Yönetim Bakış Açısı ve Tercihler

Tüm İKV oyuncularının ortak paylaşım alanı
Kullanıcı avatarı
turkoxHAMSTER
Praetorian Piyadesi
Praetorian Piyadesi
Sunucu: Teşkilat

Yönetim Bakış Açısı ve Tercihler

Mesaj gönderen turkoxHAMSTER »

Selamlar,

Oyunda topluluk kuralları ihlali üzerine hesapları 999 gün banlanan arkadaşları duydukça, bu durumu değerlendirmek amacıyla birkaç düşüncemi paylaşmak isterim.

Öncelikle sanıyorum ki bir süre İKV oynamış arkadaşlardan oluşan bir destek ekibi var. Eğer bu doğruysa siz de bilirsiniz ki İKV 20 yıllık bir oyun olarak kendi dinamiklerini yaratan ve dolayısıyla öngörülebilir milestone'ları olan bir oyun.

Örneğin sunucu ilk açıldığında yığılma noktaları; işlenmiş gümüş, zincir büyücüsü, philotheos ve sonralarında yavaş yavaş grup bölgeleri olmaya başlar.

Daha sonra oyunun 49 üzerinden ilerleyecek olması ile oyundaki en büyük yönelim Ejder Asa olur. Menekşe Elmas, Akik, Mavi topaz gibi malzemeler hemen hemen bütün oyuncularca en çok talep gören ve fiyatı en değerli ürün haline gelir. Bütün bunlar ufak bir fizibilite ile ortaya konabilecek gerçekler.

Gelinen noktada destek ekibinin son anda Karaköy'ü ertelemesiyle bu noktaların bazıları gözden kaçmış olabilir. Anlayışlı bir oyuncu kitlesi olarak buradaki hızlı aksiyondan dolayı gözden kaçan kısımları görmezden gelip; ekibin özverisine saygı gösterdik.

Buna rağmen; oyuncuların %70'i oyunda geçirdikleri sürenin neredeyse yarısından fazlasını grup bölgeleri önünde sıra bekleyerek; oyuna girmeye çalışırken (Oyuna öncelikli girmesi vaadedilerek para harcatılan bir sistemde) kısıtlı sunucu kapasitesinden dolayı şifre ekranında geçiriyor.

Bütün bunlara rağmen hala para harcayarak oyuna girmeye devam eden güruhun ne kadar değerli bir müşteri kitlesi olduğu bir Product ekibi için görmesi zor olmayan bir durum.

Üst kısımda örneğini verdiğim talep gören materyal ve ganimetlere geldiğimizde, yine çok basit bir fizibilite ile ortaya çıkabilecek en büyük gerçeklik; bu ürünlere biçilen pahanın oyun ortamında yaratılamaması. Oyuncuların tecrübe ve birikimleri oyundaki ekonominin organik gelişmesine fırsat tanımayacak durumda. Bunu sunucuların açılmasını takip eden 5 gün içerisinde Gaffar kesebilen; Ejder Asa üretebilen oyuncular olmasından anlayabilirsiniz.

Burada oyunun ilerleyişine yetişemeyecek olan organik ekonominin tek çıktısı olabilir; gerçek ticaret. Bu önüne geçilmesi için sunucular açılmadan yukarıda bahsettiğim endpoint'leri öngörerek ve bu fizibiliteyi yaparak engellenebilecek bir durumdu.

Son durumda gayet doğal ve oyuncuların tercihinin ötesindeki bu durumdan dolayı hiçbir uyarı ve önlem alınmadan doğrudan 999 günlük ceza tercih edilmesi; yine oyunu olumlu yönde değil olumsuz yönde etkileyecek bir karardır.

Bahsini geçirdiğim bu durumda çözümlerin ne olduğu ve nasıl bir yaklaşım geliştirileceği biz oyuncular tarafından yeni yönetim ekibinin özverisine karşı yeni bir çıkarım oluşturacaktır.

Sevgiler,

Galata: Asimorth, GUTS, Orcale
Kullanıcı avatarı
Vezirx27
Antrepo Bekçisi
Antrepo Bekçisi
Klan: Lodos
Lonca: <LIL>

Re: Yönetim Bakış Açısı ve Tercihler

Mesaj gönderen Vezirx27 »

Merhaba,

Öncelikle paylaşımından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum
@turkoxHAMSTER

Yazdıklarınıza katılıyor ve destekliyorum.
Buna ek olarak belirtmek isterim ki, yaklaşık 4–5 saat önce hesabıma 999 gün ban cezası uygulandığını fark ettim. İKV oynadığım süre boyunca ilk kez böyle bir ceza ile karşılaşıyorum ve açıkçası oldukça şaşkınım. Cezanın net gerekçesi tarafıma henüz iletilmedi; ancak çevremde aynı cezayı alan kişilerden duyduklarıma dayanarak, bunun reel ticaret ile ilişkilendirileceğini tahmin ediyorum. Destek ekibinden henüz bir dönüş almış değilim.

Bu oyunu uzun yıllardır oynamıyordum. En son Karaköy sunucusu açıldığında kısa bir süre oynamış, ardından oyuna ara vermiştim. Yeni açılan sunucularla birlikte, eski günleri yad etmek ve nostalji yaşamak amacıyla yeniden başladık.

Bildiğim kadarıyla reel ticaret bu oyunda her zaman yasaktı; ancak yıllardır fiilen yapıldığını gördüğümü ve bildiğimi de belirtmek isterim. Daha önce bu gerekçeyle 999 gün gibi ağır bir ceza verildiğini ne gördüm ne de duydum. Hatta geçmişte yönetici ekibinde görev almış, bu sistemi yakından bilen GM arkadaşlarımın dahi bu tür ticaretler yaptığını biliyorum. Bu noktada insanın aklına şu soru geliyor: “Yapılabilir, ancak yakalanmamak mı gerekiyor?”

Yeni sunucuda oyuna başladığımızda, herkes gibi ekip olarak Ejder Asa üretmeye çalıştık. Oyun içinde satın alabileceğimiz tüm attırıcıları aldık, madenlerimizi çektik. Eksik kalan kısımlar için ise oyun içi ticaret yoluna gitmeye çalıştık. Ancak hâlâ oyun içinde satıcı bulmak neredeyse imkânsız; kime yazsak “R” cevabı alıyoruz. Zaten satanlar da para talep ediyor, bizim ise başlangıç aşamasında yeterli paramız yok. Takas olarak sunduğumuz materyalleri kabul eden de olmadı.

Aslında bu tür durumların, özellikle yeni sunucu başlangıçlarında yaşanacağı öngörülebilirdi. Bu süreç, oyuncuyu cezalandırmak yerine, oyun ekonomisi açısından avantaja çevrilebilirdi. Ben ve benim gibi birçok oyuncu, bu oyuna para yatırmaktan çekinen kişiler değiliz. Ancak bu yaklaşımın sonucu, 999 gün gibi ağır cezalarla oyuncuları oyundan uzaklaştırmak ve küstürmekten başka bir şey olmuyor.

Yıllar sonra oyuna geri döndük, maddi ve manevi desteğimizi gösterdik; karşılığında ise 999 gün ban cezası aldık. Bu noktadan sonra oyundan ayrılmamız kaçınılmaz oluyor. Açıkçası uzun soluklu bir serüven olacağını düşünüyordum, ancak gelinen nokta maalesef bu.
Kullanıcı avatarı
ReGiSTeR
FareAdam Düşmanı
FareAdam Düşmanı
Sunucu: Karaköy

Mesaj gönderen ReGiSTeR »

Yönetimin eline koluna sağlık :heart_eyes:
Timsah gözyaşları siz gibiler yüzünden oyun bu hallerde işi nöbetleşerek ticarete dökenler ve bir hırsla maden başında aç gözlülükle oyunu ticarethane gibi görenlere iyi olmuş eskiden gemide apa saf krom maden sırası beklerken neden ticarethane yoktu r yazılmazdı ihtiyacı kadar madenini toplar ihtiyacı itemini üretir geçer oyununu oynardı şimdi oyundan ziyade 10 bine asa malzemesi satsam 2 bine eksikli car alsam dizsem sonra onu 3 e satsam ticaret zihniyeti böyle..
Son söz

BU BİR OYUN ARKADAŞLAR TİCARETHANE YERİ DEĞİLDİR..
Kullanıcı avatarı
turkoxHAMSTER
Praetorian Piyadesi
Praetorian Piyadesi

ReGiSTeR yazdı: 08 Oca 2026 09:35
Timsah gözyaşları siz gibiler yüzünden oyun bu hallerde işi nöbetleşerek ticarete dökenler ve bir hırsla maden başında aç gözlülükle oyunu ticarethane gibi görenlere iyi olmuş eskiden gemide apa saf krom maden sırası beklerken neden ticarethane yoktu r yazılmazdı ihtiyacı kadar madenini toplar ihtiyacı itemini üretir geçer oyununu oynardı şimdi oyundan ziyade 10 bine asa malzemesi satsam 2 bine eksikli car alsam dizsem sonra onu 3 e satsam ticaret zihniyeti böyle..
Son söz

Koskoca şu yazıdan bunu çıkarmak için ya okuduğunu anlamamak ya da art niyetli olman gerek.

Yazıda bahsettiğim üzere ceza yiyen kişiler satıcı değil alıcı tarafındalar. Bunun sebebi de tekrar yazıyı okuduğunda anlayacağın doğal sebeplerin işi kaçınılmaz olarak buraya getirmesi.

2 hafta önce 10’larca kişi ejder asa üretti. Benim menekşe elmasa ihtiyacım var. Oyundaki para henüz menekşe elmasa paha biçebilecek düzeye erişmemiş. Çünkü fizibilitesi yapılmadığı için bu durum öngörülememiş. Doğal olarak menekşe elmas almak istediğim herkes bunu oyunda henüz 1-2m kasılmış para üzerinden değil reel olarak talep ediyor.

Beni buna maruz bırakan durumu engellemek yerine beni engelliyorsun.
Kullanıcı avatarı
Lighthouse
FareAdam Düşmanı
FareAdam Düşmanı
Sunucu: Karaköy
Lonca: Ematek
Discord: recthaltouche

Mesaj gönderen Lighthouse »

turkoxHAMSTER yazdı: 08 Oca 2026 10:17
Koskoca şu yazıdan bunu çıkarmak için ya okuduğunu anlamamak ya da art niyetli olman gerek. Beni buna maruz bırakan durumu engellemek yerine beni engelliyorsun.
Yazdıklarının genel çerçevesine katılıyorum. Organik gelişmeyen bir süreçte bu tip ekonomik dengesizliklerin ortaya çıkması normal. Özellikle Çemberlitaş odaklı açılışta herkesin sıfırdan başlaması ve “oyun tecrübesi”nin öne çıkması da doğal bir sonuç.

Ancak şunu da ayıralım: Ticaretin yalnızca “para üzerinden dönmesi” şart değil. Menekşe Elmas almak isteyen bir oyuncu bunu takasla da alabilir. Menekşe ile birebir olmasa bile piyasada paha biçilebilecek birçok maden/malzeme var (Xeno, Peptit, Salgı vb.). Yani problem “takas olmaz” değil; problem fiyat keşfi ve pazarın çalışacağı değişim zemininin dengesiz oluşu.

Önce tartışılan problemi doğru isimlendirelim:
Drop edilen materyaller asset (servet) üretir.
Oyun parası ise medium of exchange (değişim aracı) üretir.
Eğer asset çok hızlı gelirse ama para/likidite aynı hızda üretilmezse; alıcı taraf “alacak para bulamaz”, satıcı taraf da “değerli item bedavaya gider” korkusuyla satmaz. Sonuç olarak pazar kilitlenir; takas artar ama sürdürülebilir fiyat dengesi yine de kurulamaz. Bu da dolaylı biçimde reel ticareti teşvik eden zemini büyütür.

Bu sorunu yönetim açısından çözmenin iki ana ayağı var:
1. Para arzını kontrollü artırmak (faucet)
2. Aynı anda para yakacak mekanizmaları hazırlamak (sink)

Sadece faucet yapılırsa enflasyon büyür; sadece sink yapılırsa pazar daha da donar. Denge şart.
Burada asıl gördüğüm şey şu: Progression, ekonomiyi solluyor. Endgame değerlerinin piyasaya asset olarak düştüğünü, fakat aynı hızla para/likidite üretilmediğini görüyoruz.

Benim çözüm önerilerim;
1) Menekşe Elmas / Akik / Mavi Topaz için kaynak çeşitlendirme + pacing
Madem progression pacing düzenlenmesi gerekiyor, bu maden ve materyallerin arzı tek bir hatta veya birkaç noktada yığılmak zorunda değil. Örneğin:
Madenler ve materyaller grup bölgelerine de eklenebilir, fakat “tek sefer çekilmek üzere” kurgulanabilir.
Yani bir “fragment + stabilize” mantığıyla ekstra asset oluşumu sağlanabilir.
Bu, hem yığılmayı hem de arz tekelleşmesini kırar; aynı zamanda endgame üretimin “ekonomiyi ezmesini” engeller.
" Ancak ne yazık ki bu sorun Grup Bölgesi Sayısı yetersizliği ile korele şekilde gelişmektedir. "

2) Oyuna değişim aracı olarak para sokacak görev/kontrat akışı
Pazarın çalışması için minimum likidite gerekir. Bunun için:
Günlük/haftalık görevler, kontratlar veya teslimat zincirleriyle kontrollü para girişi sağlanabilir.
Bu, oyuncuya “para basıldı” hissi değil; “oyun oynayarak piyasaya dahil olma” hissi verir ve ilk günlerde fiyat keşfine zemin hazırlar.

Son olarak, reel ticaret konusunda: reel ticaretten ban yiyenlerin ban yemesi muhakkak suretle olağan bir durum; çünkü bu oyun sözleşmesine aykırı. Ayrıca geçmişte farklı sunucularda hâlâ maden kasası satarak geçinenlerin olması, bunun ne kadar kronik ve teşvik edildiğinde büyüyen bir problem olduğunu gösteriyor. Bu yüzden bu aksiyonun (RMT’ye karşı yaptırım) arkasındayım.

Özetle: mesele “kim haklı” değil; mesele oyunun erken döneminde asset üretimi ile para/likidite üretiminin aynı ritme gelmesi. Bunu da en temiz şekilde, kaynak çeşitlendirme + pacing (fragment/stabilize) ve günlük/haftalık kontrollü faucet ile yönetebiliriz diye düşünüyorum.
İKV EMATEK - İstanbul Kıyamet Vakti
İKV Canlı Yayın • Boss/Grup Kesimleri
YouTube: @EMATEK
Hafif bir iç çekiş ile birlikte, esprili bir cevap verdiniz "Kıyamet Keyifsizliği"
2009 - 2012 Beyazköşk
2012 - 2017 Kuklacı
2017 - 2024 Eminönü
2024 - 2025 Karaköy
2026 Bab-ı Ali

Kullanıcı avatarı
turkoxHAMSTER
Praetorian Piyadesi
Praetorian Piyadesi

Lighthouse yazdı: 08 Oca 2026 11:03 Yazdıklarının genel çerçevesine katılıyorum. Organik gelişmeyen bir süreçte bu tip ekonomik dengesizliklerin ortaya çıkması normal. Özellikle Çemberlitaş odaklı açılışta herkesin sıfırdan başlaması ve “oyun tecrübesi”nin öne çıkması da doğal bir sonuç.

Özetle: mesele “kim haklı” değil; mesele oyunun erken döneminde asset üretimi ile para/likidite üretiminin aynı ritme gelmesi. Bunu da en temiz şekilde, kaynak çeşitlendirme + pacing (fragment/stabilize) ve günlük/haftalık kontrollü faucet ile yönetebiliriz diye düşünüyorum.
Aynı noktadayız. 2009-2013 arası Anka sunucusunda oynamış biri olarak bu oyundaki en fazla emek/getiri deneyimini yaşamış ve oyun mentalitesi bu şekilde geçmiş biri olarak yazdım düşüncelerimi. Deneyimleyenler bilir ki Anka sunucusu diğer sunuculara nazaran daha sonra açıldığı ve kişi sayısının azlığı sebebiyle oyun parasının çok az olduğu bir sunucuydu.

Bu yüzden hepimiz üreteceğimiz her şeyi ya kendimiz çeker; ya da ikame başka bir materyal toplayıp takas ederdik.

Bahsi geçen satın alımlar oyunun ilk haftasında gerçekleşti ve henüz takas dahil olmak üzere organik oyun ekonomisinin kaldıramayacağı bir dönemdi.

Şu anki durumu tekrar tekrar anlatmama gerek yok ki, oyuncuları reel parayla materyal almaya iten şey oyuncuların suçu değil. Her alıcı kendi satıcısını ve her satıcı da kendi alıcısını oluşturur, dolayısıyla buradaki durumun bir cycle olduğu konusunda hemfikirim. Lakin, sistemin doğru kurgulanmamasının doğurduğu denklemdeki en masum kesimin parayla mecburen maden almak zorunda kalanlar olduğunu söyleyebiliriz.

Oyun zaten tamamen binlerce oyuncunun hatrı ve sevgisi sayesinde ayakta. Günde saatlerce vakti boş yere oyuna girmeye çalışarak ve bölgelerin önünde sağ tık yarışında geçen oyuncuları cezalandırmak yerine çuvaldızı kendine batırmayı değerlendirmeliler.
Kullanıcı avatarı
Vezirx27
Antrepo Bekçisi
Antrepo Bekçisi
Lonca: <LIL>

Mesaj gönderen Vezirx27 »

Son söz

Arkadaş cevap vermiş ama yinede cevap vermek istedim. Yazılanı anlamaman üzücü olsa gerek benim bu oyuna vereceğim timsahından tut 1 damla göz yaşım olamaz. Verilen cezanın bilenen düzeyde yaptırımının bir şekilde olduğunu bilmiyordum ve hatta kullanıcı sözleşmesine göz attığım zamanda göremedim. İllaki bir yerde yazıyordur fakat tam olarak nerede yazıyor ve bunun ciddiyeti ne kadar belli bu oyunu aktif 10 sene oynamışımdır zamanında reel ticaretin sadece yasak olduğunu oyuncu ağzından duyarak biliyorum fakat yıllardırda bunu yapanlar olduğunu görüyorduk duyuyorduk. Sadece bir şeyler yapılıyorsa altı doldurularak, yapana ve yapmayı düşünen kişilere olabilecek düzeyde bilginin aktarılması gerekiyor ve caydırıcılığını ticaret yaşanmadan bilinmesi gerekiyor

Mesela bazı oyunlarda ara ara bu yazı sohbet penceresinden anons olarak verilir “Oyun dışı ticaret yasaktır” yada bu tarz ticari girişimlerin oyun dünyasında olmadığını sanan 1 adet yönetici yoktur. Bunu oyunun giriş ekranında veyahut forumda göz önüne gelecek şekilde yine oyunculara bilgilendirici bir şekilde sunulması gerekli. Yıllarca bu oyunu oynadım sizlerde oynadınız kaç kişi bunun cezasının 999gün olduğunu biliyordu ? Oyunda reel ticaretin dönmesinin istemeyecek başlı insanlardan biri benim fakat mevcut düzeyde buna mahkum bırakıldı başka türlü ne takas nede farklı bir şekilde alış veriş kabul edilmedi.

Arkadaşlar altını çiziyorum satan kişi değilim bu oyundan gelecek 1000-2000 gibi komik rakamlar benim için hiç bir anlam ifade etmez. Bundan kazanç elde edip hayatını sürdürende varsa onada üzülürüm mesela. O kitlede zaten oyuna 50 akrabasıyla başlamış adamlar oyundan çıkmıyor tam maden piyasasını eline almış ve satış yapıyorlar arayanlar almak isteyenler mecbur oraya gidiyor. Çoğu maden çarı 30-40 seviye bandında bu adamlara 999gün versende çok caydırıcı olmuyor çünkü adam alacağını oyun dünyası dışına çıkarmış alan ise oyun dünyasında aldığı ile beraber 999gün yemiş.

Satıcı
• Reel ticareti başlatan ve teşvik eden taraf
• Sistem dışı kazanç elde ediyor
• Genelde çoklu işlem, organize satış, piyasa bozma yapıyor

Bu yüzden çoğu oyunda:
• Daha ağır ceza alır
• Kalıcı ban, hesap silme, IP / cihaz banı gibi

Alıcı
• Kuralı ihlal ediyor ama
• Çoğu zaman tek seferlik, bilinçsiz veya fırsatçı

Bu yüzden genelde:
• Uyarı
• Geçici ban
• Alınan item/paranın silinmesi
• Daha hafif ceza

Ben genel olarak suçu yine yönetende aramak durumundayım hala şuan karakterimin neyden ban yediğini bilmiyorum tahminim üzerine yazıyorum sadece , benim şuanki kaybım sadece alacağım keyifti onun dışında kayıp olarak gördüğüm bişey yok. Bu kadar ciddi olarak gördüğünüz bu konuyu birazda yapılmasından önce caydırıcı olarak bilgilendirilmesini yapmak hem bu 50 akraba ile başlayanları azaltıcak hemde bu sistemde alan kitlenin maduriyetini azaltacak.
IKVAdmin
Site Admin

Mesaj gönderen IKVAdmin »

turkoxHAMSTER yazdı: 08 Oca 2026 02:30 Selamlar,

Oyunda topluluk kuralları ihlali üzerine hesapları 999 gün banlanan arkadaşları duydukça, bu durumu değerlendirmek amacıyla birkaç düşüncemi paylaşmak isterim.

Öncelikle sanıyorum ki bir süre İKV oynamış arkadaşlardan oluşan bir destek ekibi var. Eğer bu doğruysa siz de bilirsiniz ki İKV 20 yıllık bir oyun olarak kendi dinamiklerini yaratan ve dolayısıyla öngörülebilir milestone'ları olan bir oyun.

Örneğin sunucu ilk açıldığında yığılma noktaları; işlenmiş gümüş, zincir büyücüsü, philotheos ve sonralarında yavaş yavaş grup bölgeleri olmaya başlar.

Daha sonra oyunun 49 üzerinden ilerleyecek olması ile oyundaki en büyük yönelim Ejder Asa olur. Menekşe Elmas, Akik, Mavi topaz gibi malzemeler hemen hemen bütün oyuncularca en çok talep gören ve fiyatı en değerli ürün haline gelir. Bütün bunlar ufak bir fizibilite ile ortaya konabilecek gerçekler.

Gelinen noktada destek ekibinin son anda Karaköy'ü ertelemesiyle bu noktaların bazıları gözden kaçmış olabilir. Anlayışlı bir oyuncu kitlesi olarak buradaki hızlı aksiyondan dolayı gözden kaçan kısımları görmezden gelip; ekibin özverisine saygı gösterdik.

Buna rağmen; oyuncuların %70'i oyunda geçirdikleri sürenin neredeyse yarısından fazlasını grup bölgeleri önünde sıra bekleyerek; oyuna girmeye çalışırken (Oyuna öncelikli girmesi vaadedilerek para harcatılan bir sistemde) kısıtlı sunucu kapasitesinden dolayı şifre ekranında geçiriyor.

Bütün bunlara rağmen hala para harcayarak oyuna girmeye devam eden güruhun ne kadar değerli bir müşteri kitlesi olduğu bir Product ekibi için görmesi zor olmayan bir durum.

Üst kısımda örneğini verdiğim talep gören materyal ve ganimetlere geldiğimizde, yine çok basit bir fizibilite ile ortaya çıkabilecek en büyük gerçeklik; bu ürünlere biçilen pahanın oyun ortamında yaratılamaması. Oyuncuların tecrübe ve birikimleri oyundaki ekonominin organik gelişmesine fırsat tanımayacak durumda. Bunu sunucuların açılmasını takip eden 5 gün içerisinde Gaffar kesebilen; Ejder Asa üretebilen oyuncular olmasından anlayabilirsiniz.

Burada oyunun ilerleyişine yetişemeyecek olan organik ekonominin tek çıktısı olabilir; gerçek ticaret. Bu önüne geçilmesi için sunucular açılmadan yukarıda bahsettiğim endpoint'leri öngörerek ve bu fizibiliteyi yaparak engellenebilecek bir durumdu.

Son durumda gayet doğal ve oyuncuların tercihinin ötesindeki bu durumdan dolayı hiçbir uyarı ve önlem alınmadan doğrudan 999 günlük ceza tercih edilmesi; yine oyunu olumlu yönde değil olumsuz yönde etkileyecek bir karardır.

Bahsini geçirdiğim bu durumda çözümlerin ne olduğu ve nasıl bir yaklaşım geliştirileceği biz oyuncular tarafından yeni yönetim ekibinin özverisine karşı yeni bir çıkarım oluşturacaktır.

Sevgiler,

Öncelikle değerli düşünceleriniz için teşekkür ederiz.

Bakış açısını oyuncu ve yönetim olarak iki taraf halinde tanımladığımızda anlattığınız hikaye tamamen farklı bir noktaya gidebiliyor. Ancak biz bu hikayenin tam ortasında durmaya çalışıyor, oyuncunun emeğini korumaya odaklı bir yapı için gayret ediyor ve bir yandan da doğal bir denge yaratmaya çalışıyoruz.

Biraz karışık gelebilir ancak açıklayalım. İKV ekosistemi siz de takdir edersiniz kompleks bir yapı. Oyun deneyimi, hikayesi, teknik performansı, topluluk yönetimi, oyun içi ekonomisi, etkinlikleri vb. gibi gerçekten onlarca adet sayabileceğimiz değişken ve fazlaca dinamik bir yapıya sahip. Buradan hareketle planlanan her eylemin; yapılacak eylem>ortaya çıkacak sonuçlar şeklinde değerlendirilmesi gereken bir matematiği mevcut. Tüm bunlara siz oyuncuların isteklerini de bu potaya koyduğumuzda kayda değer bir efor ortaya çıkıyor. Yeni sunucuların hazırlıklarında da siz kabul etseniz veya etmeseniz de oyuncuların şikayet edebileceği, memnun olabileceği ve vakti geldiğinde sorunsal haline dönme ihtimali "tüm" potansiyel aşamaların; hangi haftalarda, hangi kademelerde çıkabileceği ve neler yapılacağına dair planlamamız ve tahminlerimiz mevcuttu, hala da mevcut. Tahminlerimizin de çok büyük kısmı tam beklediğimiz günlerde ortaya çıktı. Genel olarak kervan yolda düzülür mantığıyla gitmiyoruz açıkçası. Birçok senaryoda yeri geldiğinde 7-8 farklı yaklaşımdan bazılarını eleyip bazılarıyla yola devam ediyoruz. Yeri geldi bu aksiyonlar; hızlı alındı yeri geldi geç kalındı fakat planlar hep mevcuttu ve her şeyden önce "yerine getirildi".

Vermek istediğiniz alt mesajı anlıyoruz fakat İKV başladığı günden beri topluluk sözleşmesiyle oyun dışı ticarete müsaade etmemeye çalışmaktadır, etmeyecektir ve etmemesi gerekmektedir. Topluluk sözleşmesinde de buna müsaade edilmediğini de tekrar tekrar söylemeye gerek yok diye düşünüyoruz. Bu denli değerlendirmeleri yapabiliyorsanız bu durumun yukarıda aktardığımız dinamiklerin tamamında yaratabileceği yüzlerce potansiyel hasarı, olası sorunları da eminiz tahmin ediyorsunuzdur. Şu an istesek belirlediğimiz bütün itemleri İKV Dükkan'dan koyabilir buradan gelir de elde edebilirdik. Ancak en başta aktardığımız üzere oyuncunun emeğine saygı duyuyor ve yine bahsettiğimiz yüzlerce değişken dinamiği korumaya çalışıyoruz. Ayrıca buna neden müsaade edilmemesi gerektiği yapılamayan plansızlıktan ve öngörüsüzlükten değil. "Tam olarak böyle olması gerektiği için" bu şekilde yürütülmeye devam edecektir. Keza bunu saatlerce madde madde açıklayabiliriz ama oyuna odaklanmayı daha makul buluyoruz bu aşamada.

Umarız bazı sorulara yanıt verebilmişizdir.

Sevgiler
Kullanıcı avatarı
turkoxHAMSTER
Praetorian Piyadesi
Praetorian Piyadesi

IKVAdmin yazdı: 08 Oca 2026 14:44 Öncelikle değerli düşünceleriniz için teşekkür ederiz.

Bakış açısını oyuncu ve yönetim olarak iki taraf halinde tanımladığımızda anlattığınız hikaye tamamen farklı bir noktaya gidebiliyor. Ancak biz bu hikayenin tam ortasında durmaya çalışıyor, oyuncunun emeğini korumaya odaklı bir yapı için gayret ediyor ve bir yandan da doğal bir denge yaratmaya çalışıyoruz.

Biraz karışık gelebilir ancak açıklayalım. İKV ekosistemi siz de takdir edersiniz kompleks bir yapı. Oyun deneyimi, hikayesi, teknik performansı, topluluk yönetimi, oyun içi ekonomisi, etkinlikleri vb. gibi gerçekten onlarca adet sayabileceğimiz değişken ve fazlaca dinamik bir yapıya sahip. Buradan hareketle planlanan her eylemin; yapılacak eylem>ortaya çıkacak sonuçlar şeklinde değerlendirilmesi gereken bir matematiği mevcut. Tüm bunlara siz oyuncuların isteklerini de bu potaya koyduğumuzda kayda değer bir efor ortaya çıkıyor. Yeni sunucuların hazırlıklarında da siz kabul etseniz veya etmeseniz de oyuncuların şikayet edebileceği, memnun olabileceği ve vakti geldiğinde sorunsal haline dönme ihtimali "tüm" potansiyel aşamaların; hangi haftalarda, hangi kademelerde çıkabileceği ve neler yapılacağına dair planlamamız ve tahminlerimiz mevcuttu, hala da mevcut. Tahminlerimizin de çok büyük kısmı tam beklediğimiz günlerde ortaya çıktı. Genel olarak kervan yolda düzülür mantığıyla gitmiyoruz açıkçası. Birçok senaryoda yeri geldiğinde 7-8 farklı yaklaşımdan bazılarını eleyip bazılarıyla yola devam ediyoruz. Yeri geldi bu aksiyonlar; hızlı alındı yeri geldi geç kalındı fakat planlar hep mevcuttu ve her şeyden önce "yerine getirildi".

Vermek istediğiniz alt mesajı anlıyoruz fakat İKV başladığı günden beri topluluk sözleşmesiyle oyun dışı ticarete müsaade etmemeye çalışmaktadır, etmeyecektir ve etmemesi gerekmektedir. Topluluk sözleşmesinde de buna müsaade edilmediğini de tekrar tekrar söylemeye gerek yok diye düşünüyoruz. Bu denli değerlendirmeleri yapabiliyorsanız bu durumun yukarıda aktardığımız dinamiklerin tamamında yaratabileceği yüzlerce potansiyel hasarı, olası sorunları da eminiz tahmin ediyorsunuzdur. Şu an istesek belirlediğimiz bütün itemleri İKV Dükkan'dan koyabilir buradan gelir de elde edebilirdik. Ancak en başta aktardığımız üzere oyuncunun emeğine saygı duyuyor ve yine bahsettiğimiz yüzlerce değişken dinamiği korumaya çalışıyoruz. Ayrıca buna neden müsaade edilmemesi gerektiği yapılamayan plansızlıktan ve öngörüsüzlükten değil. "Tam olarak böyle olması gerektiği için" bu şekilde yürütülmeye devam edecektir. Keza bunu saatlerce madde madde açıklayabiliriz ama oyuna odaklanmayı daha makul buluyoruz bu aşamada.

Sevgiler
Yanıt için teşekkür ederim. Fakat burada halen cezalandırılan "alıcı" kitlenin bu cezaya uygun olmadığı kanaatindeyim. Oyunun şu anki durumunda oyun içi materyallerin yine oyun içerisindeki ekonomi unsurları ile karşılanması sağlanabiliyor. Fakat ilk hafta gerçekleşen ani büyüme ve talebi karşılayacak ekonominin oluşmaması; önceden ön görülmesi gereken bir durumdu.

Dolayısı ile ben bu materyali oyun içerisinde satın almak istesem de satıcıların neredeyse tamamı oyunda bu ürüne karşılık üretemediği için doğal yollardan bu fiyat reel olarak belirlendi. Sürecin bu noktadan sonra reel alışveriş üzerinden ilerlemesi engellenebilecekse de ilk hafta buna mecbur kalan oyuncuların; oyun içi ticareti teşvik eden satıcılarla aynı kefeye konmaması gerekiyor.
Kullanıcı avatarı
Alicavus
FareAdam Düşmanı
FareAdam Düşmanı
Sunucu: Beyaz Köşk
Lonca: Saygı Or Sevgi (S.O.S.)

Mesaj gönderen Alicavus »

IKVAdmin yazdı: 08 Oca 2026 14:44
turkoxHAMSTER yazdı: 08 Oca 2026 02:30 Selamlar,

Sevgiler,

Öncelikle değerli düşünceleriniz için teşekkür ederiz.

Sevgiler

Sayın ADMİN,

Öncelikle böyle bir açıklama için teşekkür ederiz. Lakin sizler de farkındaysanız yapılan her kısıtlama, hata ve eksiklikten dolayı oyunculara ceza verilmesi oyuncu kaybına neden olmaktadır. Sizler elinizden geleni yapıyorsunuz ama hata, eksiklik ve kısıtlama yaparak oyuncuları oyundan uzaklaştırıyorsunuz. Farklı konu başlıklarında da belirtmiştim yeni açılan hiç bir sunucuya yatırım yapmadım / yapmam. Çünkü bu kadar hata olan bir oyuna yatırım yapmak mantığıma aykırı kim yatırım yapıyorsa onun bileceği iştir sonuçta zevkler ve renkler tartışılmaz.

Sizlere gözlemlediğim bir kaç hatanın çözümünü yine başlık olarak sunmak isterim yapıp yapmamak sizlerin elindedir.

DÜZENLENMESİ GEREKEN BİR KAÇ BAŞLIK
1) Bütün sunucularının kapasitesinin eski haline getirilmesi (plussuzlar bile girebilmeli)

2) Drop oranlarının tekrar eski haline getirilmesi (Artık slotlardan bile torba zor düşmektedir. Hatta hiç takı yok)
Ayrıca grupta kasılırken slot kesimlerinde hiç bir şekilde para kazanılmıyor.

3) Klan savaşları için klan şanı seviyesinin 40-45 lvl olarak düzenlenmesi

4) Klan ve PvP savaşlarının daha keyifli olması için Max hasar ve Element hasarların düzenlenmesi
(Sert, ağır vuruş, büyü ve şifa hasarları PvP de %40-50 düşürülebilir.)

5) Oyunda 2-3 karakter açabilmek için özel bir entegre olması gerekiyor.
Eski oyunu ve oyuncuları mum ışığıyla arıyoruz...

Güvenilir olmayan ve 1 lvl carlarla aktarım veya üretim yapmayınız.

Karakter sahibi olmak asil insanlara mahsustur.Asiller hep kıskanılmıştır.

ALİÇAVUŞ

Saygı Or Sevgi / Sevgi Or Saygı
(S.O.S)

“Genel Etkileşim” sayfasına dön