Oyunun Gidişatı Üzerine: Sorunlar ve Yapıcı Çözüm Önerileri

Tüm İKV oyuncularının ortak paylaşım alanı
Kullanıcı avatarı
TheWesTSooNN
Şarapçı'nın Sırdaşı
Şarapçı'nın Sırdaşı
Sunucu: Eminönü
Klan: Lodos

Re: Oyunun Gidişatı Üzerine: Sorunlar ve Yapıcı Çözüm Önerileri

Mesaj gönderen TheWesTSooNN »

RIPPER yazdı: 04 Nis 2026 11:24 Seviye 54 v2 itemler, 59'da takıldığı zaman da hasar kaybı yaşatmazlar.
GBZ'den v2 item düşürüldüğü için bunları oluşturdum, hali hazırda olan Karaköy itemleri de eklenebilir.
════════════════════════════
Resim
Resim
Harika bir öneri. Tüm oyuncuları tek tip görünmekten kurtarabilecek bir sistem. Aynı özelliklerin "Destekli Platin Zırh" ve "Kütük Yaran"a da eklenmesi taraftarıyım. Çok çeşitlilik her zaman sürükleyici olmuştur.
Soldierblue
Acemi Savaşçı
Acemi Savaşçı

Mesaj gönderen Soldierblue »

Öncelikle Ripper’ın bu konu hakkında yaptığı özverili çalışmayı takdir ediyorum. Gerçekten birçok güzel noktaya değinilmiş. Ben de tılsım sistemi için emek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak günümüz koşullarında insanlar bir şeye çok fazla vakit ayırmak istemiyor. Bir madenin başında 20-25 dakika bekleyip günde sadece 1 jadeit elde edince sevinecek oyuncu kaldığını sanmıyorum.

Bu noktada maden süreleri kısaltılabilir ve elde edilen miktarlar artırılabilir. Ayrıca farklı haritalara hol madenleri entegre edilebilir. En önemlisi ise madenlerin yeniden çıkma süresinin 10 dakikadan fazla olmaması gerektiğine inanıyorum. Bunun yanında tılsım reçetelerinde istenen maden miktarlarını azaltmak da bir seçenek olabilir.

İleri seviye bölge ve V2 eşya fikri oldukça mantıklı. Çünkü karakterini geliştirip sonrasında sıkılıp oyunu bırakan oyuncu sayısı gerçekten çok fazla. Oyunda oyuncuları motive edecek mantıklı etkinliklerin olmaması da önemli bir eksiklik. Ayrıca oyuncuları klan savaşlarına yönlendirecek bir sistemin olmaması da dikkat çekiyor.

Eğer yakın zamanda gerekli müdahaleler ve iyileştirmeler yapılmazsa, bu yeni sunucuların da kısa süre içinde oyuncusuz kalacağını düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
TheWesTSooNN
Şarapçı'nın Sırdaşı
Şarapçı'nın Sırdaşı
Klan: Lodos

Mesaj gönderen TheWesTSooNN »

Soldierblue yazdı: 04 Nis 2026 14:49 Öncelikle Ripper’ın bu konu hakkında yaptığı özverili çalışmayı takdir ediyorum. Gerçekten birçok güzel noktaya değinilmiş. Ben de tılsım sistemi için emek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak günümüz koşullarında insanlar bir şeye çok fazla vakit ayırmak istemiyor. Bir madenin başında 20-25 dakika bekleyip günde sadece 1 jadeit elde edince sevinecek oyuncu kaldığını sanmıyorum.

Bu noktada maden süreleri kısaltılabilir ve elde edilen miktarlar artırılabilir. Ayrıca farklı haritalara hol madenleri entegre edilebilir. En önemlisi ise madenlerin yeniden çıkma süresinin 10 dakikadan fazla olmaması gerektiğine inanıyorum. Bunun yanında tılsım reçetelerinde istenen maden miktarlarını azaltmak da bir seçenek olabilir.

Eğer yakın zamanda gerekli müdahaleler ve iyileştirmeler yapılmazsa, bu yeni sunucuların da kısa süre içinde oyuncusuz kalacağını düşünüyorum.
Geliştirici ekip bunu not edip duvara asıp günde birkaç defa okumalı ve harekete geçmeli.
Kullanıcı avatarı
RIPPER
Cin Avcısı
Cin Avcısı
Sunucu: Karaköy

Mesaj gönderen RIPPER »

Soldierblue yazdı: 04 Nis 2026 14:49 Öncelikle Ripper’ın bu konu hakkında yaptığı özverili çalışmayı takdir ediyorum. Gerçekten birçok güzel noktaya değinilmiş. Ben de tılsım sistemi için emek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak günümüz koşullarında insanlar bir şeye çok fazla vakit ayırmak istemiyor. Bir madenin başında 20-25 dakika bekleyip günde sadece 1 jadeit elde edince sevinecek oyuncu kaldığını sanmıyorum.

İleri seviye bölge ve V2 eşya fikri oldukça mantıklı. Çünkü karakterini geliştirip sonrasında sıkılıp oyunu bırakan oyuncu sayısı gerçekten çok fazla. Oyunda oyuncuları motive edecek mantıklı etkinliklerin olmaması da önemli bir eksiklik. Ayrıca oyuncuları klan savaşlarına yönlendirecek bir sistemin olmaması da dikkat çekiyor.

TheWesTSooNN yazdı: 04 Nis 2026 16:15 Geliştirici ekip bunu not edip duvara asıp günde birkaç defa okumalı ve harekete geçmeli.
Teşekkürler, güzel bir özet olmuş.

Maden süresi ve miktarı konusunda tamamen hemfikiriz. 20-25 dakika bekleyip günde 1 jadeit elde etmek kimseyi motive etmez. Spawn süresinin kısaltılması ve farklı haritalara entegrasyon çok yerinde öneriler. Aynı zamanda reçetelerin de sadeleştirilmesi büyük bir etmen.

V2 eşya ve ileri seviye bölge fikri de mutasyon sistemiyle örtüşüyor. Karakter tamamlandıktan sonra oyuncuyu tutacak anlamlı bir hedef zinciri şart.

Etkinlik ve klan savaşı yönlendirmesi konusunda da haklısın. Oyuncu kendiliğinden organize olmayı beklemek yerine, sistem bunu teşvik edecek mekaniklere sahip olmalı. Prime time etkinlikleri ve klan bonusları tam da bunun için düşünüldü.

Müdahaleler gecikmeden yapılırsa bu sunucunun ve de oyunun çok daha uzun soluklu olabileceğine inanıyorum.
> RIPPER
> INDAREKO
"Mekanik, sabır ve strateji."
Kullanıcı avatarı
everesttt
İskele Babası
İskele Babası

Mesaj gönderen everesttt »

MMO türünün temelinde zaten emek ve uzun vadeli ilerleme var. Önemli eşyaların zor elde edilmesi oyuncuyu oyunda tutan ana motivasyonlardan biri.

Örneğin BDO gibi oyunlarda da en iyi gear’a ulaşmak ciddi zaman ister ve bu da o eşyaları değerli kılar. Eğer bu süreci fazla kısaltırsak, karakterler arasındaki fark ve elde edilen başarının anlamı azalır.

Erişilebilirlik önemli ama bu dengeyi bozacak kadar kolaylaştırmak, uzun vadede oyunun ömrünü kısaltabilir.

Şu an oyunda asıl çözülmesi gereken konu PvP dengesizliği. Bazı yetenekler ve efektler kağıt üzerinde farklı çalışması gerekirken pratikte ciddi şekilde suistimal ediliyor.

Özellikle buz 1-3 tılsımı şu an işlevsiz durumda.( Şunu kabul edelim kritik vurduğunda karşı tarafın bekleme süresinin aşırı uzun olması oynanamaz hale getiriyor, burada net bir düzenleme (nerf/buff dengesi) gerekiyor.)

Bunun dışında “sarsılmaz” ve “kutup rüzgarı” yeteneklerinde “kımıldayamaz” yazmasına rağmen oyuncuların bu durumu aşabildiğini görüyoruz. Bu da PvP’de ciddi bir adaletsizlik yaratıyor çünkü mekanik olması gerektiği gibi çalışmıyor.

Eğer bu tür sorunlar düzeltilmezse, en azından “dikkat dağıtma” yeteneğndeki yavaşlatma etkisi azaltılmalı ya da tamamen kaldırılmalı. Sadece savunma düşürme etkisi bırakılarak denge sağlanabilir.

Mutasyon konusuna gelirsek, bu gerçekten çok iyi bir öneri. Biz ekip olarak bu öneriyi 2015 16 yıllarında da yapmıştık, ancak önceki basiretsiz ekip bunu umursamadı. Daha detaylandırılıp düzgün bir şekilde uygulanırsa oldukça başarılı olabilir.
Kullanıcı avatarı
RIPPER
Cin Avcısı
Cin Avcısı

Mesaj gönderen RIPPER »

everesttt yazdı: 04 Nis 2026 17:22 MMO türünün temelinde zaten emek ve uzun vadeli ilerleme var. Önemli eşyaların zor elde edilmesi oyuncuyu oyunda tutan ana motivasyonlardan biri.

Örneğin BDO gibi oyunlarda da en iyi gear’a ulaşmak ciddi zaman ister ve bu da o eşyaları değerli kılar. Eğer bu süreci fazla kısaltırsak, karakterler arasındaki fark ve elde edilen başarının anlamı azalır.

Erişilebilirlik önemli ama bu dengeyi bozacak kadar kolaylaştırmak, uzun vadede oyunun ömrünü kısaltabilir.

Şu an oyunda asıl çözülmesi gereken konu PvP dengesizliği. Bazı yetenekler ve efektler kağıt üzerinde farklı çalışması gerekirken pratikte ciddi şekilde suistimal ediliyor.

Özellikle buz 1-3 tılsımı şu an işlevsiz durumda.( Şunu kabul edelim kritik vurduğunda karşı tarafın bekleme süresinin aşırı uzun olması oynanamaz hale getiriyor, burada net bir düzenleme (nerf/buff dengesi) gerekiyor.)

Bunun dışında “sarsılmaz” ve “kutup rüzgarı” yeteneklerinde “kımıldayamaz” yazmasına rağmen oyuncuların bu durumu aşabildiğini görüyoruz. Bu da PvP’de ciddi bir adaletsizlik yaratıyor çünkü mekanik olması gerektiği gibi çalışmıyor.

Eğer bu tür sorunlar düzeltilmezse, en azından “dikkat dağıtma” yeteneğndeki yavaşlatma etkisi azaltılmalı ya da tamamen kaldırılmalı. Sadece savunma düşürme etkisi bırakılarak denge sağlanabilir.

Mutasyon konusuna gelirsek, bu gerçekten çok iyi bir öneri. Biz ekip olarak bu öneriyi 2015 16 yıllarında da yapmıştık, ancak önceki basiretsiz ekip bunu umursamadı. Daha detaylandırılıp düzgün bir şekilde uygulanırsa oldukça başarılı olabilir.

MMO felsefesi konusunda haklısın, uzun vadeli ilerleme ve emek bu türün özü. BDO örneği de yerinde. Ama şunu ekleyeyim; BDO milyonluk bir oyuncu tabanıyla bu dengeyi kurabiliyor. Küçük bir sunucuda aynı formül farklı sonuç verebilir. Önerdiğim kolaylaştırma sıfırlamak değil, orantılamak ve sonraki zincire doğru yönelim sağlatmak.

PvP dengesi konusunda tamamen hemfikiriz. Buz tılsımının işlevsizliği, sarsılmaz ve kutup rüzgarı mekaniğinin delinmesi ciddi sorunlar. Kodlama konusunda yetkin olduklarını görüyoruz, bunu da isterlerse fix'lerler. Kağıt üzerinde çalışması gereken bir mekanik pratikte işe yaramıyorsa bu bir tasarım değil teknik borçtur ve öncelikli ele alınmalı.

Mutasyon önerisinin 2015-16'dan beri dile getirildiğini duymak hem sevindirici hem düşündürücü. Umarım bu sefer doğru ellerde hayata geçer. Doğru ellerin de mevcut yönetimin olduğunu düşünüyorum. Zira GBZ'ye Maraton v2, Hakir'e ise ek mekanik ekleyebildiler. Birlikte göreceğiz.
> RIPPER
> INDAREKO
Empyrium
İskele Babası
İskele Babası

Mesaj gönderen Empyrium »

RIPPER yazdı: 03 Nis 2026 09:44
Empyrium yazdı: 03 Nis 2026 00:04 Sen pvp konusunda 39 sistemini istiyorsun aslında bende sana diyorum ki bunun için ancak yeni sunucu açılmalı. Herkste aynı item olmayacak.

Maden olayı zaten farklı koordinatlarda çıkıyor. Geri kalana ise katılıyorum.
Aslında ben 39 sistemi birebir geri gelsin demiyorum.
Demek istediğim şey, PvP’nin sadece item/HP üzerinden değil biraz daha mekanik ve oyuncu becerisi üzerinden de dönmesi.
Şu an sistem çok dar bir meta’ya sıkışmış durumda.

Yeni sunucu konusu kısa vadede çözüm gibi duruyor ama uzun vadede aynı problemler orada da tekrar eder.
Çünkü sorun içerikten çok sistem tarafında. Konu içerisinde de belirttiğim üzere.

Maden konusunda da dediğin gibi farklı koordinatlarda çıkıyor ama pratikte yine belirli bölgelerde yoğunlaşıyor ve bu da rekabeti makro/tekelleşmeye açık hale getiriyor.
Benim önerdiğim şey bunu tamamen rastgele hale getirip o baskıyı kırmak.

Bu arada diğer noktalarda katılmana sevindim, zaten amaç ortak problemi farklı açılardan tartışmak.

Bu oyun motoruyla o dediğin imkansız. Sadece itemleri düzeltebilirler remake gelirse dediğin olur
Kullanıcı avatarı
RIPPER
Cin Avcısı
Cin Avcısı

Mesaj gönderen RIPPER »

Empyrium yazdı: 04 Nis 2026 20:17
RIPPER yazdı: 03 Nis 2026 09:44
Empyrium yazdı: 03 Nis 2026 00:04 Sen pvp konusunda 39 sistemini istiyorsun aslında bende sana diyorum ki bunun için ancak yeni sunucu açılmalı. Herkste aynı item olmayacak.

Maden olayı zaten farklı koordinatlarda çıkıyor. Geri kalana ise katılıyorum.
Aslında ben 39 sistemi birebir geri gelsin demiyorum.
Demek istediğim şey, PvP’nin sadece item/HP üzerinden değil biraz daha mekanik ve oyuncu becerisi üzerinden de dönmesi.
Şu an sistem çok dar bir meta’ya sıkışmış durumda.

Yeni sunucu konusu kısa vadede çözüm gibi duruyor ama uzun vadede aynı problemler orada da tekrar eder.
Çünkü sorun içerikten çok sistem tarafında. Konu içerisinde de belirttiğim üzere.

Maden konusunda da dediğin gibi farklı koordinatlarda çıkıyor ama pratikte yine belirli bölgelerde yoğunlaşıyor ve bu da rekabeti makro/tekelleşmeye açık hale getiriyor.
Benim önerdiğim şey bunu tamamen rastgele hale getirip o baskıyı kırmak.

Bu arada diğer noktalarda katılmana sevindim, zaten amaç ortak problemi farklı açılardan tartışmak.

Bu oyun motoruyla o dediğin imkansız. Sadece itemleri düzeltebilirler remake gelirse dediğin olur

Aslında motor kısıtlamasını sen getirdin konuya, biz getirmedik. Biz item dengesi ve sistem tasarımı üzerinden konuştuk. Zaten mevcut örneklere bakarak öneri sunduk; Hakir'e mekanik eklendi, GBZ'ye yeni itemlar geldi. "Yapılamaz, imkansız, motor sınırları" denilen şeylerin daha önce de aşıldığını gördük, sadece istemeleri lazım mevcut yönetimin :)
> RIPPER
> INDAREKO
Kullanıcı avatarı
zkocalioglu
İri Fare Avcısı
İri Fare Avcısı
Klan: Arzın Çocukları

Mesaj gönderen zkocalioglu »

RIPPER yazdı: 04 Nis 2026 11:24 Seviye 54 v2 itemler, 59'da takıldığı zaman da hasar kaybı yaşatmazlar.
GBZ'den v2 item düşürüldüğü için bunları oluşturdum, hali hazırda olan Karaköy itemleri de eklenebilir.
Resim
Resim
Selamlar,
Fikirlerin bence çok değerli hepsine katılıyorum bunlarla ilgili detaylı çalışmalar yapılabilir. Ek öneri; bence illaki GB itemleri v2 olmasın diğer sarı renkli nadirlerde yapılabilsin, v1 GB itemine denk hale getirilebilir. ÇT'de uğraşmayıp erkenden pvp odaklı oynamak isteyen bununla uğraşabilir.
Genel görüşüm; şuan zaten bir çok oyuncu content eksiliğinden dolayı ÇT atıyor. Yoksa kim isterki holde gideyim akrep örümcek ırk keseyim? O bölgenin zevkli bir yanı yok. Mesela biz 5 kişilik bir ekibiz napıcaz akrep örümcek mi kescez toplu, tabiki GB giricez. Klan savaşlarının düzeltilmesi lazım bir an önce. İtemleri yarım olan bile koşa koşa klana girmek istemeli ve savaşmalı.
Bu konuyu destekleyen yeni açtığım forum konusuna görüşlerinizi beklerim.
https://forum.istanbuloyun.com/viewtopic.php?t=176415
Burada amaç kademe 2 ve 3 tılsım ediniminin mantığı değiştirilerek oyuna renk katmaktır. Bu sistemle olabilecek sonuçlar;
  1. Tılsım üretmek isteyen ama üretemeyen kişilere umut verir.
  2. GB bölgelerinde farklı varyasyonlarla boss kesimleri getirir.
  3. PvP savaşlarda farklı stratejiler sağlar.
  4. Oyun medya içerik üretimi sağlar / 10 20 tane birden açan kişiler video içerik üretebilir.
  5. Seviye kasma kolaylaşabilir, başkalarına bağımlılık azalır.

gibi gbi.
Kullanıcı avatarı
RIPPER
Cin Avcısı
Cin Avcısı

Mesaj gönderen RIPPER »

zkocalioglu yazdı: 05 Nis 2026 00:21
Resim
Resim
Selamlar,
Fikirlerin bence çok değerli hepsine katılıyorum bunlarla ilgili detaylı çalışmalar yapılabilir. Ek öneri; bence illaki GB itemleri v2 olmasın diğer sarı renkli nadirlerde yapılabilsin, v1 GB itemine denk hale getirilebilir. ÇT'de uğraşmayıp erkenden pvp odaklı oynamak isteyen bununla uğraşabilir.
Genel görüşüm; şuan zaten bir çok oyuncu content eksiliğinden dolayı ÇT atıyor. Yoksa kim isterki holde gideyim akrep örümcek ırk keseyim? O bölgenin zevkli bir yanı yok. Mesela biz 5 kişilik bir ekibiz napıcaz akrep örümcek mi kescez toplu, tabiki GB giricez. Klan savaşlarının düzeltilmesi lazım bir an önce. İtemleri yarım olan bile koşa koşa klana girmek istemeli ve savaşmalı.
Bu konuyu destekleyen yeni açtığım forum konusuna görüşlerinizi beklerim.
https://forum.istanbuloyun.com/viewtopic.php?t=176415
Burada amaç kademe 2 ve 3 tılsım ediniminin mantığı değiştirilerek oyuna renk katmaktır. Bu sistemle olabilecek sonuçlar;
  1. Tılsım üretmek isteyen ama üretemeyen kişilere umut verir.
  2. GB bölgelerinde farklı varyasyonlarla boss kesimleri getirir.
  3. PvP savaşlarda farklı stratejiler sağlar.
  4. Oyun medya içerik üretimi sağlar / 10 20 tane birden açan kişiler video içerik üretebilir.
  5. Seviye kasma kolaylaşabilir, başkalarına bağımlılık azalır.

gibi gbi.
Forum bağlantısı için teşekkürler. Bu tip somut öneriler tartışmayı çok daha verimli kılıyor.
> RIPPER
> INDAREKO

“Genel Etkileşim” sayfasına dön