Oyuncular İçin Bilgi Notu – Sık Sorulan Konular Hakkında Açıklama
Topluluk içinde sık sorulan bazı konulara, mevcut bilgiler ve geliştirici açıklamalarına dayanarak genel bir çerçeve çizmek için bu notu hazırladım.
Yazılanlar kesin bilgi değildir; mevcut bilgiler ve geliştirici açıklamalarına dayanan genel değerlendirmelerdir.
Yanlış veya eksik gördüğünüz bir yer varsa ekleme yapabiliriz.
Makro Kullanımı Hakkında
Oyunda makro kullanımının tamamen engellenmesi teknik olarak oldukça zordur.
Makrolar doğrudan hile olarak sınıflandırılmaz; oyuncunun manuel yaptığı işlemleri otomatikleştiren araçlardır.
Büyük MMORPG oyunlarında bile %100 önlenemediği için çoğu oyun otomatik av sistemini kendi bünyesine eklemiştir.
• Bir oyuncunun skill dizisini makro ile yaptığını kesin kanıtlamak mümkün olmadığından, şüpheye dayalı işlem yapılamaz.
• Görünüş makroya benziyor olabilir fakat net kanıt olmadan ban uygulanması doğru olmaz.
Hile ve Açıklar
Tamamen açık barındırmayan bir oyun neredeyse yoktur. Önemli olan açıkların bulunması ve kapatılmasıdır.
Basit bir örnek:
• Karakter ekranında 3 sınıf var diyelim. Eğer sistemde gizli bir 4. sınıf bulunuyorsa ve biri tersine mühendislik ile bu sınıfa erişip karakter oluşturabiliyorsa bu bir açığın kullanılmasıdır.
• Normalde engellenmesi gerekir ancak açık varsa mümkün olabilir.
Oyuncular açıkları keşfeder, yönetim ise zamanla kapatır.
İKV açık kapatma konusunda yavaş ilerlese de nihayetinde müdahale ediyor.
Örneğin sunucuyu crash ettiren açık 2 senedir aktifti ve geçtiğimiz hafta kapatıldı.
49 Sunucusu Talebi
49 sunucularının tekrar açılmasının teknik açıdan mümkün olmadığı daha önce bir geliştirici tarafından belirtilmişti.
Yedeği alınmadığı ve mevcut sistemde 49 sınırlandırmasının sağlanamayacağı söylenmişti.
Ayrıca, mümkün olsa bile aynı launcher üzerinde farklı sunucular şeklinde yayınlanamayacağı ifade edilmişti.
Geliştiricinin yorumu şu şekildeydi:
“Yapabilsem 29-39 açardım, o dönem daha keyifliydi.”
Bossların Kapalı Bölgelere Eklenmesi
Bu oyun resmi bir yapım ve kendi hikaye & level design çizgisine sahip.
Bossların kapalı bölgelere taşınması gibi talepler mevcut oyunun tasarım anlayışına uygun değil.
Teknik olarak mümkün olsa bile oyunun orijinal yapısına aykırı olduğu için uygulanması gerçekçi görünmüyor.
Yönetim ve Denetim
Geçmişte yönetim konusunda zayıflıklar olduğu doğru.
Ancak son süreçte özellikle boss kaçırma videolarında aynı gün ban işlemleri yapıldığı gözlemleniyor.
Bu durum yeni açılacak sunucular için olumlu bir gelişme sayılabilir.
Ne kadar istikrarlı olacağı belirsiz.
Gelebilecek Yeni İçerikler
Yeni takılar, gözlükler, 3. kasa, Karaköy’e Topkapı taşı gibi planlar vardı 2024 eylül gibi.
Bunlardan sadece ayakkabı geldi.
Diğerleri %100 gelecek demek doğru olmaz fakat gelebilir.
Son yaşanan olaylar olmasaydı bu yenilikleri çok daha erken görme ihtimalimiz vardı.
Oyuncular İçin Bilgi Notu – Sık Sorulan Konular Hakkında Açıklama
- AGRESIF
- Antrepo Bekçisi

- Sunucu: Karaköy
- Klan: Arzın Çocukları
Re: Oyuncular İçin Bilgi Notu – Sık Sorulan Konular Hakkında Açıklama
Güzel bir bilgilendirme olmuş. ‘39-49 sunucu gelsin’ ya da ‘Karaköy bossları kapalı bölgeye çekilsin’ gibi taleplere gülüyordum. Umarım bu konudan sonra bu tarz istekler azalır.
- hattihumayun
- Cin Avcısı

- Sunucu: Anka
sen meclisi ayan loncasındaki hakir kaçıran eleman değil misin , kapalı bölgeye alınmaması asıl senin gibi mikropların işine geliyor zaten
neyse konuşacak çok şey varda harbiden neyse maskeler düşer
bossları kapalı bölgeye alınabilir!
Merhaba, güzel derlenen bir içerik olmuş. Açılan birçok konunun yanında gerçekten anlamlı bir tartışma platformu oluşturmak için kullanılabilir.
- Oyuna şuan teknik olarak tecrübe alımını dilediğimiz zaman durdurabileceğimiz bir sistem gelmesinin mümkün olduğu bir senaryoda bile her büyük güncelleme sonrası yapılan nerf lerin (karakter canlarındaki değişim, dirençler vs.), insanlara o eski güncellemenin tadını vermeyeceği çok açık ortada. Diğer durumda zaten konuda da belirttiğiniz gibi aynı launcher üzerinden iki farklı sunucu konfigürasyonunun sunulması imkansız.
- Patronların kapalı bölgelere eklenmesini oyunun hikayesi açısından doğru bulmasam da artık büyük bir güncelleme almayacağı kesin olan bir oyunda, oyuncuların en azından daha rahat patron kesmesine müsaade edeceği için mantıklı olduğunu düşünüyorum. Eğer mümkün ise umarım mantıklı bir şekilde adapte edilir.
- Macro kullanımı ile alakalı olarak özellikle en çok karşılaşılan yer büyük hol ve kraliçe tırtıl olduğu için, yönetimin buradaki karakterlere dikkat etmesi ve insiyatif alarak gerekirse banlaması gerekir. 3. parti yazılımlar önüne geçilemeyecek bir konu olsa bile daha sık denetlenmesi doğru olur diye düşünüyorum. Eğer mümkünse oyun içi AFK kontrolü eklenebilir.
- Gelecek yeni içeriklerin de oyunculara farklı amaçlar sunması gerektiğini düşünüyorum. Karaköy bölgesi oyunun ileri safhası düşünüldüğünde oyuncuları 2 materyale (Mikroçip - Sentetik İpek) kilitleyen bir dinamiğe sahip. Diğer üretim materyalleri de diğer bölge bossları kesilerek toplansa da, bu iki materyal için farklı kazanım yöntemleri geliştirilebilir. Örneğin aylık görevler ile elde edilebilecek şekilde bir rastgele paket konulabilir. Bu paketten şaheser takı, eşya ve üretim materyalleri vs. çıkabilir.1 hafta Kadim hidrayı kes,1 hafta 100 adet xxxx kes, vs. gibi çoğaltılabilir. Birçok MMORPG de de böyle sistemler mevcut.
- Eğer mümkün ise, her hesap için patronlardan elde edilebilecek torba miktarı sınırlandırılabilir. Böylece patronlarda sıra kavgası, boss kaçırma vs. daha az görülebilir. Örneğin Hakir'den günde 10 torba elde etme hakkı vs. vs.
- Hile konusunda kesinlikle katı bir tutum izlenmesi gerekir. Kopya materyal kullanımı bence kırmızı bir çizgi, gerçekten zar zor oyuncuların elde ettiği materyalleri çoğaltıp babalarının oyunu gibi haksız kazanç elde eden şark kurnazı oyuncular var. Bu konu bence Karaköy sunucusunu bırakan insanların kararlarında en çok etkili olan kısım. Bize hilesiz bir sunucu vaad edilmişti. Bu konuda yönetimin somut bir açıklama yapması gerekir.
- VascoDeGama
- İskele Babası

Karaköyde hole girin ve kimin makro olup kimin olmadığını 1 dakika içerisinde anlayın hiç tartışmaya gerek yok bu konuyu, makroyu meşrulaştırmayın oyun piyasasının bitip birilerinin ceplerini doldurması kabul edilemez.
Ben de bu saatten sonra hikayeye uymamasına rağmen boss'ların kapalı bölgelere alınması gerektiğini düşünüyorum sonuçta yeni bir güncelleme gelmeyeceği belli, herkes hikayeye hakim ve yeni oyuncu başlamıyor. Baktığınızda sadece fayda sağlayacak bir durum.
Bir diğer özellik de aylık görevler. Bir dönem Eminönü bölgesine tırpancılar gelmişti ve İstihbarat Dokümanı toplayana iksir mi ne bir şey veriyordu ödülü hatırlamıyorum. Böyle dönemlik ödüller oldukça amaç kazandıracaktır oyuna.
Bir diğer özellik de aylık görevler. Bir dönem Eminönü bölgesine tırpancılar gelmişti ve İstihbarat Dokümanı toplayana iksir mi ne bir şey veriyordu ödülü hatırlamıyorum. Böyle dönemlik ödüller oldukça amaç kazandıracaktır oyuna.
Hikayedeki Kuklacı nerde ?