi senin yerine getirdiğin için bir teşekkürü hakediyorsun.
Türkçe mizi en güzel bir şekilde kullanmak , (konuşmak ve yazmak) hepimizin görevi.
Bunu bulunduğum her ortamda yerine getirmeye özen göstermişimdir.
Aynen de devam edeceğim.
Türkçe'nin yazımı , kullanımı , vurgusu ve noktalama işaretlerine tüm yorumlarım da dikkat etmişimdir.
Ve arkadaşlarımı da bunları yerine getirmek konusun da uyarmışımdır.
Sözün kısası , herkezin Türkçemizin kullanımı konusun da dikkat etmesi gerekmektedir.
Oyun da açılan karakter isimlerini dikkatlice ve özenli bir şekilde seçmemiz gerekmektedir.
Tekrardan bu konu üzerinde durduğun için teşekkürler Onur kardeşim.
Umarım herkes senin gibi duyarlı bir insan olabilir...
Önemli bir konu Eline sağlık Onur...
Türkçe yi ve Türkçe yazmayı Yurtdışına çıkmış bir müddet orda kalmış insanlar çok daha iyi anlar.
Ben Yurtdışında iken gerçekten orda kullandığımız Bilgisayarlar İngilizce idi ve o kadar sorun yaşıyorduk o kadar insanın gururuna dokunuyorki. Ş harfini yazamıyorsun her türlü harf var Klavyede Türkçe yok. Çok zor bir durum oluyor.
Burda ise hepimizde Türkçe Klavye ve Bilgisayarlar mevcut ancak biz başka Ülkelerin harflerini kullanıyoruz.
Bu saçmalığıda sanki bir marifet gibi sergiliyoruz.
Bu güzelim Türkçemizi bize özgü olan bu harfleri göğsümüzü gere gere kullanalım ve Türkçe yi Türkçe gibi konuşup Yazalım.
Bu konuda ise bir kaç video önerim olacak. Şiddetle izlemenizi tavsiye ederim.
Dünyanın en genç Profesörü Olan, Profesör Doktor Oktay Sinanoğlu nun internette var olan videolarını muhakkak izleyelim ve izletelim...