Herkese selamlar ve iyi forumlar. Günün boş zamanlarında foruma girip okumaktan keyif alan bir insan olarak, aynı zamanda whatsapp gruplarında da oyunu daha ileri seviyeye taşımak isteyen bir sürü insanla sohbet ettim. Güncel ekip oyunculara önem veren ve istekleri ellerinden geldiğince yapmaya çalışıyor. Bunun farkındayız. Fakat ekonomi, MMORPG'nin en önemli parametrelerinden birisidir. Bunun hakimiyetini kaybetmek ve sorunları önleyememek, hem oyuncu kaybına yol açar, hem de oyunun ve yönetimin para kazanmasına taş koyar. Ben de uzun süre bu oyunu oynayan ve oyun hayatının büyük kısmını MMORPG oyunlarında geçiren bir kardeşiniz olarak bir kaç ufak fikir belirtmek isterim. Konu biraz uzun olabilir, hakkınızı helal edin.
Forumda bir arkadaş da aynı konuya değinmişti. Oyunda bir musluk ve sifon sistemi yok (Faucet & Sink). Yani görevlerden, canavarlardan, çöpçülükten gelen para, hep oyuncunun cebinde kalıyor. Bir nevi halk arasındaki "yastık altı" tabiriyle aynı. Fakat bu paranın gidebileceği bir gider yok. Oyundan hiç para silinmediği için, herkeste de yüksek seviyede para olduğu için, ekonomide hiperenflasyon oluşuyor. RMT yapan oyuncularla muhatap olursanız, oyun parasının ya da kıymetli tılsımların 1 ay içerisindeki uğramış olduğu ucuzlamaya şahit olmuşsunuzdur.
Bir şekilde oyuncunun cebindeki paranın silinmesi lazım ki para değerini korusun. Zaten herkes finalde aynı eşyaya sahip oluyor, aynı tılsımlara sahip oluyor. Bu yüzden oyuncunun gücüne, hareketine tabiri caizse "attribute" larına etki eden iksirler, mısır çarşısındaki npc ye koyulabilir. Örneğin, fizik, elek, buz, iyileştirme iksirleri, antilop iksir vb. npc ye koyulursa, oyunculara artı sağlayabilecek iksirler sayesinde oyundan nakit para silimi olur. Ya da oyunda sadece karakterlerin 1 kere elde edebildiği, "Liderlik, Meran, Dişi Örümcek" mücevherleri, ücreti karşılığında NPC ye eklenebilir. Bu sayede bunları elde etmek isteyen ve üretim yapmak isteyen oyuncular 0-49 hesap kasmak yerine, kastığı paralar ile bunları alabilir. (Oyundaki en mantıklı örnek Buz1 Elek1 gibi tılsımların gönülde satılık olmasıdır). Hem ÇT girmek isteyen oyuncular hasar azlığından gruba alınmamaktansa, bu iksirlere nakit parayla erişip, hasarlarını artırıp kendilerini de gruplara dahil edebilirler.
Ya da yeni açılan hesaplara M karşılığı seviye yüklenmesi. Her bir seviye 5M atıyorum. Çarı 1'den 40 seviyeye atmak için 200M harcanması gerekecek örneğin. Bir iksir olur, bu iksir içildiği zaman oyuncu bulunduğu EXP'te kalır fakat 1 seviye atlar.
Daha dahiyane fikirler bulunabilir fakat oyuna bu işlemler için sıfırdan bir sistem eklemek hem yönetimin zamanını çok alacaktır, hem de ekstra hatalarla karşılaşma ihtimalini doğuracaktır. O yüzden, tecrübe mühürü eşyaları gibi, oyunda hali hazırda bulunan eşyalara varyasyonlar ekleyip, tabiri caizse lastiğe yama yapmak çok daha hızlı bir çözüm olacaktır. Aklına fikir gelen aşağıya gönül rahatlığı ile belirtsin. Konuyu editleyip, isimleri ile buraya eklemek çok isterim.
Bu fikir, oyuncuları rahatlatırken RMT'cileri belki kızdırabilir. Benim RMT ile işim yok. Oyunumu oynarım, oyunuma bakarım. Zaten 1-2 ay sonra, oyun hala çökmemiş ve kitle bırakmamış şekilde kalıp devam ederse, herkes hesaplarını fulleyecek, ve RMT ile maden, silah vb. ürünlerin satışı oldukça azalacak. O yüzden sinirlenmeyin, bırakın oyundan M silinsin, siz de M'leri satarsınız
Herkese iyi forumlar, sevgiler. Sağlıcakla kalın...
Bu yayının içinde hem yeni etkinlik hem de rasyonel ve/veya rasyonel olmayan fikirler ile oyun ekonomisinin daha sürdürülebilir hale gelmesi için öneriler hakkında tartışıyoruz. Birilerinin de forumda değinmesi beni mutlu etti.
Bundan bir önceki yayında da ben oyundan item veya başka bir şeylerin silinmesinin süreklilik için şart olduğuna değinmiştim. Klasik mmo mantığı ile +basma mantığı ve item yanmasının oyuna gelmesinin ilaç olabileceğini düşünürken linkteki yayında arkadaşlarda ikvye özgü birkaç yöntem üzerine kafa yoruyoruz.
Hiç oyun parası yanmayan bir ekosistemde en fazla bu para şişmesini getirdiğin yeni şeylerle "ileri atabilirsin". Yani getirdiğin tamamlanınca yine ortada önceden gelen , yeni getirdiklerin ve yıllar boyu cepten cebe gezip asla yanmayan "para" kalacaktır.
Hem etkinliğe, hem de bu para yakma önerilerine katkı/eleştirilerinizi bekliyorum şahsen.
atacanm99 yazdı: ↑31 Mar 2026 15:46. Ya da oyunda sadece karakterlerin 1 kere elde edebildiği, "Liderlik, Meran, Dişi Örümcek" mücevherleri, ücreti karşılığında NPC ye eklenebilir. Bu sayede bunları elde etmek isteyen ve üretim yapmak isteyen oyuncular 0-49 hesap kasmak yerine, kastığı paralar ile bunları alabilir.
Ya da yeni açılan hesaplara M karşılığı seviye yüklenmesi. Her bir seviye 5M atıyorum. Çarı 1'den 40 seviyeye atmak için 200M harcanması gerekecek örneğin. Bir iksir olur, bu iksir içildiği zaman oyuncu bulunduğu EXP'te kalır fakat 1 seviye atlar.
.
Merhaba, üstteki önerinize maalesef katılmıyorum. Bu sistem oyun yapısına uygun değil. Yeni oyuncular yeterli para bulamadığında seviye atlamak için RMT yollarına yönelmek zorunda kalabilir ya da oyunu tamamen bırakabilir.
Bu durum doğrudan RMT yapanların işine yarar. Açıkçası önerinizin dolaylı olarak RMT’yi destekleyen bir yapıya dönüşme riski olduğunu düşünüyorum.
Eğer yönetim gerçekten RMT’yi engellemek istiyorsa, daha kontrollü ve dengeli sistemler getirilmeli. Örneğin en çok para kasılan Hol grup bölgelerine giriş için her oyuncu için çantada minimum 1M bulunma şartı getirilebilir. Bu tarz bir düzenleme hem sistemi dengeler
Tarafsız bir oyuncu | Oyunu oynar, fikrini söyler. Yapıcı eleştirir. Kimseyle bağlantısı olmayan “az insan çok huzur”
Oyunun. hatalarını eleştiririm, tavrım yönetime veya oyunculara değildir.
atacanm99 yazdı: ↑31 Mar 2026 15:46. Ya da oyunda sadece karakterlerin 1 kere elde edebildiği, "Liderlik, Meran, Dişi Örümcek" mücevherleri, ücreti karşılığında NPC ye eklenebilir. Bu sayede bunları elde etmek isteyen ve üretim yapmak isteyen oyuncular 0-49 hesap kasmak yerine, kastığı paralar ile bunları alabilir.
.
Merhaba, üstteki önerinize maalesef katılmıyorum. Bu sistem oyun yapısına uygun değil. Yeni oyuncular yeterli para bulamadığında seviye atlamak için RMT yollarına yönelmek zorunda kalabilir ya da oyunu tamamen bırakabilir.
Bu durum doğrudan RMT yapanların işine yarar. Açıkçası önerinizin dolaylı olarak RMT’yi destekleyen bir yapıya dönüşme riski olduğunu düşünüyorum.
Eğer yönetim gerçekten RMT’yi engellemek istiyorsa, daha kontrollü ve dengeli sistemler getirilmeli. Örneğin en çok para kasılan Hol grup bölgelerine giriş için her oyuncu için çantada minimum 1M bulunma şartı getirilebilir. Bu tarz bir düzenleme hem sistemi dengeler
Tabii ki sistem değişebilir. Benim asıl aklıma gelen zaten iksir yöntemiydi. Metin2 oyununda para verip buff veren skillerin üzerinizde kalma sürenizi uzatma taktiği vardı mesela, oradan yola çıkaraktan yazdım. Seviye işi ütopik ve sadece örnek çeşitliliği olması açısından yazılmış bir örnektir. Ayrıca normal seviye kasma olayı hali hazırda devam ederken sırf XP için oyun parası harcanmasının pek de bi zararı olmayabilir. He seviye atlanmayabilir, atıyorum 10.000XP alınabilir. Bu da sadece bir örnek tabii ki.
Ayrıca hol, grup bölgeleri gibi bölgelere giriş için, oyuncuların çantasından 100.000₺ gibi bir miktar silinebilir. Işınlanmak için ise ışınlanma başına 10.000₺ gibi paralar alınabilir. Bunlar oynanışa etki etmeden parayı dengeler dediğiniz gibi.
atacanm99 yazdı: ↑31 Mar 2026 21:58 Tabii ki sistem değişebilir. Benim asıl aklıma gelen zaten iksir yöntemiydi. Metin2 oyununda para verip buff veren skillerin üzerinizde kalma sürenizi uzatma taktiği vardı mesela, oradan yola çıkaraktan yazdım. Seviye işi ütopik ve sadece örnek çeşitliliği olması açısından yazılmış bir örnektir. Ayrıca normal seviye kasma olayı hali hazırda devam ederken sırf XP için oyun parası harcanmasının pek de bi zararı olmayabilir. He seviye atlanmayabilir, atıyorum 10.000XP alınabilir. Bu da sadece bir örnek tabii ki.
Ayrıca hol, grup bölgeleri gibi bölgelere giriş için, oyuncuların çantasından 100.000₺ gibi bir miktar silinebilir. Işınlanmak için ise ışınlanma başına 10.000₺ gibi paralar alınabilir. Bunlar oynanışa etki etmeden parayı dengeler dediğiniz gibi.
Zaten eski İKV yönetimi, grup bölgeleri geldiğinde oyundaki parayı eritmek için örs ücretlerini yüksek tutmuştu. Amaç oyun enflasyonu kontrol altına almaktı. İstediklerini aldı oyuncular grup bölgesinde örs parası istiyorlardı oyunculardan
Ancak Büyük Hol geldiğinde, zengin içerikli bir bölge olduğu için bu kısıtlamalar bilerek daha esnek bırakıldı. Bu da oyuncuların daha rahat para kasabilmesine olanak sağladı.
Tarafsız bir oyuncu | Oyunu oynar, fikrini söyler. Yapıcı eleştirir. Kimseyle bağlantısı olmayan “az insan çok huzur”
Oyunun. hatalarını eleştiririm, tavrım yönetime veya oyunculara değildir.