dreamtr yazdı:Selam olsun dostlara özellikle İhsanıma cok cok selam eyleyin benden sevgiyle saglıcakla kalın...
Aleykümselm. Eyvallah kardeşim.
dreamtr yazdı:Selam olsun dostlara özellikle İhsanıma cok cok selam eyleyin benden sevgiyle saglıcakla kalın...
Kırım sürgünü (18 Mayıs 1944) ile Kırım Tatarları doğu sibirya (novosbirsk) , leningrad , volgograd gibi rusyanın moskovaya en uzak şehirlerine sürgün edilmiştir.Bu sürgünden önce Josef Stalin tarafından 14.340 Tatar katledilmiştir.Bunun sürgün diil soykırım olduğunu üstüne basa basa söylüyorum.Kırım Özerk Cumhuriyetinin coğrafi yeri şu anda UKraynadır..ustax66 yazdı:TATARİSTAN TÜRK CUMHURİYETİ
Tataristan Cumhuriyeti (Tatarca: Tatarstan Respublikası; Rusça: Респу́блика Татарста́н), 30 Ağustos 1990 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak, bağımsızlığı Rusya tarafından kabul edilmeyen Rusya Federasyonu’na bağlı Türki bir cumhuriyettir. 3.780.000 nüfusu olan petrol ve maden zengini, bir Türk ülkedir.
6. yüzyılda Hazar Türkleri tarafından kurulmuş Hazar İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla batıya ve kuzeye göç eden Kıpçak boyuna dahil bir Türk kavmi olan Bulgarlar Kağan Asparuk komutasında batıya giderek bugünkü Bulgaristan'ın temelini atarak Tuna Nehri havzasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nu, kuzeye giden Bulgarlar ise Volga Bulgarya devletini kurmuşlardır. Bu iki devleti kuran Türklerin ataları bugünkü Tatarlar ve Çuvaşlar sayılmaktadır. Tataristan bölgesi 1922 yılına kadar Bulgaristan olarak anılmaktaydı. Kazan Tatarları Tataristan'ın isminin Bulgaristan veya Bulgaria olarak değiştirilmesini, kendilerinin Volga Bulgarları olarak anılmasını savunmakta ve Bulgarism akımını desteklemektedirler.
Tataristan Adı
Tataristan devletinin adına kaynaklık eden “Tatar” adını, tarihte asıl meşhur eden Altın Orda Devleti olmasına rağmen, bu ad, komşuları (bilhassa Ruslar) tarafından ve eski, batılı yazarlar tarafından, bazen Asya’daki bütün Türkleri adlandırmak üzere kullanılmıştır. İşte bu devletin yıkılması ile ortaya çıkan hanlıklar da (Kazan, Kırım, Kasım, Astrahan, Nogay, Sibir hanlıkları) Avrupalılar ve Ruslar tarafından, genellikle Tatar hanlıkları olarak bilinse de, bu bölgedeki Türkler, bu adı, ancak 19. asır sonunda kullanmaya başlamışlardır
Tataristan Cumhuriyeti, Doğu Avrupa’da, Çulman ile İdil (İtil, Volga) nehrinin birleştiği yerde bulunmaktadır.
Ülke, İdil Nehri (Tatar Türkçesi: İdél) havzasının orta kesiminde yer almaktadır. Moskova'nın yaklaşık 800 kilometre doğusunda, 68 bin kilometrekare büyüklüğünde, İdil ile Çulman nehirlerinin birleştiği noktanın çevresinde yer alır.
13. yüzyılda Moğol istilasından sonra bölgede Altın Orda Devleti’nin hâkimiyeti kuruldu. On altıncı asrın hemen başında Altın Orda Devleti yıkıldı ve hâkim olduğu bölgelerde Kazan, Kırım, Kasım, Astrahan, Sibir hanlıkları ve bağımsız Nogay Uruğları ortaya çıktı. Uzun mücadelelerden sonra Ruslar, Kazan Hanlığı’nı yıkarak bölgeye hâkim oldular (13 Ekim 1552). 1552 tarihi başta Tatar Türkleri olmak üzere, Kuzey Türkleri için önemli bir tarihtir. Bu tarihten sonra evre evre Rusların doğuya doğru ilerleme hareketleri sistematik bir şekilde devam etmiştir. 1552'de Kazan'ın düşmesiyle başlayan Rus yayılması 1885'te Batı Türkistan'ın işgaliyle tamamlanmıştır
1917 İhtilali
1917 İhtilali Rusya'da çarlığın devrilmesine ve geniş politik faaliyetlere sebep oldu. Bütün Rusya Müslümanlarının İttifakı toplandı ve ilk defa çarın tayin etmediği bir müftü seçildi. 1917 Haziran ayında Kazan'da toplanan kurultaydaysa “İç Rusya ve Sibirya Müslüman Türk-Tatarlarının” medeni muhtariyeti ilan edildi. Ardından 120 kişilik Millet Meclisi için seçimler yapıldı. Bu meclis 29 Kasım 1917'de İdil Ural Devleti projesini ilan etti. Bu devlet 1918'de Bolşevikler tarafından ortadan kaldırıldı.
İhtilalden sonra, diğer bazı alanlarda olduğu gibi Tatar yazılı kültürü de kan kaybetmeye başlar. Millî bağımsızlık duygusuyla yazdıkları eserlerle halkı aydınlatmayı amaçlayan ve ihtilali tasvip etmeyen Ayaz İshaki, Sadri Maksudi Arsal, Abdullah Battal Taymas, F. Tuktar gibi aydınlar ülkelerinden göçmeye mecbur kalırlar. Bu durum Tataristan’da birçok alanı etkileyecek büyük kayıplar doğuracaktır.
Bolşevikler Tatar-Başkurt ÖSSC'ni kurduklarını açıkladılar. 23 Mart 1919'da Başkurt, 27 Mayıs 1920'de de Tatar ÖSSC kuruldu. Böylece Tatar-Başkurt ÖSSC'nin yerine iki ufak muhtar cumhuriyetin kurulması bölgede Türk birliğinin parçalanmasına sebep oldu.
Bugünkü Tataristan
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılması sürecinde, 30 Ağustos 1990'da Tataristan da, tam siyasî bağımsızlığını ilan etti. Rusya'dan ayrılma niyetini bildirince, Rusya Parlamentosu buna ret cevabı verdi. Bu bağımsızlık hâlen hiçbir devlet tarafından tanınmamıştır. Ülke, Rusya Federasyonu içerisinde Tataristan Cumhuriyeti olarak bulunmaktadır.
1992 yılında ülkede referandum ile yeni anayasa oylanmış ve % 62 kabul oyu ile kabul edilmiştir. 15 Şubat 1994 tarihinde Tataristan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında kurumların konu ve yetkilerinin sınırlandırılmasına dair antlaşma imzalanmıştır
Kusuruma bakmayın yine Loncanızın iç işlerine karışacağım ama , sizlerde Yusuf ve Emre kardeşlerimde sevdiğim kişilersiniz.Problem ne ise , giderme yoluna gidelim , bu ayrılık olmasın.YusufATMACA yazdı:Selamlar kolay gelsin,
Kimilerinin "Börteçine Loncası" kimilerininde "Börteçine ailesi" olan bu ekip ile başladım Tılsım Sunucusu macerama. 1,5 seneyi aşkın süredir Tılsım Sunucusunda oynamaktayım buna müteakiben Börteçine Loncasında da. Ancak gelişen bu olaylar , loncaya ihanet eden kişi (!) beni derinden yaraladı. Güven kalmadığını anladım.. Loncaya ihanet konusuna fazla değinmeyeceğim ancak şunu söyliyim ki : bu ekipte 1 tane değil 1'den fazla ekibe/aileye ihanet eden üye var. Emre (BörteçnexILouSsI) ile Börteçine ekibinden ayrılıyoruz..Fakat halâ sizler benim abim,ablam,kardeşlerimsiniz. Bir yardıma muhtaç olduğunuz an yanınızdayım..
Saygılarım ve Sevgilerimle,
Yusuf ATMACA.
YUSUF dikkat et o laflar altında ezilme bir olayı tam bilmeden tam anlamdan bir kişinin sözüne bakarak bu işi yapıyorsan durduğuna yazık ... Ha çıkmanız beni zerre etkilemez Bu yola Başlarken Biz 3 Kişiydik Siz yoktunuz ..Ama Yusuf Yıllardır Abim Dediğin adama böyle kelimler kullnamak adamlığa yaraşmaz seni tanıyamamşım Söylicek Söz Bulamıyorum !YusufATMACA yazdı:Selamlar kolay gelsin,
Kimilerinin "Börteçine Loncası" kimilerininde "Börteçine ailesi" olan bu ekip ile başladım Tılsım Sunucusu macerama. 1,5 seneyi aşkın süredir Tılsım Sunucusunda oynamaktayım buna müteakiben Börteçine Loncasında da. Ancak gelişen bu olaylar , loncaya ihanet eden kişi (!) beni derinden yaraladı. Güven kalmadığını anladım.. Loncaya ihanet konusuna fazla değinmeyeceğim ancak şunu söyliyim ki : bu ekipte 1 tane değil 1'den fazla ekibe/aileye ihanet eden üye var. Emre (BörteçnexILouSsI) ile Börteçine ekibinden ayrılıyoruz..Fakat halâ sizler benim abim,ablam,kardeşlerimsiniz. Bir yardıma muhtaç olduğunuz an yanınızdayım..
Saygılarım ve Sevgilerimle,
Yusuf ATMACA.