Oyun: Pandemi Dönemi ve Kaçırılan Büyük hatalar

Tüm İKV oyuncularının ortak paylaşım alanı
Kullanıcı avatarı
IIMUCKII
Sahaf Yardımcısı
Sahaf Yardımcısı
Sunucu: Eminönü

Oyun: Pandemi Dönemi ve Kaçırılan Büyük hatalar

Mesaj gönderen IIMUCKII »

2020–2021 sürecinde gözden kaçan çok kritik bir dönem var: pandemi süreci.
Bu dönemde oyun adeta win aldı. Evde kalan binlerce eski oyuncu geri döndü, çok sayıda yeni oyuncu da oyuna başladı ve tamamen organik bir büyüme yakalandı. hiç bir zaman oyuna reklam yapılmadı o dönemde,

Hatta o dönem, bildiğim kadarıyla bir oyun şirketi tarafından yaklaşık 50 bin dolarlık bir teklif sunuldu; ancak bu teklif Türk Telekom tarafından reddedildi. Eğer bu devir gerçekleşseydi, bugün oyunun kaderi büyük ihtimalle çok farklı bir noktada olurdu. Ne yazık ki bu fırsat kaçtı ve oyun bir anlamda kendi haline bırakıldı.

Pandemi döneminde Galata / Bab-ı ali sunucuları, bugün konuştuğumuz birçok sunucudan kat kat daha fazla hype’a sahipti.
8 sunucu doluydu, eminönü Beyaz Köşk bu 2 sunucu şuan ki gibi pluslu bile giremiyordu oyuncu ilgisi, forum hareketliliği ve topluluk enerjisi oldukça yüksekti.

Ancak süreç ilerledikçe Karaköy bölgesi ve zincir görev yapısı oyuncuları yormaya başladı. Bu da zamanla oyunun ivme kaybetmesine neden oldu.

Özetle:
Sorun hiçbir zaman oyuncu eksikliği olmadı.
Doğru zamanda doğru kararlar alınabilseydi, oyun bugün çok daha farklı bir yerde olabilirdi.
Bugün hala bir ilgi varsa, bu geçmişteki potansiyelin tamamen kaybolmadığını gösteriyor.
Asıl mesele, bu potansiyeli tekrar doğru şekilde değerlendirebilmek.

şimdi gelelim ne yaşandı o dönemde

tılsım sunucusu: pandemi süreçleri

JaquAR yazdı: 15 Mar 2020 10:05 X ve gaffara yardım 1,5 sene oldu artık Çarı silme noktasına geldim :(
Skull yazdı: 15 May 2020 18:04 Tılsım sunucusunda Dev Komodo, Yeşil Hidra, Kadim Hidra, Elektromanyetik Spectrum, Sığınaklar, Migrat, Çemberlitaş, Büyük Hol ve Karaköy görevlerime yardım edebilecek güçlü cengaverler arıyorum. Canı sıkılmış yada kendini çok bunalmış hisseden arkadaşları yardıma bekliyorum.

Not: Ödemeyi hayır dua ile yapmayı düşünüyorum.
O süreçte, inanın yardım isteyen o kadar çok kişi vardı ki tahmin bile edemezsiniz.
Oyuncular yalnızca solo ilerlemeye değil, birlikte oynamaya ve dayanışmaya ciddi şekilde açıktı.

Eminönü, Meteor, Ada İçi Yeraltı, Meran, Hol ve Karaköy bölgelerinde sürekli yardım çağrıları yapılıyordu.
Özellikle Junon ve Gaffar için saatlerce bekleyen, grup arayan çok sayıda arkadaşımız vardı.

Bu tablo bize şunu çok net gösteriyordu:
O dönemde oyunda sadece kalabalık yoktu; aynı zamanda aktif, etkileşimli ve birlikte oynamaya istekli bir topluluk vardı.
eminönü köşk hariç:

Ama zamanla bu tablo da yavaş yavaş sona erdi.
Yardım isteyen sesler azaldı, gruplar dağılmaya başladı.
Bir dönem saatlerce birlikte bekleyen insanlar, artık oyuna girmez oldu.

Ümit, sessizce oyundan çekildi.
Kimse bir günde bırakmadı aslında; herkes biraz daha bekledi, biraz daha sabretti…
Ama karşılık gelmeyince, umut da yavaş yavaş tükendi.

Ve belki de en acısı şu oldu:
Oyunu terk edenler, oyundan değil; umutsuzluktan gitti.
Kullanıcı avatarı
pankuscagiz
Teşkilat Neferi
Teşkilat Neferi
Sunucu: Karaköy
Klan: Arzın Çocukları
Lonca: Ölümden Sonra
Discord: mitwelt

Re: Oyun: Pandemi Dönemi ve Kaçırılan Büyük hatalar

Mesaj gönderen pankuscagiz »

O yüzden solo ilerlemenin de önünün açılması gerek. İnsan bazen ne gruba girmek istiyor ne de başkalarıyla konuşmak. Bakalım ya, yeni yönetim gayretli. Ben güzel adımlar atılacağını düşünüyorum.
Sadece
Kahve

Ahi Evran'a selamlar
Kullanıcı avatarı
pankuscagiz
Teşkilat Neferi
Teşkilat Neferi
Klan: Arzın Çocukları
Lonca: Ölümden Sonra
Discord: mitwelt

Mesaj gönderen pankuscagiz »

O yüzden solo ilerlemenin de önünün açılması gerek. İnsan bazen ne gruba girmek istiyor ne de başkalarıyla konuşmak. Bakalım ya, yeni yönetim gayretli. Ben güzel adımlar atılacağını düşünüyorum.
Sadece
Kahve

Ahi Evran'a selamlar
Kullanıcı avatarı
Lighthouse
FareAdam Düşmanı
FareAdam Düşmanı
Lonca: Ematek
Discord: recthaltouche

Mesaj gönderen Lighthouse »

IIMUCKII yazdı: 05 Oca 2026 16:59
Pandemi döneminde Galata / Bab-ı ali sunucuları, bugün konuştuğumuz birçok sunucudan kat kat daha fazla hype’a sahipti.
8 sunucu doluydu, eminönü Beyaz Köşk bu 2 sunucu şuan ki gibi pluslu bile giremiyordu oyuncu ilgisi, forum hareketliliği ve topluluk enerjisi oldukça yüksekti.

Sandbox ile 10-15 çar açanlar vardı ki ona rağmen eminönü çok nadiren "Dolu" oluyordu. Şu anki hype'ın yanından geçemez.
Artık sorun bulmasak ta oyunumuzu oynasak...
İKV EMATEK - İstanbul Kıyamet Vakti
İKV Canlı Yayın • Boss/Grup Kesimleri
YouTube: @EMATEK
Hafif bir iç çekiş ile birlikte, esprili bir cevap verdiniz "Kıyamet Keyifsizliği"
2009 - 2012 Beyazköşk
2012 - 2017 Kuklacı
2017 - 2024 Eminönü
2024 - 2025 Karaköy
2026 Bab-ı Ali

Kullanıcı avatarı
RIPPER
Şarapçı'nın Sırdaşı
Şarapçı'nın Sırdaşı

Mesaj gönderen RIPPER »

Lighthouse yazdı: 05 Oca 2026 20:20

Sandbox ile 10-15 çar açanlar vardı ki ona rağmen eminönü çok nadiren "Dolu" oluyordu. Şu anki hype'ın yanından geçemez.
++
> RIPPER
> INDAREKO
"Mekanik, sabır ve strateji."
Kullanıcı avatarı
TOLGARDA
Büyük Hol Kaşifi
Büyük Hol Kaşifi
Klan: Lodos

Mesaj gönderen TOLGARDA »

pankuscagiz yazdı: 05 Oca 2026 17:03 O yüzden solo ilerlemenin de önünün açılması gerek. İnsan bazen ne gruba girmek istiyor ne de başkalarıyla konuşmak. Bakalım ya, yeni yönetim gayretli. Ben güzel adımlar atılacağını düşünüyorum.
En çok katıldığım şey bu. Yapılacak yüz tane alternatif var bunun için. Yarın gruba giremeyen adamın oyunu bırakmaması ve ekosistemin bozulmaması için bu şart. Ayrıca üstümü dizdim amaç kalmadı sorununa da dolaylı bir çözüm yaratılabilir bulunan yöntemlerle.
:zero: :one: :two: :three: :four: :five: :six: :seven: :eight: :nine:
Kullanıcı avatarı
Lighthouse
FareAdam Düşmanı
FareAdam Düşmanı
Lonca: Ematek
Discord: recthaltouche

Mesaj gönderen Lighthouse »

pankuscagiz yazdı: 05 Oca 2026 17:03 O yüzden solo ilerlemenin de önünün açılması gerek. İnsan bazen ne gruba girmek istiyor ne de başkalarıyla konuşmak. Bakalım ya, yeni yönetim gayretli. Ben güzel adımlar atılacağını düşünüyorum.
1. Maden çekmek
2. Holde peptit-salgı kasmak

Bunlarla ticaret yaparak, solo olarak reçetelerle istediğini üretebilirsin.
İKV EMATEK - İstanbul Kıyamet Vakti
İKV Canlı Yayın • Boss/Grup Kesimleri
YouTube: @EMATEK
Hafif bir iç çekiş ile birlikte, esprili bir cevap verdiniz "Kıyamet Keyifsizliği"
2009 - 2012 Beyazköşk
2012 - 2017 Kuklacı
2017 - 2024 Eminönü
2024 - 2025 Karaköy
2026 Bab-ı Ali

Kullanıcı avatarı
IIMUCKII
Sahaf Yardımcısı
Sahaf Yardımcısı

Mesaj gönderen IIMUCKII »

Burada geçmişte yaşanan sorunları dile getirdim. Pandemi sürecinde oyunun 6–7 bin online seviyelerine kadar çıktığı, dönemin eski yönetimi tarafından da açıkça ifade edilmiştir.

Ancak anladığım kadarıyla siz o dönemde aktif olarak oynamamışsınız; çünkü yazdıklarım yalnızca yüzeysel bir okuma gibi değerlendirilmiş. Ben sorunları genel geçer değil, birebir yaşanmış örneklerle aktardım. Gaffar süreci başta olmak üzere, o dönemde oyuncuların ciddi şekilde rahatsız olduğu pek çok problemi özellikle vurguladım.
Kullanıcı avatarı
ApolloBrown
Şarapçı'nın Sırdaşı
Şarapçı'nın Sırdaşı

Mesaj gönderen ApolloBrown »

Sunucu listesindeki dolu, çok kalabalık gibi ifadelere itibar etmeyin. Çünkü sunucu kapasitesinin kasıtlı olarak değiştirildiği, müdahale edildiği gün gibi ortada. Sabah güncellemesinden 5 dakika sonra sunucu listesine bakın kalabalık veya çok kalabalık yazar. İlgi varken herkes plus alsın diye bilerek kapasiteyi düşürüyorlar.
Kullanıcı avatarı
ApolloBrown
Şarapçı'nın Sırdaşı
Şarapçı'nın Sırdaşı

Mesaj gönderen ApolloBrown »

Lighthouse yazdı: 05 Oca 2026 21:37
1. Maden çekmek
2. Holde peptit-salgı kasmak

Bunlarla ticaret yaparak, solo olarak reçetelerle istediğini üretebilirsin.
Forum mesajlarını ve Youtube yayınlarını takip ediyorum. Ya yönetime karşı kendine yol yapmaya çalışıyorsun ya da aşırı polyannasın.

Herkesin sığınak, migrat ve çemberlitas ile üstünü dizeceği noktada Eminönü, Meteor, Sivri Ada ve Yeraltı madenleri yeni sunucular için orta ve uzun vadede iş yapmayacak. Zamanla prim yapacak tek maden hol madeni. Peptit - salgı dropları ortada, kasmaya değecek düzeyde değil. Hol madeni dışında ırklarda farm yapılabilir ki bu da başlangıçta ve genel olarak önemli oranda grupla takılmak durumundayız demektir.

Eğer Hol bölgesini sevmiyorsanız yeni sunucular özelinde bireysellik sıfır anlamına geliyor. Bu oyun, grup bölgelerinden sonra sıfır bireyselliğe döndü. Hala bu noktada gelip "sorunlara odaklanmak yerine oyunu oynamaya çalışsak" demek ya saflıkla ya da çıkarcılıkla örtüşür.

“Genel Etkileşim” sayfasına dön