Etik olup olmaması ayrı bir tartışma konusu. Olayın etik olup olmamasını uzun uzun konuşabiliriz. Ama burada bir ceza söz konusu. Örnek vermek gerekirse yalan söylemek , her elini vicdanına koyan bir insanın " kötü " olarak nitelendirebileği bir eylemdir. Ancak bunun cezası yoktur.therose yazdı: ↑19 Eyl 2019 07:17
Sözleşmelerde yazan maddeleri boş ver ve elini vicdanına koy. Kopya yaparak benim aylarca düşürmeye veya çıkartmaya çalıştığım materyallere sahip oluyorsun. Hata bile olsa o hatayı gidermek senin elindeyken sen benim veya onca insanın hakkına girmiş olmuyor musun? Bide hak arar gibi burada konu açıyor olmanız "Üzücü".
Ayrıca bir arkadaş neyi kuralına göre yapıyorlar demiş.
Her kural yazılı değildir ve adaletine inanmadığın yerde neden bulunuyorsun ? "Gülünç"
Her şeye bir cevabınız illa ki vardır fakat gerçekler tamamen bundan ibaret.
Yalandan " Var ya kanka şu senin arkadandan şöyle şöyle dedi " diyebilirsin. Doğru bir davranış değildir ancak bu adamı " Yalan söyledin sen diyerek müebbet hapis ile cezalandıramazsın. Yalan söyleyen adamın yaptığı etik olmayan bir harekettir. Cezası da toplum tarafından " sözüne itimat edilmeyerek " verilir.
" Her kural yazılı değildir. Hakim isterse bunu idam bile edebilir " düşüncesi oldukça yanlış bir düşüncedir. Kurallar yazılı olmak zorundadır , keyfiyete bırakırsan ne düzen ne de adalet sağlayabilirsin.
Bir başka örnek vermek gerekirse birkaç yıl önce büyük bir markanın sitesinde ( ismini vermemin forum kurallarına aykırı olduğunu düşünüyorum ) 1.000 TL ' lik bir kulaklığın fiyatının 49.99 TL olduğunu gördüm. Hemen 1 adet sipariş verdim. Siparişim onaylandı. Ben siparişi verdikten sonra da hemen kulaklığın fiyatını 999 TL yaptılar. Sizce bu firma bana kulaklığı yolladı mı ? Yoksa " Site hatasını kendi lehine kullanmak"tan dolayı önce hesabımı kapatıp sonra da hukuki süreç mi başlattılar?
Kulaklığı bana yolladılar. Üzerine bir de teşekkür maili attılar. Kulaklığın fiyatının yanlış yazıldığını , benim de stokta 50 adet göstermesine rağmen yalnızca 1 adet sipariş vermemden dolayı müteşekkir olduklarını belirtmişler. Üstüne üstlük 100 TL'lik de kupon tanımlamışlardı hesabıma.
Bakın bu büyüklük göstergesidir. Bu hareketlerinden dolayı benim bir numaralı alışveriş sitem bu site oldu. Çevremde de herkese tavsiye ettim. Büyük firmaların olaylara bakış açısı budur. Böyle de olması gerekir.
"Sen site hatasını kendi lehine kullandın " demediler. Burada benim davranışımın etik olup olmamasını tartışabiliriz. Bu fiyatı gördüğümde direkt destek birimine mesaj atabilir miydim? Atabilirdim evet. Daha doğru bir hareket miydi? Evet, bence de daha doğru bir hareketti. Ancak bu fiyattan sipariş vermem yanlış bir hareket mi? Hayır bence kesinlikle yanlış bir hareket değil. Bu sitenin sorumluluğu ilgili kişilere ait. Beni ilgilendiren, bağlayan bir durum değil.
Adamlar kulaklığı yollamayabilirler miydi? Evet tabii ki böyle bir hakları vardı. Yollamasalar ben bu durumu " rezillik " diye nitelendirmezdim.
Peki bu adamlar kulaklık siparişimi iptal edip , üzerine paramı da geri yollamazlarsa yaptıkları doğru olur muydu? Olmazdı , gidip 50 lira için de savcılığa gitmezdim. 50 lira yanlarına kar kalırdı. Ancak bir müşterisini kaybederlerdi.
Son olarakta bu adamlar kulaklığımı yollamayıp , paramı iade etmeselerdi ve üzerine bir de " site hatasını kendi lehine kullanmaktan dolayı hukuki süreç başlattıklarını " ifade etselerdi ne olurdu? Davalarında haklı mı olmuş olurlardı?
Birisi çıkıp " Yazılı kural olmayabilir ancak elinizi vicdanınıza koyun , 1.000 TL 'lik kulaklığı hatadan faydalanıp 49.99 TL ye sipariş vermişsin. Başka adam dişinden tırnağından arttırıp 1.000 TL verip alıyor , sen site hatasından faydalanıp 49.99 TL ye alıyorsun. Seni hapse atsalar bile haklılar " dese ne derece doğru olur ?
Sonuna kadar okuduysanız teşekkürlerimi sunuyorum. Uzun bir yazı oldu
Bu arada fikrimi de söyleyeyim. Doğru davranışın , kullanıcıları banlamak yerine kopyaladıkları metaryalleri belirleyip , eğer ticaret yapıp başkasına satmamışsa kopya metaryalleri silmek olduğunu düşünüyorum. Ardından da bir uyarı maili göndermek gerekirdi.
Ticaret yapıp başkasına sattıysa , mümkünse oyunu geri sararak tüm kullanıcılardan özür dilemeleri gerektiğini düşünüyorum.