ERG ENERJİSİ VE KULLANIMI

ERG VE CGS DİZGESİ NEDİR?
CGS Dizgesi,
Uzunluk: Santimetre (cm)
Kütle: Gram (g)
Zaman: Saniye (sn)
Olarak alınan bir birim sistemidir. Metrik sistem içerisinde yer alır.Bu dizge içerisinde Enerji/İş birimi olarak “ERG(Energy)” esas alınır. Bu birim uluslar arası birimde ise “JOULE” dür.
1 ERG: 10^-7 Joule’dür.
CGS Dizgesinde hareket edersek, Elektrik yükü, momentum, açısal kuantum momentum hızı, sıcaklık, basınç, spektrumal hız, iş, kuvvet enerjilerinin indüklenmiş hali ile kullanılabilir bir enerji elde edilir.
ERG, FOTOSENTEZ VE ÇEMBERLİTAŞ
Engelman Deneyi: Engelman deneyine göre bitkilerde klorofil A ve klorofil B’nin en yüksek ışık absorbsiyonu kırmızı ve mor ışık altında olmaktadır.

Bildiğimiz gibi Çemberlitaş bölgesinde birçok devasa bitki bulunmaktadır.Bu bitkilerin üzerinde hem Aerob hem Anaerob bakteriler bulunmaktadır. Bu bitkilerin aşırı derecede büyümesinin sebebi, ERG enerjisinin mor ışık ve optimum noktasına sabit sıcaklıkta, yüksek basınç yaymasıdır.
Bu bitkilerin üzerindeki Aerob bakteri sayısı Anaerob bakterilere göre daha azdır.Bu yüzden birinci bölgede bile makineler daha fazla kullanılmıştır.Makinelerin yaydığı CO2 Anaerob bakterilerin çoğalmasına, yaşamasına yardımcı olmuştur.Bitkilerin Fotosentez yapması için CO2’e ihtiyacı vardır.Bu bitkiler gerekli olan CO2’i bu makinelerden elde etmiştir.Bu da gelişmelerine yardımcı olmuştur.Tabii burada açılan santrali'de unutmamak lazım.CO2'in büyük bir kısmını oluşturmuştur.

ERG, RADYASYON ve CANLI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
RAD (Radyasyon Absorbsiyonu Dozu), herhangi bir maddenin 1gr’ında 100ERG’lik enerji depolanmasına denir.
GRAY: Işınlanan maddenin 1 kg’ına 1 joule’lük enerji veren radyasyon miktarıdır.
Birim kütle başına depolanan enerjinin ölçüsüdür.
1 RAD=100 erg/g
(1 rad=0.01 Gy=1 centigray cGy)
1 Gy =1 joule/kg
( 1 Gray=100 rad )
BDB (Biyolojik Doz Birimi), Radyasyonun canlı dokularda soğurulan miktarıdır.
Gaffar Bey, yaptığı çalışmalar sonucu ERG enerjisinin, BDB,RAD ve GY miktarını ölçmüş, bu miktarları belirli bir ısı ve basınç seviyesinde sabitleyip kullanmıştır.ERG enerjisinin içerisinde bulunan yüksek radyasyon beyinin içerisindeki korteks, raphe çekirdeği ve optik sinirleri doğrudan etkiler.Optik sinirler ve raphe çekirdeği 483/268 radyasyon basıncını geçerse zarar görüp uzun süreli halüsinasyon veya şizofreniye yol açar.
Düşünen Adam ERG enerjisini ve sinirsel hastalığı yada tabiri caizse deliliği şu sözlerle açıklamıştır:
Saf enerji yavaş yavaş yayılır vücuduna
Bütün kan beyninde toplanır
Tek bir şeye takılır kafan
O esnada silkinmezsen gerisi gelir
“Yabana benzersin dışarıdan”
Kimse sana bir şey yapamaz artık
Her şey yanında küçülür
Değersizleşir
Sığınak Bölgesindeki delilerin saldırmasının sebebi de budur.

Peki Çemberlitaştaki Adam,Kadın,İşçi,Çocuk vesaire ERG’den etkilenmemelerinin sebebi nedir? Çemberlitaşta hangi karakter ile konuşursanız konuşun Gaffar Bey’i över.Çünkü Gaffar Bey onlara ERG’e karşı bağışıklık kazandırmıştır.Gaffar Bey çok zeki bir adam olduğu için ve savaşının masum insanlar için değil kendi savaşı olduğunu bildiği için onlara zarar vermemiştir.
HAZIRLAYANLAR
TATAR
(Moskova Üniversitesi Kimya Mühendisliği)
Katyusha
(Moskova Üniversitesi Biyo Mühendislik)
RafaellaCARRA
(Lancaster Üniversitesi Enerji Mühendisliği)
IfWeBelieve
(Taras Shevchenko Üniversitesi Psikoloji)
Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve öğretim üyelerimize teşekkür ederiz
(Moskova Üniversitesi Kimya Mühendisliği)
Katyusha
(Moskova Üniversitesi Biyo Mühendislik)
RafaellaCARRA
(Lancaster Üniversitesi Enerji Mühendisliği)
IfWeBelieve
(Taras Shevchenko Üniversitesi Psikoloji)
Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve öğretim üyelerimize teşekkür ederiz