Öncelikle herkese merhabalar,
Öncelikle "Ne diyo la bu" tayfaya hitaben yazmadığımı belirtmek isterim. Önceki canlı yayın, video ve forum konularımda anlatmaya çalıştığım şeyleri dilim döndüğünce yazıp takdiri size ve planlayıcılara bırakacağım.
Nasıl başladı?
Karaköy sunucusunun duyurusu ile birlikte kadim dostlarımla bir kanal oluşturma kararı aldık. Biraz alt taraftaki konudan da görebileceğiniz üzere; seyrekleşse bile gerek canlı yayın gerek video olsun hala düzenli içerik üretmeye çalışan bi elin parmağını geçmeyen insandan biriyiz. Hiçbir maddi beklenti olmadan çıktığımız sohbet, muhabbet işinde bugüne kadar geldik. Ama nasıl?
https://www.youtube.com/watch?v=61J6n7D5ruw
Bu seri ile Karaköy açılmadan haftalar önce bazı öngörülerde bulunduk. Oluşabilecek olumsuzluklardan bahsetmeye çalıştık. Bu 10 videoluk seri ve ardından çok uzun bugüne kadar gelen canlı yayınlarda bahsettiğim, betadan bugüne gelen İKV ve diğer mmo oyun tecrübelerimden dolayı kehanet gibi görülse de aslında tecrübeye dayanan ve tutan şeylerin yine olmaması için birkaç madde bir şey karalamak geldi içimden. Tamamen yeni sunucuyla ilgili birkaç dileyene tavsiye/dileyene uyarıdır. Sizlerin de görüşleri çok önemli tabii ki.
1. konu oyuncu iletişimi tarafı ve en önemlisi. Abi oyunda henüz kopya var? Fixlemeden nasıl yeni bir sunucu açabilirsin??? Oyunda aynı kaçırma çarı 1 aydır boss kaçırıyor. Artık alınan videoları geçiyorum adamlar kaçırma videosu çekip kendisi paylaşıyor? Sen oyuncuya güven vermeden yeni sunucu açıyorsun. Tutar; tuttu gördük. Ama bir şey daha gördük. Oyuncu geliyor ve kaçıyor. Hiçbir mmo'da hatalar fixlenmeden böyle bir girişim ne gördüm ne duydum. Halihazırda denenmişi bizim oyunumuzda var. Kaç kişi keyif alarak oynuyor oyunu?
2. konu ki bence bu çok kritik. Attığımız videoda ne tesadüftür ki değinmişim. Ard arda sunucu açma işi büyük acemilik. Hangi MMO oyununa giderseniz gidin; aynı anda birden fazla sunucu açılabilir oyuncu yoğunluğu öngörülerek fakat "bak açıyorum yenisi de gelecek" şeklinde bir sunucu açılması durumu nasıl olabilir? Bir sunucunun eskilerden sıyrılıp, piyasası ticareti ve savaşının tam oturduğu anda sen nasıl orayı da bir şekilde eski yapıp daha yeni bir yer getirebilirsin? Bunu nasıl dengeleyebilirsin? Benim bu konuda tavsiyem çok net. Yönetici arkadaşlar açsın 2 videomuzu izlesin o zamanda söylüyorum. O zamanki sunuculara göre konuşuyorum fakat şimdiki sunucular için;
-Eminönü ve Karaköy sunucusu dışındaki tüm sunucuları kapat.
-KESİNLİKLE AYNI ANDA 2 veya 3 sunucu aç ve oyuncuları rahatlat.
-Lonca savaşı ve bireysel şampiyona için tarih ver.
-Düzenli etkinlik yapacak 2-3 tane düzgün adam bul ve sadece etkinlik yetkisi ver.
Sunucuların aynı anda açılması her şeyden önemli. Zira hem yönetmek, hem de dengeleme açısından başka bir alternatif yok. Olmadığını da gördük. Panellenenler, slot için anne yakanlar vs vs. Oyuna kafa yoran herkesin bildiği diğer sorunları da ekleyin.
3. İletişim. Oyuncuyla iletişim kurmak şart. Hızlı destek gibi bir kanal bile daha önce yönetime nefes aldırmıştı. Sadece oyuncun ve yöneticilerin görebildiği tarz bi discord ticket odası yapılabilir. Ama iletişimden kastım 3 tane narsist adama GM tagı verip bölgeden kendi sevmediğin adamlarla münkaşaya girmek olacaksa yine biz iletişimsiz de iyiyiz bu madde diğerlerinden biraz daha önemsiz.
Yine içerik üretme vs. ile ilgili fikirlerim de var ama bunlar çok çok az bir kitleyi ilgilendirdiği için yayına gelenlerle konuşuruz. Ama bu 3 maddeye biraz kulak asılırsa oyunu ha deyince bırakmayacak ve oynamaktan mutsuz olmayan bir kemik kitlenin garantisini veremesem de ihtimalinin daha yüksek olacağına eminim.
Herkese iyi forumlar.
Yeni Sunucu, İçerikler, Kehanetler ve Tavsiyeler. Kısacası Oyuna Karşı Hissedilen Son Gönül Borcu
- BeLCiKLixJoKeR
- FareAdam Düşmanı

Yeni Sunucu, İçerikler, Kehanetler ve Tavsiyeler. Kısacası Oyuna Karşı Hissedilen Son Gönül Borcu
BeLCiKLixJoKeR
Bitirici
Anka: MercimekÇorbası / PancarÇorbası
Eminönü: EKİNG / Followfinisher
Psychological Counselor
https://www.youtube.com/watch?v=3QGeeHQUUfA
Bitirici
Anka: MercimekÇorbası / PancarÇorbası
Eminönü: EKİNG / Followfinisher
Psychological Counselor
https://www.youtube.com/watch?v=3QGeeHQUUfA
Re: Yeni Sunucu, İçerikler, Kehanetler ve Tavsiyeler. Kısacası Oyuna Karşı Hissedilen Son Gönül Borcu
Ekin selamlar
Sana katılıyorum knighttan örnek vereyim 2022 yılında agartha pandora ve felis açıldı. Kısa bir zaman sonra oyunculara milyon liralar kazandıran Zero sunucusu açıldı herkes isyan etti. Şuan zero full çakılı diğer 3 sunucu boş. Şimdi karaköy sunucusu geldi herkes halley vs binlerce liraya bastı onlardan biri de bendim ilk 10 kişi içinde bastım. Sonuç ne? boss kaçırma yazı yazma yasağı hatta aylarca oturma sorunu. Şimdi sen galatayı getiriyorsun e sonuç ne olacak yine 2 sene aynı itemleri diz anlamsız yani günlerce oynamak sonra de ki bakın başka sunucuda gelecek e ozaman niye başlasınlar galata da? Ya da diğer sunucu beyoğlunda. İlginç çekin plusları bir daha uğraşın
Sana katılıyorum knighttan örnek vereyim 2022 yılında agartha pandora ve felis açıldı. Kısa bir zaman sonra oyunculara milyon liralar kazandıran Zero sunucusu açıldı herkes isyan etti. Şuan zero full çakılı diğer 3 sunucu boş. Şimdi karaköy sunucusu geldi herkes halley vs binlerce liraya bastı onlardan biri de bendim ilk 10 kişi içinde bastım. Sonuç ne? boss kaçırma yazı yazma yasağı hatta aylarca oturma sorunu. Şimdi sen galatayı getiriyorsun e sonuç ne olacak yine 2 sene aynı itemleri diz anlamsız yani günlerce oynamak sonra de ki bakın başka sunucuda gelecek e ozaman niye başlasınlar galata da? Ya da diğer sunucu beyoğlunda. İlginç çekin plusları bir daha uğraşın
- Heaven1925
- FareAdam Düşmanı

- Sunucu: Kuklacı
- Lonca: Brothership Of Nobility
Re: Yeni Sunucu, İçerikler, Kehanetler ve Tavsiyeler. Kısacası Oyuna Karşı Hissedilen Son Gönül Borcu
Katılıyorum

Hafif bir iç çekiş ile birlikte, esprili bir cevap verdiniz "Kıyamet Keyifsizliği"
Karaköy
Lighthouse - Heaven - Recthaltouche
Karaköy
Lighthouse - Heaven - Recthaltouche
- Parlementxx
- Hızlı Koşan

- Sunucu: Karaköy
- Klan: Arzın Çocukları
- Discord: parlooo.
Öncelikle selamlar uzun zamandır forum hesabına giriş yapmıyordum, yeni sunucu başlığını bir kaç eski dost mesaj olarak atınca bakınayım dedim.Yönetim için öngörüm tam olarak şu ;
'Karaköydeki hype bitti yeni sunucu açıp 3 5 ay daha hypelı ve para kazandıracak bir sunucu yaratalım' ancak kaçırdıkları soru şu Karaköy Neden bu kadar hızlı bitti? 2008 yılından bu yana oynayan bir oyuncu olarak söyleyeyim.
Bunların hepsi aslında birbiriyle bağlantılı şeyler yapılacak çözüm yolları var.
'Karaköydeki hype bitti yeni sunucu açıp 3 5 ay daha hypelı ve para kazandıracak bir sunucu yaratalım' ancak kaçırdıkları soru şu Karaköy Neden bu kadar hızlı bitti? 2008 yılından bu yana oynayan bir oyuncu olarak söyleyeyim.
- 1-Oyuncunun oyun içindeki kaderini bir başka oyuncunun eline bıraktılar Bkz:Boss kaçırma
2-Oyundaki geliştirici hatalarını oyuncuları sansürleyerek kapatmaya çalıştılar Bkz:Chat banı
3-Oyundaki PvP öldü buda benim gibi PvP oyuncuları için oyunun hiçbir amacı kalmadıgını gösterir Bkz:Klansız oyun rahatlığı
4-Klansız boss kesen rakibiyle hiç bir şekilde rekabete giremiyen oyuncu boss kaçırmaya baş vurdu Bkz:Oyuncular içindeki ailevi değerlere kadar uzanan hakaretler
Bunların hepsi aslında birbiriyle bağlantılı şeyler yapılacak çözüm yolları var.
- Bu tarz MMORPG oyunlarının açık dünya bosslarına göz atıp fikir sahibi olmak.
Bossların Belirli bir yarı çap menzili içerisinde oyuncu kalmayana kadar kaçmaması
Karaköyde Zindan sistemine geri dönülmesi
Karaköyü Numaralandırarak farklı bölgeler oluşturulup boss sayısının arttırılması
Örneğin Çemberlitaş 1 2 3 4

Çok mantıklı fikirler fakat bu admin yeni sunucu açmaktan daha öte bir halt yiyemez üzgünümParlementxx yazdı: ↑26 Kas 2025 22:09 Öncelikle selamlar uzun zamandır forum hesabına giriş yapmıyordum, yeni sunucu başlığını bir kaç eski dost mesaj olarak atınca bakınayım dedim.Yönetim için öngörüm tam olarak şu ;
- 1-Oyuncunun oyun içindeki kaderini bir başka oyuncunun eline bıraktılar Bkz:Boss kaçırma
2-Oyundaki geliştirici hatalarını oyuncuları sansürleyerek kapatmaya çalıştılar Bkz:Chat banı
3-Oyundaki PvP öldü buda benim gibi PvP oyuncuları için oyunun hiçbir amacı kalmadıgını gösterir Bkz:Klansız oyun rahatlığı
4-Klansız boss kesen rakibiyle hiç bir şekilde rekabete giremiyen oyuncu boss kaçırmaya baş vurdu Bkz:Oyuncular içindeki ailevi değerlere kadar uzanan hakaretler
- Bu tarz MMORPG oyunlarının açık dünya bosslarına göz atıp fikir sahibi olmak.
Bossların Belirli bir yarı çap menzili içerisinde oyuncu kalmayana kadar kaçmaması
Karaköyde Zindan sistemine geri dönülmesi
Karaköyü Numaralandırarak farklı bölgeler oluşturulup boss sayısının arttırılması
Örneğin Çemberlitaş 1 2 3 4
WesTSooN
IWesTSooNI
IIWesTSooNII
xWesTSooNx
IWesTSooNI
IIWesTSooNII
xWesTSooNx
- hattihumayun
- Cin Avcısı

- Sunucu: Anka
49 seviye sınırı olan arz ve lodos eklentisine kadar içeriği kapsayan sunucu açılmalı. Bu öneri haricindeki diğer tüm öneriler zırvalıktan ibaret. Ve bence ikv oyuncuları bu görüş etrafında toplanmalı yönetime 49 sunucu açılması yönünde baskı yapmalı çünkü gerçekten başka çıkar yol yok. Böyle bir sunucu açılırsa ne kk'de ne eö'de ne başka sunucuda tek bir oyuncu kalmaz herkes buraya geçer
İKVAdminin yaptığı duyuruda galatadan sonraki sunucunun oyunculardan alınacak yorumlarla geri dönüşler dikkate alınarak açılacağı yazıyor umarım o sunucu böyle olur
İKVAdminin yaptığı duyuruda galatadan sonraki sunucunun oyunculardan alınacak yorumlarla geri dönüşler dikkate alınarak açılacağı yazıyor umarım o sunucu böyle olur
- Vezirx27
- Antrepo Bekçisi

- Sunucu: Teşkilat
- Klan: Lodos
- Lonca: <LIL>
Ben İKV kadar oyuncuları yoran bir oyun görmedimhattihumayun yazdı: ↑26 Kas 2025 23:29 49 seviye sınırı olan arz ve lodos eklentisine kadar içeriği kapsayan sunucu açılmalı. Bu öneri haricindeki diğer tüm öneriler zırvalıktan ibaret. Ve bence ikv oyuncuları bu görüş etrafında toplanmalı yönetime 49 sunucu açılması yönünde baskı yapmalı çünkü gerçekten başka çıkar yol yok. Böyle bir sunucu açılırsa ne kk'de ne eö'de ne başka sunucuda tek bir oyuncu kalmaz herkes buraya geçer
Yeni sunucu açılacaksa uzun vadeli olması için arkadaşın dediği gibi Arz ve Lodos eklentisine kadar oyunun yeni bir sunucu açması. Yani bunun böyle olması gerektiğini bu işin başında artık kimler kaldıysa bunu göremiyorsa gerçekten sorun vardır.
Karaköy eklentisi neden hatalı bir bölge olduğunu görmeyen biri varsa kısaca şöyle açıklım.
Biz bu oyunda zamanında yıllarca Sığınak, Migrat ve Çemberlitaş gibi bölgelerde zaman geçirdik üstlerimizi dizdik ve sonradan gelen Karaköy bölgesine geçiş yapıldı. Şimdi yeni bir bölge getirilipte geçmişteki tüm bölgeleri girilmesinin anlamsız kılması oyun dünyasında aykırıdır. Neden ben yeni karakter açınca grup bölgelerini sadece görev yapmak için sadece birerkez giriyorum ? Benim oradan düşen itemlere neden artık ihtiyacım yok ? Emek verilerek düşürülen o ÇT silahları Karaköy bölgesinde artık çok basit madenlerle üretilen Silahlardan neden güçsüz ?
Bunun gibi bir çok örnek verebilirim oyunun dengesi ve sürdürülebilirliği açısından. Bunların yanı sıra zaten Karaköy bölgesinin yapısal olarakta oyuncular kanser bir oyun yapısı sunuyor. Oyuncular açık dünya istedi evet ama bu açık dünyada olan bosslardan biz itemlerimizi dizicek olursak ve online sayısı atıyorum +1000 olan sunucuda 5 tane boss var ve herkes bu bossları bekleyecek öyle mi
Kısacasını yazmak istedikçe uzuyor. Karaköy eklentisi bu oyunun yaralı elidir ve bu eli kesmek şuan için en mantıklı çözüm Karaköy için yapılan öneriler tavsiyeler yapılması bu oyunu mevcut durumundan daha iyi yapmayacaktır.
TEK ÇÖZÜM VE ÖNERİ - ARZ VE LODOS - EKLENTİSİNE KADAR AÇIK BİR SERVER GELMESİ TÜM OYUNCULARIN BUNU DESTEKLEMESİ GEREKİYOR.
Arz ve Lodos eklentisine kadar geleceği onaylanırsa yetkililer tarafından o zamanda oyun yine nasıl daha uzun ömürlü yapılacağı konusunda tekrar önerilerimizi yaparız.
- VascoDeGama
- Salgın Koruyucusu

İtem droplarının azalması, bossların tamamının grup bölgesinden oluşması ve kolaylaşması(güneş asa ile gaffar kesmek gibi) canlanma, zorluk ve ulaşılabilirliğinin kolaylaşması halinde tıpkı eskisi gibi yarım yamalak setlerle herkes birbiri ile savaşır rekabet faktörü gelişir, piyasada itemler nadide ve değerli olur böylelikle paranın da bir geçeri olur( 15 sene önce büyük sahra menşeili halit girmenç kafa koparanın 50m olması) gibi sonuçlar doğurabilir. O günleri hatırlayın herkes kapalı kutuydu çünkü itemler farklıydı setler farklıydı heyecan vardı.
Makro, karaborsa vs sorunlar için oyun içinde gönüllü olarak gm yardımcısı gibi dolaşan polis veya bekçiler de oyunun hakkını verir şekilde çalışabilir bu oyunculara gereken cezayı kesebilir bu da ayrı bir öneri.
Makro, karaborsa vs sorunlar için oyun içinde gönüllü olarak gm yardımcısı gibi dolaşan polis veya bekçiler de oyunun hakkını verir şekilde çalışabilir bu oyunculara gereken cezayı kesebilir bu da ayrı bir öneri.
En büyük sorunlardan biri zaten tek tipleşme. Bundan önce ÇT'de de bu olmuştu ama Kenan ve Junon'da asla böyle bir şey yoktu. Düşen itemler tam set değildi, savaşçılar için ateş hasarı gibi şeyler vardı derken oyun oldukça heyecanlıydı. Şimdi yeni gelen sunucuda elbet de oynanır ama sürdürülebilirliği ne kadar olur bunu bne de merak ediyorum.VascoDeGama yazdı: ↑27 Kas 2025 02:55 İtem droplarının azalması, bossların tamamının grup bölgesinden oluşması ve kolaylaşması(güneş asa ile gaffar kesmek gibi) canlanma, zorluk ve ulaşılabilirliğinin kolaylaşması halinde tıpkı eskisi gibi yarım yamalak setlerle herkes birbiri ile savaşır rekabet faktörü gelişir, piyasada itemler nadide ve değerli olur böylelikle paranın da bir geçeri olur( 15 sene önce büyük sahra menşeili halit girmenç kafa koparanın 50m olması) gibi sonuçlar doğurabilir. O günleri hatırlayın herkes kapalı kutuydu çünkü itemler farklıydı setler farklıydı heyecan vardı.
Oyundaki mevcut hata ve sorunlar düzeltilmeden yeni bir sunucunun açılması kesinlikle yanlış.