Oyundan uzun süre önce ümidini kesmiş bir veteran olarak, yeni sunucu haberi eski günlerin hatrına beni de heyecanlandırdı. Bunu sağlayan Sayın Orti ağabeyime, İKV'yi ayakta tutmak için gösterdiği pozitif çaba nedeniyle teşekkür ederim. Oyunu aktif olarak oynar mıyım bilmiyorum, ama yeni sunucuda en azından bir gezintiye çıkıp eski heyecanımı arayacağımdan şüphem yok. Bütün eski dostlara selam olsun.
Bu yazımı kimsenin hevesini kırmak veya emeklerini küçümsemek için değil, daha önceden tecrübe ettiğim bazı sıkıntıların tekrar meydana gelmesinden çekindiğim için yazıyorum. Çocukluğumun neşesi olan, değer verdiğim bir oyunu en iyi haliyle görmek istediğim için yazıyorum. Kimsenin dikkate almayacağını bile bile yazıyorum çünkü sevgi karşılıksızken güzel
Orti ağabey eminim detaylıca düşünmüştür bir çok şeyi ve çoğu açıdan eli kolu bağlı olduğu da malum. Ancak oyunu tasavvur etmekle oynamak ve oynarken zorlukları tecrübe etmek arasında ciddi bir fark var. Bu farkı kapatmak için oyuncuya kulak vermek gerekir. Sonuçta "sınanmayan ne bilsin" demişler.
Karaköy'e girene kadar oyuncuların yaşayacağı serüven herkesin malumu, birçok kişi tarafından bahsedilmiş ve bunlara ilk zamanların heyecanıyla pekala göğüs gerilebileceğini düşünüyorum. Asıl curcuna ise Karaköy bölgesinde yaşanacaktır.
Bir emek server, doğal olarak ilgi görecektir ve ümit veren bir gelişmedir. Ancak bölge olan Karaköy'ün ilk açıldığı zamanlarda oyunu oynamış olanlar iyi bilirler ki, Karaköy genişlemesi ile kopyanın yaygınlaşması arasında geçen sürede bir "emek server" değil "işkence server" söz konusu idi.
Bir avuç boss, yüzlerce kişi tarafından kesilmek isteniyor ancak şu veya bu sebeple çoğu kesim hüsranla sonuçlanıyordu. Yirmi otuz kişilik gruplar, on dakika arayla doğan bu bossları ancak sıra ile kesebiliyor ve bu kesimler sırasında kafayı kırmış bir kişinin boss'u kaçırmaması için dua ediyordu.
Uzunca bir süre boss kaçıranlar ceza almadılar. Bendeniz gibi, aylarca boss kesme girişiminde bulunup bir item bile elde edemeyenler oldu. Emek desen gırla, ancak karşılığını alabilmek ne mümkün. Bu "işkence server"da aklı başında olanlar bir bir elenmeye başladılar. Yönetim yeri geldi kuralları değiştirdi ancak hiçbir zaman bu işkenceyi engelleyebilecek bir adım atamadı.
Baktık bu iş Eminönü gibi kalabalık sunucularda olmayacak, Meran gibi, Kuklacı gibi tenha yerlere attık kendimizi. Burada sıfırdan aylarca emek vererek bir şeyler elde etmeyi amaçladık. Kraliçe Tırtıl denen yaratığı bir ay boyunca kesip sadece 10 adet ipek elde ettiğimizi ve ekibimizden yalnızca bir kişiye zırh basabildikten sonra tırtıla tövbe ettiğimizi çok iyi hatırlıyorum.
Boss kaçırmaların durulduğu bir dönemde hiçkimse ile sıralaşmaksızın, gece gündüz Hakir keserek de çok az eşya elde ettiğimizi unutmuyorum. Bir zaman sonra üstümü dizme işinden ümidimi kesip bosslara tamamen arkadaşlarımın sohbeti için, makara uğruna dahil olmaya başladım. Oyunu oynarken oyundan değil, yalnızca arkadaşlarımla vakit geçirmekten keyif aldım. Arkadaşlar birer birer eksildiği zaman da, oyun bütün keyifsizliğiyle silinip gitti aklımdan.
Oyunun 2018 yılında aldığı son güncellemeyle ömrünü bir miktar uzatmasının amaçlandığı belli. Bu yüzden bir şeyler elde etmenin bu kadar zor olmasını doğal karşılayabiliriz. Grup bölgesi mantığının terk edilmesini de bir nebze anlayabiliriz. Hatta hatırlarsanız o dönemde oyuncular, bu durumu bizzat kendileri talep ettiler. Ancak hangi şartları kabul ettiklerini tam olarak bilmiyorlardı. Cahil özgüveniyle "grup bölgesinden sıkıldık" ve "silah ve zırhlar üretim olsun" diyebildiler.
Oyunun mekanik ve animasyon olarak bize vadettiklerinin 2024 yılında hiçbir geçerliliği olmadığı da zaten sır değil. Bu değiştirilebilir bir şey de değil. Oyunun cazibesini başka yönlerden artırdığımız zamanlarda, bu bizim için çok da sorun olmayabiliyor. Ama 2018 sonrası işkence server'ına dönüşen oyunda hileler, buglar, hızlı giriş vesaire derken bu açılardan da katlanılmaz bir deneyim söz konusu oldu.
Ne yazık ki bütün hilelerinden arınmış bir İKV için bile, yukarıda bahsettiğim işkence server'ı senaryosu devam ediyor. Hiçbir kayda değer değişiklik yapmadan açılan bir sunucu, çok adil ve çok hızlı bir moderasyona sahip olsanız dahi sürdürülebilir değildir. Boss kesmek dışında kayda değer bir PVE aktivitesinin olmaması, buna mukabil boss sayısının yetersizliği, açık bölge mantığı, eşyaların tek tipliği ve elde edilme zorluğu gibi yıldırıcı sebepler yeniden test edilecek ve oyuncular bu sebeplere yine yenileceklerdir.
Sizlere spesifik öneriler yapıp onların teknik olarak mümkün olmadığını duymaya alıştığım için, bu tecrübeyle daha genel endişelerimi yazıya dökmek istedim. Ancak böyle bir talep olursa tabii ki geçmişte olduğu gibi bugün de beyin fırtınası yapmaya hazırım.
Uzun bir yazı oldu. Dayanıp okuyabilen varsa sağ olsun. Umarım düşündüğüm sorunların hiçbirinin yaşanmadığı, oyuncular arası eski dostluk ruhunun hakim olduğu, sevilen ve keyif veren bir sunucu olur Karaköy. Dilimiz sürçtüyse affola. Herkese iyi oyunlar.