Yıllar önce o an.

İKV ile ilgili ekran görüntüleri, çizim, duvar kağıdı gibi çalışmalarınız
Cevapla
Kullanıcı avatarı
LEPRECHAUN
Dış Şehir Gezgini
Dış Şehir Gezgini
Mesajlar: 1732
Kayıt: 13 Mar 2011 07:45
Sunucu: Tılsım
Klan: Arzın Çocukları
Lonca: Deva
Konum: Gezgin Şehir.

Yıllar önce o an.

Mesaj gönderen LEPRECHAUN »

Resim

Yıl: 1931..VİYANA'DA BİR DÖKÜM ATÖLYESİ..VE ATATÜRK'ÜN SAMSUNA ÇIKIŞININ TEMSİLİ OLARAK, DÜNYANIN EN MUHTEŞEM HEYKELİNİN YAPIMI GERÇEKLEŞİYOR. BU FOTOĞRAFI İLK KEZ GÖRÜYORSUNUZ.

Resim

Bu da heykelin baş kısmı taşınırken

Heykel Samsun halkı tarafından Avusturyalı bir heykeltraş olan H. Kriphele şipariş edilir. 15 Teşrini-i sani (Ekim) 1931 Pazar günü Dusche Levant Linie Kumpanyasının Nicea vapuru ile (Alman) Samsun limanına gelir, ancak hava muhalefeti nedeniyle ancak Salı günü gemiden indirilebilir. Heykel 32 parça olarak farklı sandıklara konulmuş olarak gemiden indirilmiştir. Aynı gemi ile birlikte H. Kriphel de Samsuna gelmiştir. Heykelin daha önceden yapılan kaidesi üzerine monte edilmesinde bizzat H. Kriphel de vazife alır. Açılış töreni 15 Kanun-i Sani (Ocak) 1932 Cuma günü saat 14, de büyük bir kalabalığın katılımıyla Tokat tan gelen askeri bandonun çaldığı marşlar eşliğinde açılmıştır. Bir dip not: Bu heykel için H. Kriphele 5500 dolar verilmiştir 32 parça son ayarlar ve temizlikleri ve rötuşları yapılmak üzere yola çıkarılmadan önce monte edilmiş kontrol edilmiş ve sonra tekrar sökülerek taşınmak üzere 32 adet sandığa konulmuştur.

Heinrich Krippel (1883-1945) 1925 te Türk Hükümetinin davetlisi olarak Türkiyeye gelmiş ve 1938 yılına kadar onüç yıl Türkiyede bir çok Atatürk anıtına imza atmıştır. Bunlardan ilki İstanbul Sarayburnundaki Atatürk Anıtıdır (1925) ve bu heykel o güne kadar yapılmış ilk Atatürk heykelidir. Daha sonra Konya (1926) , Ankara Ulus (1927), Afyon (1932) heykelleri de onun eseridir. En son olarak da Ankara Ulusta Sümerbank binasında taştan bir Atatürk heykeli gerçekleştirdi ve 1938 de tekrar türkiyeye dönebilmek umuduyla Viyanaya döndü, ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle bir daha türkiyeye dönemedi ve 5 Nisan 1945 te bir mide ameliyatı sırasında vefat etti. 1932 yılında Samsunda açılmış olan Atatürk ya da Gazi Anıtı ise bir çok kaynağa göre dünyadaki en iyi At üzerinde süvari heykeli ünvanını kuyruğu yere değdiği için kaçırmış en iyi ikinci süvarili at heykeli olarak anılagelmiştir.birincisi ise Avusturya Viyanada ki Arşidük Charlestir
Resim

LEPRECHAUN
Cevapla