Ha birde unutmadan ekliyeyim.Şuan oyunda kullanılan en büyük hile grup bölgelerinde.Nasılmı oluyor onu bana değil Her çarına arka arkaya zırh düşürüp sonrada bu neki 15 arkadaşa da zırh düşürdüm diyen Eminönü sunucusundan
Ceza arkadaşımıza sorun söylediğim herşeyi sanki büyük bir marifetmiş gibi anlatıyor buyrun link: viewtopic.php?f=4&t=41154 konunun ilerleyen sayfalarınada iyi bakın son sayfalara doğru itiraf ediyor herkeze zırh düşürdüğünü.
Daha ne denir...
Hile gerekli, Bize hile gerekli değilmi ??
Re: Hile gerekli, Bize hile gerekli değilmi ??
Sabırlı insanın öfkesinden kork
Bacon
Bacon
ellerine sağlık çok güzel yazmışsın kesinlikle haklısın.
Üzgünüm fakat şu anda aramayı kullanamazsınız. Birkaç dakika içinde tekrar deneyiniz.
- Canceazi
- Kadim Hidra Avcısı
- Sunucu: Meran
- Klan: Arzın Çocukları
- Lonca: #direngezi
Kesinliklikle bir an bile gözümü ayıramadan tamamen okudum. Oyuna yeni başlayan bir insan emek edip bence şaheser üretebilecek durumda olmalı neyse bunun üstüne konuşulur ama konuşmaya gerek yok. Ben bu oyunda 2yıldan biraz daha fazla süredir varım. Merana tam 1 ocak 2009 günü başladım yılbaşı gecesi yeşil örümcek kesiyordum
Neyse kardeşim çok güzel yazmışsın ellerine sağlık bu arada bono hilesini yapamadığım için içim gitti
hoş oyunda eski olsamda bu hileyi yapacak arkadaş ve parayı nerden bulurdum ki 

Colorado - Magicem - BeoWulfxBaNDeRaS - MeGaxPeaRSoN

Efendim şimdi bu yorumu atarken Bilskirnir stemmen fra taarnet dinliyorum ama.. Fenaa !!
Neyse konumuza geçelim.. öncelikle hepinize teşekkür ediyorum çünkü okuyup anlayanlar gerekli cevabı yazmışlar + çok mutlu oldumki kendi görüşlerinide yazmışlar.. teşekkür ediyorum bu konunun doğruluğunu size şimdi ispat ediyorum..
Forumda çook saçmaladım çok yazdım doğru yanlış yazdık bi şeyler.. yanlış yazılarımı yanlış düşüncelerimi oyunun duvar zihniyetini taşıyan sayın değerli yönetici arkadaşlarımız gelip düzelttiler.. görüşlerini sundular, bunu gördüm ben.. fakat şöyle her pc yi açıpta mozillanın sekme çubuğundaki ikv forum bağlantısına her tıkladığımda kendi iletilerim deyipte bu konuda ıldır ıldır ışıklar yanıyor ise ilk olarak buraya girer herkesin girdiği yorumu okurum halbukü konuyu açalı 3 gün bile olmadı çok güzel gidiyoruz.. peki neden sayın yönetici arakdaşlarımızdan birisi bi şey yazmadı.. oysaki çok değerli düşünceleri olan arkadaşlarımızın yorumları var ve hepsi çok önemli ben buna inanıyorum ama merakta ediyorum bir oyun zihniyeti.. pardon duvar zihniyetine sahip (: oyunun zihniyetini taşıyan yönetici arkadaşlarımızdan birisi gelmedi..
Demekki yazdıklarımız sonuna kadar haklı düzelticek bi şey yok umutsuz bekleyiş yok millet sonuç var biz haklıyız ve sıradaki iş berlin duvarına ilk balyozu vuran o kolun kas gücünü sağlayan o istikrarlı ve kararlı, güçlü zihniyete bizde sahip olmalıyız.. yada müziğin etkisi biraz abartıyorum sanki ama tekrarlıyarak dinliyorum güzel parça hani..
Demek istediğim bir halk var burda bir halka karşı bir şeyler yapmak istiyoruz unutmayınki kendi hür iradesi ile oynayan bir halk var ve küçükler eziliyor haksızlıkla güçlenenler egosunu o eziklerle tatmin ediyor bu yanlış bu zihniyet yanlış buna göz yuman zihniyet yanlış bir oyundayız ulan ben ne diyorum diyorum kendime ama benden iyi kürsüde konuşan adam olur onu biliyorum devaam !! bu zihniyete göz yummayın ey oyun sakinleri inanınki bir şeyler başarmak mümkün aslında tamam pvp serverine çevirmek istemiyoruz bu oyunu ama imkansızdan çıkarmak istiyoruz evet yazdıklarımı abartmayın pvp serveri istemiyoruz ama ulan pvp serverini 20 ye bölsen bizim oyun etmez o derece zor bir oyun var, heleki yeni paragrafa dikkat !!
ÇEMBERLİ TAŞ GELİYOR MİLLET...
konfüçyüs arkadaşımız test takımı ile ilgili çok güzel bilgiler paylaşmış ve haklıda sonuçta teşekkür ediyoruz ve dediği gibi çemberlitaş gelicek ve eşitlik olmayacak, ejderli olanlar ecelli olanlar alınacak millet googleden çemberlitaş video yazacak tek alıcakları ise trailer olacak inanıyorum buna bu olacak peki doğrumu bu 2 senelik 3 senelik oyuncuların değilde daha yeni başlayıpta bir haftada 3 yıldız çar yapan o kişilerle eşit olmaması doğrumu.. topluluk oyunu yapıyosunuz ama ulan toplu şeye dönüştü bu iş topluluğu olan araya giren kazanıyo ama verdiğiniz reklamlardan oyuna başlayan olursa oynaması anlattığım şekilde oluyo ve oyundan kopuyo kardeşim.. oyuna bakın biraz bakın hilelileri banlamak çözüm değil hileyi baştan yaptırmamak çözüm o kadar oyun hatası açığı ile oyun sallanıyo millet dert yanacak birilerini bulamıyo.. eğer siz o konumdaysanız konumunuzdaki görevi iyi yapın derim yoksa bu oyunun geleceği sadece öyle toplanmış bi kaç kişiyle olur onlara artık "hileci nabr" diye selam verirsiniz.. (anlayan anladı).. Diğer oyunlarla ikv yi karşılaştırsak tek diceğiniz sosyal ortam ama o sosyal ortamdan başka bir şey yok sanırım ve sizce doğalmı ??
Herneyse uzar gider ve sanırım uzayacakta.. çünkü çoook uzatıcam (: sıradaki parça ise black metal seven sevmeyen herkese gelsin.. BURZUM Erblicket die Tochter des Fir
Neyse konumuza geçelim.. öncelikle hepinize teşekkür ediyorum çünkü okuyup anlayanlar gerekli cevabı yazmışlar + çok mutlu oldumki kendi görüşlerinide yazmışlar.. teşekkür ediyorum bu konunun doğruluğunu size şimdi ispat ediyorum..
Forumda çook saçmaladım çok yazdım doğru yanlış yazdık bi şeyler.. yanlış yazılarımı yanlış düşüncelerimi oyunun duvar zihniyetini taşıyan sayın değerli yönetici arkadaşlarımız gelip düzelttiler.. görüşlerini sundular, bunu gördüm ben.. fakat şöyle her pc yi açıpta mozillanın sekme çubuğundaki ikv forum bağlantısına her tıkladığımda kendi iletilerim deyipte bu konuda ıldır ıldır ışıklar yanıyor ise ilk olarak buraya girer herkesin girdiği yorumu okurum halbukü konuyu açalı 3 gün bile olmadı çok güzel gidiyoruz.. peki neden sayın yönetici arakdaşlarımızdan birisi bi şey yazmadı.. oysaki çok değerli düşünceleri olan arkadaşlarımızın yorumları var ve hepsi çok önemli ben buna inanıyorum ama merakta ediyorum bir oyun zihniyeti.. pardon duvar zihniyetine sahip (: oyunun zihniyetini taşıyan yönetici arkadaşlarımızdan birisi gelmedi..
Demekki yazdıklarımız sonuna kadar haklı düzelticek bi şey yok umutsuz bekleyiş yok millet sonuç var biz haklıyız ve sıradaki iş berlin duvarına ilk balyozu vuran o kolun kas gücünü sağlayan o istikrarlı ve kararlı, güçlü zihniyete bizde sahip olmalıyız.. yada müziğin etkisi biraz abartıyorum sanki ama tekrarlıyarak dinliyorum güzel parça hani..
Demek istediğim bir halk var burda bir halka karşı bir şeyler yapmak istiyoruz unutmayınki kendi hür iradesi ile oynayan bir halk var ve küçükler eziliyor haksızlıkla güçlenenler egosunu o eziklerle tatmin ediyor bu yanlış bu zihniyet yanlış buna göz yuman zihniyet yanlış bir oyundayız ulan ben ne diyorum diyorum kendime ama benden iyi kürsüde konuşan adam olur onu biliyorum devaam !! bu zihniyete göz yummayın ey oyun sakinleri inanınki bir şeyler başarmak mümkün aslında tamam pvp serverine çevirmek istemiyoruz bu oyunu ama imkansızdan çıkarmak istiyoruz evet yazdıklarımı abartmayın pvp serveri istemiyoruz ama ulan pvp serverini 20 ye bölsen bizim oyun etmez o derece zor bir oyun var, heleki yeni paragrafa dikkat !!
ÇEMBERLİ TAŞ GELİYOR MİLLET...
konfüçyüs arkadaşımız test takımı ile ilgili çok güzel bilgiler paylaşmış ve haklıda sonuçta teşekkür ediyoruz ve dediği gibi çemberlitaş gelicek ve eşitlik olmayacak, ejderli olanlar ecelli olanlar alınacak millet googleden çemberlitaş video yazacak tek alıcakları ise trailer olacak inanıyorum buna bu olacak peki doğrumu bu 2 senelik 3 senelik oyuncuların değilde daha yeni başlayıpta bir haftada 3 yıldız çar yapan o kişilerle eşit olmaması doğrumu.. topluluk oyunu yapıyosunuz ama ulan toplu şeye dönüştü bu iş topluluğu olan araya giren kazanıyo ama verdiğiniz reklamlardan oyuna başlayan olursa oynaması anlattığım şekilde oluyo ve oyundan kopuyo kardeşim.. oyuna bakın biraz bakın hilelileri banlamak çözüm değil hileyi baştan yaptırmamak çözüm o kadar oyun hatası açığı ile oyun sallanıyo millet dert yanacak birilerini bulamıyo.. eğer siz o konumdaysanız konumunuzdaki görevi iyi yapın derim yoksa bu oyunun geleceği sadece öyle toplanmış bi kaç kişiyle olur onlara artık "hileci nabr" diye selam verirsiniz.. (anlayan anladı).. Diğer oyunlarla ikv yi karşılaştırsak tek diceğiniz sosyal ortam ama o sosyal ortamdan başka bir şey yok sanırım ve sizce doğalmı ??
Herneyse uzar gider ve sanırım uzayacakta.. çünkü çoook uzatıcam (: sıradaki parça ise black metal seven sevmeyen herkese gelsin.. BURZUM Erblicket die Tochter des Fir
bu kadar eleştiriden sonra konunun kilitleneceği aşikar. lakin madem başladık birkaç birşey daha ekleyeyim;
geçenlerde forumda dolaşırken bir arkadaşımın "Oyunda kutu satışı.." başlıklı konusunda denk geldim.
içeriğinde ise oyun içerisinde 3 aylık plus paket şifresinin satılıp satılamayacağı konusunda içerik. forum yetkililerinin konuya yazdığı mesaşı alıntı olarak ekleyeceğim müsadenizle...
evet amacım sadece ticaret ve oyun parası satıyorum, karakter satuyırum diyenler olacaktır illaki. lakin onun için bakınız ne yazmış kendileri;IstanbulKartali yazdı:Amacınız sadece ticaret ise satışınızı yapabilirsiniz.
"Sana bedava plus vereceğim,üyelik adı ve şifreni ver" gibi söylemlere itimat etmeyiniz.Hiçbir oyun yöneticisi sizden şifre ve üyelik bilgisi talep etmez.Dikkatli Olunuz.
şimdi diyeceksiniz ki ne var bu yorumda. evet ne var biraz açalım;IstanbulKartali yazdı:Oyunda Karakter Satışı Kesinlikle yasaktır.
Nedeni;
Siz oyunu bilgisayarınıza kurmadan önce kullanıcı sözleşmesini kabul ediyorsunuz.Bu demek oluyorki karakteriniz,madenleriniz,materyalleriniz,eşyalarınız bunların hepsi Sobee'nin Tüm Hakları Sobee'de saklı siz başkasının bir eşyasını kendinizinmiş gibi devredemezsiniz/satamazsınız.Ancak Kutu Plus Sizin Kendi Sahip olduğunuz bir eşyanızdır.
Kullanıcı Sözleşmesi;
1. GİRİŞ
Oyun da dahil olmak üzere ancak onunla sınırlı kalmayacak şekilde sitelerimize ait bütün içerik, materyaller, dökümanlar, bilgiler, grafikler, tasarımlar, ürünler, yazılımlar, güncellemeler, yamalar ve servisler, ilgili antlaşmalarla ve fikir / sanat eserleri kanunları ile yasal olarak korunmaktadır. Oyunun ve Oyun'un sunulduğu web sitelerinin kodlarına erişmeye çalışanlar bunun sorumluluğu üstlenirler ve hiçbir kısıtlama olmadan Internet, veri aktarımı, e-posta ve gizlilik ile ilgili yasalara uymayı taahhüt ederler.
Oyun'un, web sitelerinin ve bunların içeriğindeki tüm materyallerin burada belirtilen Kullanım Koşulları'na aykırı kullanılması durumunda Sobee'nin, web sitelerine erişiminizi ve kullanımınızı sonlandırma hakkına sahip olduğunu kabul ediyorsunuz. Üyeliğin sona ermesi halinde, Sobee'ye ait Sitelerimizden elde etmiş olduğunuz ve lisansını satın aldığınız veya almadığınız tüm materyalleri ve uygulamaları kayıtlarınızdan yok etmekle mükellefsiniz. Sitelerimizi ve Oyunu kullanma hakkınızı ve bu amaçla size verilmiş şifreleri veya size tanınmış herhangi bir başka hakkı başkalarına devredemezsiniz.
bu söylediklerine binayen zamanında oyun içerisinde e-pin satanların bloklandığını hatırlatırım.
şimdi burda bir özeleştiri olması gerekiyor. ki kişiler zamanında kendi ekonomik özgürlükleri ile oyun içerisinde para kazanmaya çalışırken buna mani olunup, amacı sadece ticaret olan kişinin hesabını bloklayıp oyun içerisinde bu tarz satışlar yapmak yasak açıklamasını yaparken iyi, amaç kutu satışı olup kutu satışını arttırmak adına oyun içerisinde kutu satışını yapmak serbest. bence biraz tezatlık var.
bunun yanında siz başkasının bir eşyasını kendinizinmiş gibi devredemezsiniz/satamazsınız
satılan eşya yada karakter başka bir platforma aktarılmıyor. bunun dikkatini çekerim. veri tabanı gene sobee ye ait. karakter gene sobee datalarında bulunuyor. başka bir veritabanı datalarına geçmiyor. gerek karakter olsun gerek materyal olsun hepsi sobee'nin malı. kişi satışı yaparken emeğini satıyor... emekte kişinindir. lütfen buna dikkat edin.
ya bu tarzda satışlar yasak diyip konuyu kapatırsınız hiçbirinin satışına izin vermezsiniz. veyahutta kutu satışına izin var diğerlerine yok diyemezsiniz. bu tamamen benim şahsi görüşüm olduğunu belirtmek isterim. çünkü ben senin arabanı yada senin sahip olduğun şeyi birbaşkasına satmıyorum
bakın sözgelimi yasaklarla ilgili çiğnenmiş hiçbir kural yok ortada. ama dikkatimi çeken şey şudur;
amacın kutu satmak olduğu anda herşey serbest, amacın oyun içerisindeki ekonomisini kullanarak birşeyler yapmak isteyenlere herşey yasak... tezat kısım işte burda.
bu yüzdendir ki; biz istediğimiz kadar bir yerlerimizi yırtalım bağıralım acıtalım istersek bu duvar zihniyetine devam edelim herkes kendi bildiğini okumaya devam edecektir.
teşekkürler iyi oyunlar..
konfüçyüs
[/b]
kazanılmış hiçbir başarı tesadüf değildir.
Cahiller; cehaletlerini kendilerine verilen yetkiyi kullanarak örtbas etmeye çalışırlar....
Cahiller; cehaletlerini kendilerine verilen yetkiyi kullanarak örtbas etmeye çalışırlar....
forumlar arasında dolanırken bir konu altında bir mesaj dikkatimi çekti;
konuyu açan arkadaş epin almak için dolandırıldığı hakkında bilgi vermektedir...
:arrow: viewtopic.php?f=22&t=48516
konu altında forum moteratörünün açıklaması dikkatimi çekti;
kutu alın kutu satın yeterki yapın biz bu konuda arkanızda olucaz
)) çok komik bir duruma düştük ya cidden çok komik...
konuyu açan arkadaş epin almak için dolandırıldığı hakkında bilgi vermektedir...
:arrow: viewtopic.php?f=22&t=48516
konu altında forum moteratörünün açıklaması dikkatimi çekti;
EfendiKisi yazdı:
Merhaba
Bu gibi konularda Soru-Cevap tan bu kişileri şikayet edebilirsiniz. O kişinin size o pini vereceğine dair bir ekran görüntüsünü, konuşmanın tarihi, saatini eklerken sunucu adı ve karakter adlarını belirtmeyi unutmayın.
Bu pinleri istismar edecek kişilerin cezalandırılacağına dair şüpheniz olmasın.
Tekrardan hatırlatmak isterim ki bu gibi konularda sadece güvenebileceğiniz kişilerden yardım istemeyi unutmayın. Aksi halde istenmeyen durumların doğabileceğini hatırlatırız.
İKV Destek Formu için http://www.istanbuloyun.com/support.aspx
kutu alın kutu satın yeterki yapın biz bu konuda arkanızda olucaz
- gothiic
- Şarapçı'nın Sırdaşı
- Sunucu: Eminönü
Sevgili kardeşim Konfucyus harika anlatmış tebrk ediyorum kendısını burdan...Sanırım konunun artık uzamasına gerek kalmadı neden dersek Konfucyus kardesimizin yazdıklarını ıyı okuyun derim. saygılarımla hoscakalın
Eminönü/ serserin / GoTHiC
Eminönü/ serserin / GoTHiC

amenna ve saddakna amentü
-
- FareAdam Düşmanı
- Sunucu: Eminönü
konfucyus yazdı:
yazdığınız yazıların kimini pürdikkat, kimini göz ucuyla okudum. ince noktalara değinilmiş haklı kısımlarıda var haksız kısımlarıda. lakin biraz birşeyler söylemek istiyorum bu konuda;
öncelikle gördüğüm şahit olduğum olaylardan birkaçını sunayım size;
meteor döneminde iken malumunuz 3ncü derece saf madenler pek bir işe yaramıyordu. lakin bir TEST takımı çıkardılar oyun içerisinden seçilen kişiler. söylediklerine göre oyun bilgileri son derece yüksek(!) (ki buna asla inanmıyorum. hepsi öyle değil) oyundan anlayan kişiler. ama zamanla ne olduğunu paylaşayım sizlerle.
meteor zamanında yeraltını test etmek için ekibe girenlerin birçoğu oyun içerisindeki arkadaşlarına; şelit, ganoderma, kızıl zümrüt, akik, sibiryalı gibi 3ncü dereceden saf madenleri stokla. tabi sözgelimi 3ncü derecede saf madenler pek işe yaramadığından bizim oyun için oynayan kendine göre birşeyler yapmaya çalışan canıımmm oyuncular 100 bin 200 bin fazlasına elindeki 3ncü dereceden saf madenleri çıkardılar. eee sonuç ne oldu ? 300e 500e alınan 3ncü derecede saf madenlerin fiyatı şimdi en düşük 8m.
gelelim yeraltı dönemine;
bilindiği üzere oyundaki savaşçı sayısı fazla. şaheser eşyalar için gerekli olan madenlerin başına çöreklendiler.
haliyle test takımında olan arkadaşlarımız (!) (ki hepsini zan altında bırakmak istemiyorum) kadim hidra oyna dahil edilmeden önce yine ve gene arkadaşlarına verdikleri ipuçları şu: mavi topaz stoklayın...
grup bölgeleri test'e başlandığı zaman;
ki gene bu aynı arkadaşlar etraflarına verdikleri ipuçları; kudret iksiri için gerekli olan madenleri stoklayın...
hani lonca sistemi denmiş ya yazılarda? işte lonca sistemi burda önemini çok büyük ölçüde kazanıyor. bir loncada test takımında 1 kişi varsa ve bu 1 kişi test takımında gördüklerini oyun içerisindeki arkadaşlarına aktarırsa ekonomi olarak ortaya akıl almaz bir güç çıktığı aşikar.
grup bölgeleri geldikten sonra;
yine bu test takımında olan arkadaşlar;
kendi gruplarını alıp nerde nasıl davranması gerektiğini, yeteneklerinin nasıl olması gerektiğin, patron yaratıkların nasıl kesileceğini ve bunun benzeri bir çok konu hakkında kendi arkadaşlarını bilgilendirdi. ortaya çıkan sonuç ise;
onlar 1 saatte kesip çıkarken caaanım bihaber oyuncularımız 5 saatte kesemeden çıkarlar hemde defalarca ve hep acabalarla hareket ederler... acaba böylemi yapsak. acaba şurayamı çeksek. ki daha dün gibi hatırlarım "kenan'ı keserken üstteki şartelede 1 kişi bıraktığımızı"
evet oyunda zengin olanların birçoğu böyle zengin oldu sakın ola bunun aksini idda etmeyin bana ki hala bu mevcuttur.
diğer bir örnek;
er meydanındaki hediye açığı, ki bilmeyenler için söyleyeyim. er meydanına girmeden önce oyundan çıkıp tekrar girilir. ve hemen er meydanına girilir. eğer er meydanında oyna son giren kişi sizseniz ve er meydanını kazanırsanız hediye sizdedir. ve er meydanında skor arttırma gibi bir çok açık. ve bu açığı kullanan gene o nadide çok bilgili olan(!) test takımı arkadaşlarım....
şimdi buna karşı yorumlar gelebilir ki geleceğinide biliyorum ama malesef gördüğüm gerçekler bunlar bunu ne başkalarının söylemleri değiştirir, nede yazıları. ve oynu takip edin arkadaşlar... çemberlitaş eklentisi test takımı oyuncuları tarafından daha test edilmeye başlamadı. başlandığı zaman aranan madenler saflar v.s. bilin ki çemberlitaş eklentisinde size lazım olacak materyallerdir.
konuya genellik katmak bakımından bazı konularada değinmek isterim;
oynun en başından beri şifacı karakteriyle oynayan biri olaraktan şifacı karakterini kasmanın ne derece güç, sabır ve zahmet istediğini en iyi bilenlerdenim. ve karakter kasarken kimsenin yardımını istemem benimse eğer ben yapmalıyım. lakin karşılaştığım durumlardan birkaçını paylaşmak isterim sizlerle;
kasarken önümden gelip yaratığı kaçırıp menzilden çıkarıp tekrar kesen savaşçı ve büyücüler ki bunlar bombacının gazabına uğradıkları zaman şifacı kaldır demeleri. bana yaptıklarından sonra kaldırmadığım kişilerden yediğim küfürler.
birisi kasarken ona yardım ettiğim zaman "neden yardım ediyorsun" demeleri;
şahsi bencil oyna alışan kişilerin birinin yardımı karşısında düştüğü şaşkınlıklar v.s. v.s.
oyun hileleri konusuna ise değinmek istemiyorum çünkü bu konuda yazılacak o kadar çok şey var ki yaz yaz bitiremem...
umarım kimseye rahatsızlık vermemişimdir.
teşekkürler iyi oyunlar
konfüçyüs
abicim resmen döktürmüşsün:) Yüzde 1 milyar haklısın biz böyle haksızlıkların olduğu bir oyunda oynuyoruz iştE.Ben 3.5 yıldır oynuyorum.Ama 2 aylık oynayanlar benden güzel itemleri dizmişleR.Ya destek takımından birisinin arkadası ya da Gm nin arkadaşı
- abdullatif82
- Işık Hanım'ın Elemanı
- Sunucu: Sancak
- Klan: Lodos
güzelim oyunu ne hale getirdiler acaba kendi aralarında kritik yapıp hatalarını anlayabiliyorlamı merak ediyorum
Fetih Cyberxonbaşı Trowhy
zaman, insanları değil ancak armutları olgunlaştırır ..
zaman, insanları değil ancak armutları olgunlaştırır ..
bu konu biraz daha güncel kalmalı...