Bir çok kişi bu konuda ve bu oyunda çok ihtisaslı. Bazı şeylerin dile kolay gelmesinin aşikar olduğu da yadsınmamalıdır.
Normalde bir karakteri kasmak mevcut sunucularda çok kolay çünkü pilot karakterler kullanabiliyoruz. Yeni sunucuyla böyle bir imkan yok. Bu başta çok özel bir anı silsilesini kafanızda canlandırabilir. Oyunun tüm görev metinlerini okursunuz ve hummalı bir çalışmaya tanıklık edersiniz. Görevler 30´a kadar kolay gider. Meteor bölgesine giriş için gerekli görevi yapmamışsınız yazısının tadı yahut diğer ruh taşlarından geçememenin hazzı sizde tarif edilemez bir memnuniyet yaratır. Çünkü çoğu oyuncu mevcut sunucularında görece güçlü hesaplara sahipler. Sosyolojik olarak güce çok alışmış zihinlerde eksik olan o küçük çaresizlik nüansları yer yer çok tatlı gelir. Burayı da geçelim. Arzuhalci´nin kitabe ve labirent görevlerini eski gurmeler olarak ´´alt+f4´´ şeklinde yaparız. Eskiden antik mızrak odası zehirliydi acaba o minik zorluğu tekrar katacaklar mı bu da merak edilesi bir güzellik.
Philotheos´u öldür görevini aldığınız anda bu oyunun ilk zaman kaybını yaşayacaksınız. Tecrübenize istinaden 2 grup bulduğunuzu da varsayarak ve doğal olarak 2 gruba da kesim yapıldığını ve kalkış sürelerinin de hesaba katılmasıyla bir 3-5 saat güzel bir macera yaşarsınız. Bu kimseyi yıldırmaz. Yayın yapan arkadaşlar içinde güzel bir içerik olur.
Meteor bölgesine geçtiğinde ´´Cevriye´yi Öldür´´ görevine kadar hele bir bekle demez mi insan ?
2 Grup o deliyi kesmeye yetmez.
-TERECİYE TERE SATMAYIN.
Tamamdır zaten biz bunları bilerek bu sunucu da oynarız cümlesini duyduğumda şaşırmam. Sonuçta oyunların varoluş amacı insanın eğlencesine ve hazzına yönelik eğilimlerle tasarlanır.
Bu kısımları geçelim ve ada havası alalım.
Büyük Bronz´u öldür görevini aldığınızda da eski usul tüm karakterleri fiziğe döndürürüz ya da döndürmeyiz. Toplu bir sersemletme yeriz fakat kaybettiğimiz 4 saatimiz yanımıza acı bir tebessüm bırakır. Bu da önemli değil.
Yer altına gireriz bu da önemli değil. Kadim Hidra´yı öldür görevini yaparsınız. 4 grup ideal kesimi olur belki de 5.
Şu an zaman yönetiminden bahsediyorum, para kısmına geçtiğimde çok kısa özetle geçiştirip tek bir öneriyle de bu yeni sunucuda oynanır mottosunu destekleyip bırakacağım.
Sığınak görevlerinde bizim zamanımızda 744+buz ya da 644+ tam hatırlamıyorum. ´´Bilge asamı parlattığımı hatırlıyorum´´
Gruplara alınırsınız fakat ´´Kenan´´ın yolu o kadar da kolay değil.
Migrat´ın ilk geldiği zamanı bir çok oyuncu hatırlar. Kaç farklı kombinasyonla oraya girildiğini ve neler denediklerini de hatırlar. Sadece savaşçılarla girip katalizör etkisi aldıklarında gruplarında iyileştirmeye gittiklerini de hatırlar. Bölgelerde bir dakika sınırı vardır. 420 dakika diye hatırlıyorum fakat yanlış olabilir. Bunun iksir maliyeti var. Reçetelerinin düşürülmesi var. Önemsiz bunları zaten göze aldık.
Çemberlitaş ile birlikte zor kısım başlıyor. Gaffar´ı normal kesmeyi hatırlayan var mı ?
Semiha 23 can seviyesine indirilir. Gaffar´a başlarsın ve eş şekilde canlarını 10 kısmına çekersin. Sonra konstrasyon açarsın 9 can ila 6 can arasında Semiha erg enerjisi basmaya kalkışır. Belirli saniye içinde kesersen olay biter. Erg´i değiştirdiler mi hatırlamıyorum uzun yılların oyuncuları da var belki onlar biliyordur. Gaffarmatik görevini üstlenecek arkadaş sen ne yiğit bir oyuncusun
Çemberlitaş´ın eski bir iş prensibi vardır. Hasarı yüksek olan ´´Hedefci´´ büyücüdür. Bir kişi ´´Büyü Bozma´´ büyücüsüdür. Genelinde herkes bakar. En güzeli de en dip seviye büyücü olan ´´Direnç Kırma´´ büyücüsüdür. Direnç kırma büyücüsü o yetenek atışını kaçırdığı anda Semiha erg enerjisini kullanır ve canı artar. Tank itemlerini, iksirleri, şifacıları bulduğumuzu varsayıyorum. Şu kısma kadar abartı olmadan bir zaman aralığı verecek olursak, 1-3 Ay. Bu sadece başlangıcı. Transformatör eşyaları düşürmek zorundasınız. Hol bölgesine geçilecek. İlk çemberlitaş zamanında insanlar X´e vardıklarında süre bitiyordu ki eğer bir grup X´i görmeyi başardıysa bu klanda kutlanma sebebiydi. İksir maliyeti vesaire ve genel olarak tecrübeli oyuncular da artık iş sahibi insanlar ve hayatlarında sorumlulukları var. 3 Ay´ı biz 3-5 Ay seviyesine çıkaralım.
Karaköy kısmına hiç değinmeyeceğim. Kıyamet setinizi ve tılsımlarınızı yapmanız ya da her hangi bir seti yapmanız çok ütopik zaman ifadelerinin konusudur.
Para kısmına geçilecek olursa,
-Çemberlitaş kutusu alacaksınız. İçinden CD çıkmayacak. Çok epik bir kutu tasarımı vardı. CD´sini hala saklarım bir çok oyuncuda da vardır.
-Plus paket zaten alıyorsunuz. (Sunucu Eminönü kapasitesinden kat ve kat fazla olmalı çözümü için)
-Tesla Gözcü, Ayı almak zorundasınız. Biri bunları alacak, almak zorunda aksini iddia ediyorsanız, pekala.
-Meteorit 1 ve tılsımları üretmek için kondritleri akçe ile alacaksınız.
-Büyü Bozma III reçetelerinin fiyatlarını hatırlamıyorum bile. 900 milyon muydu ?
-Lonca lisanslarının bir önemi yok zaten kutu içeriğinde olacaktır. Loncaların kenetli yapısı üretimleri sıra sıra yaparak belki bir fark yaratabilir.
-Maden arttırıcıları almak zorundasınız. Lonca aidat sistemine dönersiniz.
-29 seviye zamanında ısırgan otu başında 7 kişi beklenirdi. Yeşim Taşı´nı kaç kişi bekleyecek merak konusu.
-İksirlerinizin maliyeti olacak. Herkes madende zaman kaybedemez. Çemberlitaş´da 5-5 iksir veriyor. Şey derlerdi ´´Kendine saygısı olan 5 er iksirleri şifacıya versin´´
-Her silah yükseltme için akçe alacaksınız.
-İsim değiştirme muhakkak alacaksınız. Sonuçta bir çok oyuncu bu oyunda bir marka değeri taşıdığı kanısında.
-25 seviye karakterler kasanlar olacaktır. Gözlükler gökten inmeyecek. Kp karakterlerinizi nereye sığdıracaksınız o da bir ayrı problem. Bu yüzden Eminönü sunucusuna kıyasla sunucu kapasitesinin çok yüksek olması gerekiyor.
Şunu yapacaktır bazı tecrübeliler. Bilmeyenler için, bir hesaba çemberlitaş kutusu ve plus paket daima alınır. Karmaşık isimlerle klan parası faydası sağlayacak karakterleri oluşturursun ve her karizması bittiğinde o karakteri silersin. Karakter kurtarma sekmesinden de yeni faydacı 1500 klan parası barındıran rütbeli karakteri geri kurtarırsın.
Yazmadığım bir ton şey mevcut. Bunu yayın yapan veya platformlara bu mecra ile içerik üreten arkadaşlar zaten uygulamalı gösterecektir. Belirli süre içerisinde nostaljiye ihtiyaç duyan oyuncuları geri döndüren bu uygulama finalinde sekteye uğrama ihtimali taşır.
-Arttırıcıları ilk 6 ay bedava yapın.
-Bol bol topla- kazan etkinliği düzenleyin ve ödüller dağıtın.
-Bol bol sancak savaşları düzenleyin ama ödülü 1 Xenotim olmasın.
-Er meydanlarında bayrak kesiminden gelen klan parası özelliğini haftada bir gün ya da belirli saat etkinlik ile serbest kılın.
-Rehber takımını geri getirin.
-Kütük Yaran reçetelerini geri getirin.
-Cevriye, Büyük Bronz, Solucan, Gaffar, X, Stuart, Yol Savaşçısı, Migrat gibi bir çok kısımda belirli etkinliklerle mevcut oyuncuları destekleyin.
-Kesinlikle GM, Denetmen, Forum Mod gibi bu oyunun görevli kadrosunun ki bu kişilere emekleri dolayısıyla oyun içi bir ödül verdiğinizi varsayıyorum. Sistem değişmediyse bu hala böyledir. Ödüllerini Karaköy sunucusunda almasına izin vermeyin. Direk sistemi yok eder.
-Akçelerde indirim yapın. Oyunun büyük dönemlerinde hep pahalı fiyatlarda oldu. Telefondan plus paket alabiliyorduk SMS ile. O dönem bile pahalıydı.. Sonrasında uzunca bir süre güncellenmedi ve mevcut koşullarda bir fiyat belirlendi. Yeni sunucuda bu alımları yapacak kişiler için indirim yapın. Yoksa yeni oyuncu çekme düşüncesi ile de hayata geçirilecek bu fikir uzun süre varlığını koruyamaz.
Sonuç olarak yeni sunucu birebir aynı nitelikte olacağını da varsayarak, mevcut sunucularında oynayan ve setlerinin büyük çoğunluğunu tamamlamış oyuncular için bu başlangıç ve diğer sunucudaki karakterine yakın bir seviyeye gelmesi hususunda kaybedeceği zaman minimum 6 ay ki çok şanslı bir oyuncu olduğunu varsayıyorum. 2 seneden aşağı olacağını açıkçası düşünmüyorum. Hepimizin duyduğu deyimler gibi ´´İşe Türk gibi başla´´
Hepiniz büyük bir iştahla başlarsınız fakat dediğim gibi çoğunuz iş sahibi ve sorumlulukları olan insanlarsınız. Bu sunucunun bir çok faktörü kolaylaştırılmadığı sürece başarı şansının ihtimal dahilinde çok düşük seviyelerde görüyorum. Eski dinamizmini kazanmanın ötesinde denetim kısmının büyük önem taşıdığını belirtmekle birlikte ´´Boss kaçırma´´, ´´Susturma Cezaları´´ vb. türevlerine bakabilecek bir çok gönüllü sizin deyiminizle nefer bulacağınızı da ümit ediyorum. Kalan bir çok sorun diğer kişilerce belirtilecek belki de belirtilmiş olup bu süreç gerçekleşene kadar bir çok durum analizinin yapılacağını da varsayarak yazımı noktalıyorum.
İşlerinizde muhakkak ´´Zaman ve Para Yönetimi´´ hususunu; sıfırdan başlangıçlar yapmaya karar verdiğiniz an itibariyle muhakkak irdelemeniz gerektiğini sizlerin bildiğinden de şüphe getirmediğinin farkında olarak yine de tavsiye ediyorum. Umarım her şey umduğunuz gibi olur. Muhakkak bir süre deneyimlenmesi gereken bir plan olduğu gerçeğine karşı çıkmayarak arkadaşlarımla birlikte bir kaç büyü saldırısı yapacağız.
Hepinize bol şans