KARAKÖY SUNUCUSU

Tüm İKV oyuncularının ortak paylaşım alanı
Kullanıcı avatarı
bloodyxknife
Acemi Savaşçı
Acemi Savaşçı

KARAKÖY SUNUCUSU

Mesaj gönderen bloodyxknife »

Bu sunucu kesinlikle 59 level olmamalı. Oyunu 39 döneminden beri oynuyordum. Kimse gelip emek vermiceksen eö oyna gibi sözler demesin zaten oyunu 2.5-3 senedir oynamıyorum. 3 sınıfta da full karakterim var hepsini de kendi emeğimle dizdim. Bu KARAKÖY sunucusu açılınca ne olacağını sanıyor ki herkes? Maximum seviyesine gelmiş bir oyunu sıfırlayıp olduğu gibi tekrar açmak çok saçma olur çünkü herkes oyunun bu zamanına kadar kademe kademe geldi. Karaköy ilk geldiğinde tılsımı olmayan yoktu, herkesin çarı ÇT itemleriyle diziliydi ve buna rağmen karaköyde dizilmek fazlasıyla zordu. Bütün sunucular sıfırlansa ve sunucu sayısı düşürülse bir yandan okey olur ama tek bir sunucuda onca insan hadi her şeyi geçtim, tılsımını yaptı bir şekilde karaköye girdi. Karaköydeki toplam (GBZ, BB, HAKİR, KOMİSER) 4 bossun yüzlerce insana yeteceğini düşünmek bile sağlıklı bir insanın düşüncesi olamaz. Hadi imkansız bir şekilde o bosslar yetti diyelim. Tılsımlar için holdeki madenler yeticek mi? Yeni bir sunucu açılacaksa değil karaköy; çemberlitaş bile olmamalı. Ejder asa ve migrat dönemindeki gibi yeni bir başlangıç yapmak en mantıklı seçenek olacak. Zaten sunucu KARAKÖY olarak açılırsa insanlara " emek vermeyeceksen eminönü sunucusunda oyna " diyenler emin olun ilk siz eödeki çarlarınıza gireceksiniz.
Kullanıcı avatarı
Suminat
Sahaf Yardımcısı
Sahaf Yardımcısı
Sunucu: Eminönü
Klan: Arzın Çocukları
Lonca: İttihad I Arz

Re: KARAKÖY SUNUCUSU

Mesaj gönderen Suminat »

bloodyxknife yazdı: 11 Tem 2024 01:07 Bu sunucu kesinlikle 59 level olmamalı. Oyunu 39 döneminden beri oynuyordum. Kimse gelip emek vermiceksen eö oyna gibi sözler demesin zaten oyunu 2.5-3 senedir oynamıyorum. 3 sınıfta da full karakterim var hepsini de kendi emeğimle dizdim. Bu KARAKÖY sunucusu açılınca ne olacağını sanıyor ki herkes? Maximum seviyesine gelmiş bir oyunu sıfırlayıp olduğu gibi tekrar açmak çok saçma olur çünkü herkes oyunun bu zamanına kadar kademe kademe geldi. Karaköy ilk geldiğinde tılsımı olmayan yoktu, herkesin çarı ÇT itemleriyle diziliydi ve buna rağmen karaköyde dizilmek fazlasıyla zordu. Bütün sunucular sıfırlansa ve sunucu sayısı düşürülse bir yandan okey olur ama tek bir sunucuda onca insan hadi her şeyi geçtim, tılsımını yaptı bir şekilde karaköye girdi. Karaköydeki toplam (GBZ, BB, HAKİR, KOMİSER) 4 bossun yüzlerce insana yeteceğini düşünmek bile sağlıklı bir insanın düşüncesi olamaz. Hadi imkansız bir şekilde o bosslar yetti diyelim. Tılsımlar için holdeki madenler yeticek mi? Yeni bir sunucu açılacaksa değil karaköy; çemberlitaş bile olmamalı. Ejder asa ve migrat dönemindeki gibi yeni bir başlangıç yapmak en mantıklı seçenek olacak. Zaten sunucu KARAKÖY olarak açılırsa insanlara " emek vermeyeceksen eminönü sunucusunda oyna " diyenler emin olun ilk siz eödeki çarlarınıza gireceksiniz.
Ne yaparsanız yapın, ne derseniz diyin..
Emek verilecek ve yeni sunucuda oynanacak. En az 5-6 ay bu sunucu ağzına kadar dolu olacak... Siz bunu engelleyemeyeceksiniz. Çok meraklıysanız %99 u kopya ile dizilmiş karakterlerinizle oyuna girip 30 dk boyunca deli danalar gibi balon-lodos sancak arası koşturun. Bu seçenek daha cazip gelenler bunu yapabilir. Emek verip oyunun gerçek zevkini alacak insanların sunucusu hakkında yorum yapmayın. Hele ki dediğiniz gibi oyunu bırakmış biriyseniz yazdığınız yazı sadece art niyeli bir yazıdır, eleştiri de değildir.
İttihad I Arz
Kullanıcı avatarı
Lighthouse
Işık Hanım'ın Elemanı
Işık Hanım'ın Elemanı
Sunucu: Karaköy
Lonca: Brothership Of Nobility
Discord: recthaltouche

Mesaj gönderen Lighthouse »

bloodyxknife yazdı: 11 Tem 2024 01:07 Bu sunucu kesinlikle 59 level olmamalı. Oyunu 39 döneminden beri oynuyordum. Kimse gelip emek vermiceksen eö oyna gibi sözler demesin zaten oyunu 2.5-3 senedir oynamıyorum. 3 sınıfta da full karakterim var hepsini de kendi emeğimle dizdim. Bu KARAKÖY sunucusu açılınca ne olacağını sanıyor ki herkes? Maximum seviyesine gelmiş bir oyunu sıfırlayıp olduğu gibi tekrar açmak çok saçma olur çünkü herkes oyunun bu zamanına kadar kademe kademe geldi. Karaköy ilk geldiğinde tılsımı olmayan yoktu, herkesin çarı ÇT itemleriyle diziliydi ve buna rağmen karaköyde dizilmek fazlasıyla zordu. Bütün sunucular sıfırlansa ve sunucu sayısı düşürülse bir yandan okey olur ama tek bir sunucuda onca insan hadi her şeyi geçtim, tılsımını yaptı bir şekilde karaköye girdi. Karaköydeki toplam (GBZ, BB, HAKİR, KOMİSER) 4 bossun yüzlerce insana yeteceğini düşünmek bile sağlıklı bir insanın düşüncesi olamaz. Hadi imkansız bir şekilde o bosslar yetti diyelim. Tılsımlar için holdeki madenler yeticek mi? Yeni bir sunucu açılacaksa değil karaköy; çemberlitaş bile olmamalı. Ejder asa ve migrat dönemindeki gibi yeni bir başlangıç yapmak en mantıklı seçenek olacak. Zaten sunucu KARAKÖY olarak açılırsa insanlara " emek vermeyeceksen eminönü sunucusunda oyna " diyenler emin olun ilk siz eödeki çarlarınıza gireceksiniz.
Verdiğin maksimum emek kopya madenleri 2,3 reçete karşılığında satın almaktır. Yırtık dona dönebilirsin :blush:
2009 - 2012 Beyazköşk
2012 - 2017 Kuklacı
2017 - 2024 Eminönü
2024 Karaköy
Kullanıcı avatarı
Parlementxx
Hızlı Koşan
Hızlı Koşan
Klan: Arzın Çocukları
Discord: parlooo.

Mesaj gönderen Parlementxx »

Yeni forum hesabı , yeni sunucu hakkında kötüleyen sözler oyuncuyu eski sunucusunda oynamaya çalıştıran sözler. 2milyar364bin128 mikroçipinle sunucunda sana başarılar.Ben karaköy anketinde bile tüm itemler üretilsin kısmına oy verdim.Keşke elinde olsada Orti item drop oranlarını dahada düşürebilse.
Resim
Kullanıcı avatarı
hattihumayun
Sahaf Yardımcısı
Sahaf Yardımcısı
Sunucu: Anka

Mesaj gönderen hattihumayun »

Suminat yazdı: 11 Tem 2024 13:21 Çok meraklıysanız %99 u kopya ile dizilmiş karakterlerinizle oyuna girip 30 dk boyunca deli danalar gibi balon-lodos sancak arası koşturun. Bu seçenek daha cazip gelenler bunu yapabilir.
hocam kendinle çelişiyorsun , yeni sunucuda da belki 1 yıl belki 2 yıl sonra elbet 59 olacaksın setlerini tamamlayıp klan savaşına hazır hâle geleceksin o zaman senin de bahsettiğin şekilde ' deli danalar ' gibi sancak-balon arası koşturmayacak mısın sadece soruyorum :D

59 olup setlerini tamamlayıp halime teyzenin orada şarapçının orada savaşmayacaksın herhalde , doğal olarak tüm oyuncuların ağırlıklı bulunduğu karaköy'de sancak-balon arası koşturacak savaşacaksın ,

2-3 yıl sonra setleri fulleyip savaşmaya başlayınca bu mesajı alıntıla yaz bakalım , merak ettim yeni sunucuda herkes 59 olduktan sonra savaşlar nerede dönecek , herhalde sen inside bilgi duyum almışsın o zamana kadar yeni pk PvP haritası eklenecek orada savaşacaklar :grin:
Kullanıcı avatarı
afaik61
İskele Babası
İskele Babası
Lonca: Ghosts of Anatolia
Discord: Axcos

Mesaj gönderen afaik61 »

Arkadaşlar iki düşünce de kendince doğru argümanlar sunuyor ancak kırıcı yorumlardan ziyade yapıcı ve sağlam temelli argümanlara dayanmamız hepimiz için sağlıklı bir iletişim sağlayacaktır. Yeni sunucu açılmamasını hatta o sunucuda karakter kasmaktan çekinen oyuncu arkadaşlarımızı anlıyorum. Oyunun ilk zamanından bu yana her gelen genişleme paketlerinde bir önceki sürümden kalan maksimum eşyalar ile oynadık ve yeni açılan sunucuda sıfırdan başlamak aşırı korkutucu bir olay. Bu tarz düşüncede olan arkadaşların kafasında olan soru "Nasıl bir dengeleme politikası işlenecek?" şeklinde yorumladım ki aşağı yukarı ben de bu soruyu sürekli soruyor, kendimce çözümler üretmeye çalışıyorum. Ancak diğer bir bakış açısından bakarsak yeni açılan sunucu diğer sunucularda olduğu gibi ekosistemsel gelişime uğrayacak ve uzun periyotta gelişecek. Bu fikrin düşüncesi bile mutluluktan çıldırmama ve oyunu yeni bir heyecanla oynamama yetecek gibi duruyor. Tekrar geri dönelim, yeni sunucu istemeyen oyuncu arkadaşlarımızın fikrini biraz daha irdelemek ve bu konuda bir takım yorum yapmak istiyorum.

Eski sunucularda insanlar karakterleri tamamen dizdikten sonra yapacakları bir şey kalmıyor ve yeni hesap kasıyordu. Yeni kasılan hesapları da tamamen dizdikten sonra aynı döngü içerisine giriyor ya da klan savaşlarına giriyordu. Oyun belli bir süreden sonra sonsuz döngü içerisine giriyor ki bu hepimizin yalanlamayacağı bir olgudur. Bu döngü içerisinde ezilmektense yeni ve sıfır bir sunucuda oynamak uzun süreli bir çizgide ilerlemek, döngüyü sıfırdan başlatmak ve yeni heyecanlara yelken açmak gibi değil midir? Bu düşünceye delicesine sarılan bir ben olamam herhalde...

Günün sonunda elbet bir dengelem olacaktır. Tüm genişleme paketlerini hiçbir oyun içi piyasa olmadan sıfırdan tamamlamaya çalışacağız. Açıkçası bu çok güzel bir rekabet. Bu rekabet içerisinde kuvvetle muhtemel olarak açık ve grup bölgelerinde hasar düzenlemesi yapılacağı kanaatindeyim. Hatırlarsınız ki Karaköy genişleme paketi çıktığında Çemberlitaş ve grup bölgelerinde hasar düzenlemesine gidildi ki bu bölgeler son seviye oyuncular için oyun bahçesine dönüşmesin.

Sonuca gelirsek; geriye kalan oyun yönetiminin bu ince detaylar hakkında gerekli aksiyonu alacağı kanaatindeyim. Bu düşüncemi de oyuna yakın zamanda yapılan küçük de olsa geliştirmelere dayandırıyorum. Gerçekçi olursak bu düşüncemi hiçbir argümana dayandırmadan da talep etme hakkına sahibim/sahibiz. Çünkü bu oyun hepimizin oyunu. Bizim geçmişimiz, geleceğimiz... Taleplerimiz ve tartışmalarımız ne kadar etkili bir iletişimle olursa düşüncelerimiz o kadar değerlendirme konusu olur. Bu yazıyı buraya kadar okuyan ve fikir beyan herkese teşekkür ederim.

İyi forumlar!
Kullanıcı avatarı
Vezirx27
Antrepo Bekçisi
Antrepo Bekçisi
Sunucu: Teşkilat
Klan: Lodos
Lonca: <LIL>

Mesaj gönderen Vezirx27 »

afaik61 yazdı: 11 Tem 2024 15:31 Arkadaşlar iki düşünce de kendince doğru argümanlar sunuyor ancak kırıcı yorumlardan ziyade yapıcı ve sağlam temelli argümanlara dayanmamız hepimiz için sağlıklı bir iletişim sağlayacaktır. Yeni sunucu açılmamasını hatta o sunucuda karakter kasmaktan çekinen oyuncu arkadaşlarımızı anlıyorum. Oyunun ilk zamanından bu yana her gelen genişleme paketlerinde bir önceki sürümden kalan maksimum eşyalar ile oynadık ve yeni açılan sunucuda sıfırdan başlamak aşırı korkutucu bir olay. Bu tarz düşüncede olan arkadaşların kafasında olan soru "Nasıl bir dengeleme politikası işlenecek?" şeklinde yorumladım ki aşağı yukarı ben de bu soruyu sürekli soruyor, kendimce çözümler üretmeye çalışıyorum. Ancak diğer bir bakış açısından bakarsak yeni açılan sunucu diğer sunucularda olduğu gibi ekosistemsel gelişime uğrayacak ve uzun periyotta gelişecek. Bu fikrin düşüncesi bile mutluluktan çıldırmama ve oyunu yeni bir heyecanla oynamama yetecek gibi duruyor. Tekrar geri dönelim, yeni sunucu istemeyen oyuncu arkadaşlarımızın fikrini biraz daha irdelemek ve bu konuda bir takım yorum yapmak istiyorum.

Eski sunucularda insanlar karakterleri tamamen dizdikten sonra yapacakları bir şey kalmıyor ve yeni hesap kasıyordu. Yeni kasılan hesapları da tamamen dizdikten sonra aynı döngü içerisine giriyor ya da klan savaşlarına giriyordu. Oyun belli bir süreden sonra sonsuz döngü içerisine giriyor ki bu hepimizin yalanlamayacağı bir olgudur. Bu döngü içerisinde ezilmektense yeni ve sıfır bir sunucuda oynamak uzun süreli bir çizgide ilerlemek, döngüyü sıfırdan başlatmak ve yeni heyecanlara yelken açmak gibi değil midir? Bu düşünceye delicesine sarılan bir ben olamam herhalde...

Günün sonunda elbet bir dengelem olacaktır. Tüm genişleme paketlerini hiçbir oyun içi piyasa olmadan sıfırdan tamamlamaya çalışacağız. Açıkçası bu çok güzel bir rekabet. Bu rekabet içerisinde kuvvetle muhtemel olarak açık ve grup bölgelerinde hasar düzenlemesi yapılacağı kanaatindeyim. Hatırlarsınız ki Karaköy genişleme paketi çıktığında Çemberlitaş ve grup bölgelerinde hasar düzenlemesine gidildi ki bu bölgeler son seviye oyuncular için oyun bahçesine dönüşmesin.

Sonuca gelirsek; geriye kalan oyun yönetiminin bu ince detaylar hakkında gerekli aksiyonu alacağı kanaatindeyim. Bu düşüncemi de oyuna yakın zamanda yapılan küçük de olsa geliştirmelere dayandırıyorum. Gerçekçi olursak bu düşüncemi hiçbir argümana dayandırmadan da talep etme hakkına sahibim/sahibiz. Çünkü bu oyun hepimizin oyunu. Bizim geçmişimiz, geleceğimiz... Taleplerimiz ve tartışmalarımız ne kadar etkili bir iletişimle olursa düşüncelerimiz o kadar değerlendirme konusu olur. Bu yazıyı buraya kadar okuyan ve fikir beyan herkese teşekkür ederim.

İyi forumlar!
Bir çok konuda oyuncular olarak haklıyız herkesin tek bir düşüncesi var oyunun en iyi şekilde biz oyunculara sunulması, bu zamana kadar bir çok farklı türte online oyun oynamış biri olarak veyahut çok sağlam grafiklere sahip oyunlar oynamış biri olarak tabikide İKV’nin yeri bir oyundan daha ötesi olmuştur her zaman bu duyguyu ve tecrübeleri yaşayan benim gibi bir çok oyuncu vardır ve şuan herkes oyunun mevcut durumda güzel olması için fikirlerimizi sunuyoruz. Ben bu sunucuya her halükarda oynıcam ama tek temennim uzun soluklu olması için bazı faktörlerin daha iyi koşullarda olmasını istiyorum/istiyoruz. Tabiki bu sunucu her anlamıyla istediğimiz gibi olsada buda biticek günün birinde herkes fullenicek ve amacımız yine kalmayacak ama bu süreç 2 seneden aşağı süreceğini düşünmüyorum bu aradaki oynanıi zamanı bile yıllar sonra tekrar yaşayacağımız tecrübeleri düşünmek bile heyecan verici. Kesinlikle oyunun mevcut durumda yapımı diğer önerilere nazaran daha kolay ve çözeceği sorunlar çok fazla olan itemlerin level artmasından dolayı hasar düşmesini önlemek olacaktır. Bu konuyu desteklemeliyiz diye düşünüyorum. Derindeki sırdan sonra gelmişti hasar düşüsü yanlış hatırlamıyorsam. Bu olayın oyuna olan artılarını kafanızda düşünürseniz beraberinde bir çok güzelliği getirecektir. Ejder asanın, ecel getirenin üretilmesinin hala anlamlı olması gibi sığınak migrat atmanın hala mantıklı olması gibi bir çok oyuncunun hala çemberli taş itemleriyle durması gibi maraton adam itemlerin ve gözlüklerin hala kullanılmaya devam etmesi gibi çok güzel şeyler yaşanıcak ve bu oyunun ömrünün dahada uzatıcağını düşünüyorum çünkü oyuncuların tek amacı karaköye girip fullenmek olmayacak finalde bu yapılacak fakat karaköy öncesinde farklı amaçlara itecek oyuncuları buda daha önceki konuda dediğim gibi bölgesel yığınlaşmayı azaltıcak. Diğer çözüm önerilenden daha kolay olacağını düşünüyorum. Bu durum yapılırsa eğer karaköy bölgesinde level alımından dolay yaşanan hasar kaybını önlemek için alternetif olarak sunulan asaların silahlarında oyundan kaldırılması gerektiğinide düşünüyorum. Oyun zor olsun uzun sürsün be
Kullanıcı avatarı
bloodyxknife
Acemi Savaşçı
Acemi Savaşçı

Forum hesabım 4 yıllık olması lazım. Oyunu oynadığım süreçte forum hesabı açma gereği duymadım. Bütün çarlarımı kendim dizdim bu oyunda 1 kere bile kopya yapmadım ama bunu sana kanıtlamak zorunda değilim :)
Kullanıcı avatarı
bloodyxknife
Acemi Savaşçı
Acemi Savaşçı

Lighthouse yazdı: 11 Tem 2024 13:48
Verdiğin maksimum emek kopya madenleri 2,3 reçete karşılığında satın almaktır. Yırtık dona dönebilirsin :blush:
Senin bu konuşma tavrınla bu oyuna yeni başlayan insanlar bile senin gibileri görünce oyunu bırakmak için yeterli sebebi bulacaktır. 2,3 reçete dediğin şeyleri düşürürken bile emek veriyor insanlar. Bu reçeteleri düşürüp madenlerle takaslamak gayet mantıklı bir şey. Ama ben reçete takaslayıp maden alan birisi değilim. Loncamla beraber deli gibi oynadık zamanında. Sabah akşam demeden boss kestik hatta bunun için Anka sunucusunda oynuyorduk.
Kullanıcı avatarı
afaik61
İskele Babası
İskele Babası
Lonca: Ghosts of Anatolia
Discord: Axcos

Mesaj gönderen afaik61 »

Vezirx27 yazdı: 11 Tem 2024 16:06
afaik61 yazdı: 11 Tem 2024 15:31 Arkadaşlar iki düşünce de kendince doğru argümanlar sunuyor ancak kırıcı yorumlardan ziyade yapıcı ve sağlam temelli argümanlara dayanmamız hepimiz için sağlıklı bir iletişim sağlayacaktır. Yeni sunucu açılmamasını hatta o sunucuda karakter kasmaktan ...
Bir çok konuda oyuncular olarak haklıyız herkesin tek bir düşüncesi var oyunun en iyi şekilde biz oyunculara sunulması, bu zamana kadar bir çok farklı türte online oyun oynamış biri olarak veyahut çok sağlam grafiklere sahip oyunlar oynamış biri olarak tabikide İKV’nin yeri bir oyundan daha ötesi olmuştur her zaman bu duyguyu ve tecrübeleri yaşayan benim gibi bir çok oyuncu vardır ve şuan herkes oyunun mevcut durumda güzel olması için fikirlerimizi sunuyoruz. Ben bu sunucuya her halükarda oynıcam ...
Cevabınız için teşekkürler. Yapmış olduğunuz söylemlerin büyük bir çoğunluğuna katılıyorum. Katılmadığım kısımları da anlıyor, mantık çerçevesine oturtuyor ve saygı duyuyorum. Müsadenizle katılmadığım kısımlar hakkında bir iki yorum yapmak isterim. Bu şekilde fikir alışverişi yapmanın hem orta yolu bulmakta hem de yönetim ekibine ilham kaynağı olmakta büyük önemi olduğu taraftarıyım. Öncelikle şu yorumdan başlamak isterim.
Vezirx27 yazdı: 11 Tem 2024 16:06 ...Ejder asanın, ecel getirenin üretilmesinin hala anlamlı olması gibi sığınak migrat atmanın hala mantıklı olması gibi bir çok oyuncunun hala çemberli taş itemleriyle durması gibi maraton adam itemlerin ve gözlüklerin hala kullanılmaya devam etmesi gibi çok güzel şeyler yaşanıcak ve bu oyunun ömrünün dahada uzatıcağını düşünüyorum çünkü oyuncuların tek amacı karaköye girip fullenmek olmayacak finalde bu yapılacak fakat karaköy öncesinde farklı amaçlara itecek oyuncuları buda daha önceki konuda dediğim gibi bölgesel yığınlaşmayı azaltıcak. Diğer çözüm önerilenden daha kolay olacağını düşünüyorum. Bu durum yapılırsa eğer karaköy bölgesinde level alımından dolay yaşanan hasar kaybını önlemek için alternetif olarak sunulan asaların silahlarında oyundan kaldırılması gerektiğinide düşünüyorum. ...
Yorumunuzu kırpmamdaki sebep değinmek istediğim noktadaki anlamın havada kalmamasından dolayıdır. Lütfen yanlış anlaşılmasın. Eşya ve oyuncu arasındaki seviye farkından kaynaklanan efsun ve güçlendirmelerin azalmasından bahsettiğiniz kısıma kesinlikle katılıyorum ancak katılmak isteyip de katılamadığım bir nokta olan Karaköy eşyalarında Çemberlitaş alternatifi eşyaların oyundan kaldırılması kısmı oldu. Hem oyun matematiği hem de mantık olarak baktığımızda efsun oranlarındaki fark oyun içerisindeki metanın değiştirilebilir ya da çeşitlendirilebilir olmasına olanak sağlayacak bir pozisyonda olduğunu düşünüyorum. Ayrıca herkes Çemberlitaş eşyalarını hızlıca toparlayamadığı gibi gerektiğinde eksik eşyalar yerine Karaköy eşyalarını kullanması karakterin sürdürülebilirliğine destek sağlıyor olduğu kanaatindeyim. Herhangi bir eşyanın oyundan kaldırılması ya da eklenmesi konusunda yorum yapmaktan kaçınıyorum. Çünkü bu safhaya gelene kadar bence asıl tartışmamız gereken konunun efsun oranları olduğu kanaatindeyim. Güzel bir matematiksel çalışma ile benzer eşyalar arasında aynı zamanda diğer sınıflar arasında oranlama yapılarak güzel bir algoritma ile şahane bir denge kurulabileceği taraftarıyım.

“Genel Etkileşim” sayfasına dön